Ελλάδα|19.12.2022 16:06

Πυροβολισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: Δυσαρέσκεια στους Ρομά, μετά την απελευθέρωση του αστυνομικού

Newsroom

Μεγάλη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην κοινότητα των Ρομά η είδηση ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη με αποτέλεσμα να ξεψυχήσει λίγες μέρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Δεκάδες Ρομά έχουν αρχίσει και συγκεντρώνονται στο σπίτι της οικογένειας, μιλώντας για άδικη απόφαση, ενώ σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

«Στεναχωρέθηκαν πάρα πολύ οι γονείς, ο μπαμπάς θα κινηθεί νομικά, να γίνει ένσταση εναντίον της απόφασης και η υπόθεση να φτάσει στον Άρειο Πάγο», δήλωσε ο Παναγιώτης Σαμπάνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Μέγας Αλέξανδρος στο thessnews.gr.

«Αν το είχαμε κάνει αυτό εμείς θα ήμασταν πίσω από τα σίδερα. Η δικαιοσύνη δεν έκρινε σωστά, είναι αδικία για την ψυχούλα του 16χρονου» τόνισε, συμπληρώνοντας: «Κάνουμε έκκληση σε όλη την Ελλάδα να είναι ήρεμα τα πνεύματα. Θα αποφασίσουμε σε γενική συνέλευση να γίνει μία πορεία διαμαρτυρίας προς την Δικαιοσύνη, ειρηνική να στείλουμε και εμείς ένα μήνυμα προς το Κράτος και τη Δικαιοσύνη».

Τι προηγήθηκε 

Ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία, καθώς το δικαστικό συμβούλιο τάχθηκε υπέρ του ανακριτή για την ποινική μεταχείριση του.

Σύμφωνα με το grtimes.gr, κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε άμυνα γιατί ο 16χρονος οδηγός του καταδιωκομενου οχήματος επιχείρησε να εμβολίσει τη δεύτερη μηχανή της ΕΛΑΣ. Ανέφερε ότι πυροβόλησε εν κινήσει, στοχεύοντας στο αυτοκίνητό και όχι στον οδηγό.

Οι τρεις δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αποφάσισαν για τη διαφωνία εισαγγελέα- ανακριτή, λαμβάνοντας υπόψη τη δικογραφία που σχηματίστηκε πριν εκπνεύσει ο 16χρονος.

Αρχικά εις βάρος του 34χρονου αστυνομικού ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονιας, αλλά το προσεχές χρονικό διάστημα η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή ο οποίος θα ζητήσει να αλλάξει η κατηγορία και να ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα για ανθρωποκτονία τετελεσμένη

Η ανακοίνωσή του δικηγόρου του αστυνομικού

Ανακοίνωση για την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών εξέδωσε ο δικηγόρος του αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η απόφαση αποδεικνύει ότι «οι Τακτικοί Δικαστές δεν λειτουργούν υπό καθεστώς φόβου και υπό το κράτος εκβιασμών κακοποιών». 

«Όπως είναι γνωστό, μετά την απολογία του κυρίου κατηγορουμένου υπήρξε διαφωνία μεταξύ του κ. Ανακριτού, ο οποίος γνωμοδότησε ότι ο κύριος κατηγορούμενος, πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα και του κ. Εισαγγελέως, ο οποίος γνωμοδότησε ότι πρέπει να οδηγηθεί προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας 

«Σήμερα, το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι ορθή είναι η γνωμοδότηση του Ανακριτού, κ. Γόγαλη και όχι αυτή του Αντιεισαγγελέως, κ. Μητσιόπουλου και παμψηφεί άφησε ελεύθερο τον κύριο κατηγορούμενο, μέχρις ότου αποφασισθεί το αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ή θα απαλλαγεί με βούλευμα, αλλά σε κάθε περίπτωση, μέχρι να εκδοθεί απόφαση από Δικαστήριο, κάνοντας δεκτούς όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κυρίου κατηγορουμένου, τους οποίους το δικηγορικό μας γραφείο διετύπωσε στο απολογητικό του υπόμνημα» συμπληρώνει.

«Με την απόφασή του αυτή, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απέδειξε ότι οι Τακτικοί Δικαστές δεν λειτουργούν υπό καθεστώς φόβου και υπό το κράτος εκβιασμών κακοποιών, οι οποίοι απαιτούσαν την προσωρινή κράτηση του αστυνομικού, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών, απέναντι σε εκβιαστικές – εγκληματικές συμπεριφορές» καταλήγει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πυροβολισμόςειδήσεις τώραθάνατοςρομάΘεσσαλονίκηαστυνομικός