Ελλάδα | 14.11.2022 19:41

Χωρίς γιατρό και ίσως... επιδότηση η Τήλος - Έκκληση από τη δήμαρχο: «Είμαστε αποκλεισμένοι, νιώθουμε ανασφάλεια»

Αλεξάνδρα Λαοπόδη

Να χάσει επιδότηση 330.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ίδρυση πολυδύναμου ιατρείου κινδυνεύει ο Δήμος Τήλου, επειδή δεν έχει πληρωθεί η θέση μόνιμου γιατρού που προκηρύχθηκε για το νησί. «Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας έκανε μια δωρεά στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ανακαίνιση και η  μετατροπή του παλιού κοινοταρχείου και σε πολυδύναμο ιατρείο. Μας φτιάχνει όχι μόνο το κτήριο, αλλά το εξοπλίζει πλήρως με όλα τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα. Η διαδικασία για τις μελέτες μας πήρε περίπου 8 μήνες. Η μοναδική προϋπόθεση που βάζει είναι να υπάρχει μόνιμος γιατρός που θα είναι υπεύθυνος και θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα μηχανήματα», εξηγεί στο ethnos.gr η Δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά.

Αν και ο κανόνας θέλει τις θέσεις στις ακριτικές περιοχές να μην προσελκύουν υποψηφίους, ένας γιατρός με 20ετή προϋπηρεσία στο ΕΣΥ, εκδήλωσε ενδιαφέρον. Ωστόσο, μόλις, πληροφορήθηκε ότι ως διευθυντής του πολυδύναμου ιατρείου θα αποζημιωνόταν μόνο για πέντε εφημερίες τον μήνα, με τις αποδοχές του να είναι χαμηλότερες από αυτές ενός αγροτικού γιατρού, αποφάσισε να μην κάνει αποδοχή τη θέσης. «Οι γιατροί που έρχονται στα νησιά μας εφημερεύουν 30 μέρες το μήνα. Δεν περιποιεί τιμή ούτε για την αυτοδιοίκηση ούτε για την πολιτεία να ζητάμε από επιστήμονες να δουλεύουν απλήρωτοι» σχολιάζει η Μαρία Καμμά. 

Διαχρονικό το πρόβλημα

Η δήμαρχος Τήλου τονίζει ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό κι ότι έχουν καταθέσει προτάσεις, ώστε να αλλάξουν τα κίνητρα. «Δεν είναι δυνατόν η κινητροδότηση για τα ακριτικά νησιά να περιορίζεται στα 200-300 ευρώ για το επίδομα στέγασης. Θα πρέπει, λοιπόν, να σπάσει το πλαφόν για της εφημερίες μόνο για αυτά τα νησιά και να πληρώνονται τις πραγματικές ώρες που εργάζονται», σημειώνει και προσθέτει πως «Δεν τίθεται δημοσιονομικό κόστος, γιατί οι διακομιδές που γίνονται από τα νησιά μας έχουν δεκαπλάσιο κόστος».

Οι ιατρικές ανάγκες των λιγοστών κάτοικων του νησιού καλύπτονται πάγια από τους αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι, ωστόσο, δεν έχουν την απαιτούμενη πείρα. «Είναι άδικο και για τα παιδιά αυτά και για τις κοινωνίες. Έτυχε να παρηγορώ έναν αγροτικό, παιδάκι 25χρονων, που πέθανε στα χέρια του ένας Άγγλος από καρδιά», σχολιάζει η Μαρία Καμμά.

«Εμείς εκεί κάτω υποφέρουμε γιατί είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε αποκλεισμένοι, ειδικά τώρα που είναι χειμώνας και δεν είναι εύκολες οι μετακινήσεις. Όταν έχεις ένα δύσκολο περιστατικό δεν είναι εύκολο να σου μεταφέρουν ούτε από ξηράς ούτε από αέρα. Έχουμε στο νησί 100 παιδιά και 200 υπερήλικες. Νιώθουμε ανασφάλεια. Όλα αυτά προκαλούν τεράστια αναστάτωση στην τοπική κοινωνία» συμπληρώνει.

Καταλήγοντας η Δήμαρχος Τήλου αφήνει αιχμές κατά των αυτοδιοικητικών που υποστηρίζουν πως η τηλεϊατρική αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική για τις ακριτικές περιοχές. «Την τηλεϊατρική την εφάρμοσε στην Τήλο ο Τάσος Αλιφέρης τη δεκαετία του 90 μαζί με τον Ερρίκο Καδήνα από το Πανεπιστήμιο της Πίζα. Εμένα μου έχουν φτιάξει έναν υπερσύγχρονο θάλαμο τηλεϊατρικής, τον οποίο όπως είπα ΤΠΕΔ,  τον χρησιμοποιώ για νεκροθάλαμο. Δεν μπορεί το μηχάνημα να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή. Η τηλεϊατρική για να δουλέψει χρειάζεται γιατρούς» τονίζει. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤήλοςΊδρυμα Σταύρος Νιάρχοςγιατρόςειδήσεις τώρα