Γέμισε ποντίκια ο κάμπος της Κωπαΐδας: «Ανυπολόγιστες καταστροφές και δραματική κατάσταση», λένε οι αγρότες - Οι συνέπειες για τον άνθρωπο
Μαρία ΛιλιοπούλουΑντιμέτωποι με τις πρώτες καταστροφικές συνέπειες της φετινής ανομβρίας είναι οι αγρότες στην Κωπαΐδα, οι οποίοι βλέπουν καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων να καταστρέφονται καθώς τα χωράφια τους έχουν γεμίσει από τρωκτικά.
Τα ποντίκια έχουν κατακλύσει τον κάμπο έχοντας ήδη διαλύσει καλλιέργειες μηδικής (τριφύλλι) με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αντίστοιχα προβλήματα είχαν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν, αλλά ποτέ σε αυτήν την έκταση.
«Η κατάσταση είναι δραματική. Μιλάμε για έναν τεράστιο πληθυσμό ποντικών. Ολα μας τα χωράφια είναι γεμάτα τρύπες. Το πρόβλημα άρχισε από το καλοκαίρι, αλλά πλέον έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ξεκίνησε από την περιοχή Αλίαρτος κι έχει φτάσει στον κάμπο της Λιβαδειάς. Εχει να βρέξει πολύ καιρό και αυτό οδήγησε στον υπερπληθυσμό των ποντικιών που αναπαράγονται με ταχύτατους ρυθμούς χωρίς να εξολοθρεύονται. Ο κάμπος της Κωπαΐδας έχει γεμίσει με χιλιάδες τρύπες ποντικών» λέει στο «ethnos.gr» ο Νίκος Μαναράς, αγρότης της περιοχής.
Σύμφωνα με τους καλλιεργητές της περιοχής, τα ποντίκια έχουν ήδη διαλύσει τις καλλιέργειες τριφυλλιού, το οποίο προορίζεται για ζωοτροφές, ενώ πλέον έχουν αρχίσει να πλήττουν και χωράφια με σιτηρά, όπως κριθάρι, κλπ.
Πολλοί αγρότες έχουν αναγκαστεί να σπείρουν για δεύτερη φορά τα χωράφια τους επωμιζόμενοι μεγάλο κόστος ακόμα και για το τριφύλλι που είναι μια πολυετής καλλιέργεια και υπό κανονικές συνθήκες δε χρειάζεται σπορά κάθε χρόνο. Αλλά και αυτό δεν είναι κάτι που έχουν όλοι τη δυνατότητα να κάνουν. Εκτιμούν ότι έχει πληγεί μία έκταση, η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερα από 100.000 στρέμματα και εάν δε βρεθεί μία λύση μπορεί να πλήξει ακόμα και το 70% του κάμπου. Ηδη το φαινόμενο εξελίσσεται με ραγδαία μορφή με τα ποντίκια να έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες στο Κωπαϊδικό πεδίο έως και στον άνω κάμπο του Βοιωτικού Κηφισού.
Απογοητευμένοι δηλώνουν και για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν: «Οι παστίλιες που δίνουν για να εξολοθρεύσουν τα ποντίκια είναι σχεδόν αδύνατο να έχουν αποτέλεσμα σε τόσο μεγάλους πληθυσμούς και ψεκασμός - ράντισμα δεν μπορεί να γίνει καθώς θα επηρεάσει όλο το οικοσύστημα περιοχής. Ελπίζουμε μόνο στην αλλαγή του καιρού», λέει ο κ. Μαναράς προσθέτοντας πως η πλήρης αποτίμηση της καταστροφής τουλάχιστον ως προς τις καλλιέργειες τριφυλλιού θα μπορέσει να γίνει τον Απρίλιο.
«Το πρόβλημα στην Κωπαΐδα είναι τεράστιο», επιβεβαιώνει και ο γεωπόνος και υπεύθυνος των κτημάτων που διαθέτει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην περιοχή, Ευστράτιος Κάναρος: «Η βασικότερη αιτία για την τόσο έντονη παρουσία τυφλοπόντικων είναι ότι δεν έχει βρέξει ώστε να πλημμυρίσουν οι στοές τους και να ελεγχθεί ο πληθυσμός. Οι καιρικές συνθήκες έχουν συντελέσει στην ταχύτερη αναπαραγωγή των τρωκτικών, με τις μεγαλύτερες ζημιές να εντοπίζονται επί του παρόντος στις καλλιέργειες μηδικής. Αλλά και στα σιτηρά αρχίζουμε να έχουμε καταστροφές. Φέτος σπείραμε βρώμη και όταν πήγαμε να τη δούμε μας έπιασε απελπισία. Ανοίξαμε ένα κανάλι για ένα αρδευτικό έργο και πετάγονταν ποντίκια από παντού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις γνωστές παστίλιες, καθώς όπως λέει «όσα τρωκτικά τις φάνε, προφανώς θα πεθάνουν, αλλά πόσες να ρίξεις».
Σε κάθε περίπτωση η καταστροφή των καλλιεργειών αναμένεται να έχει και άλλες αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορούν να φτάσουν ακόμα και μέχρι το ράφι, καθώς θα εκτοξεύσει περαιτέρω τις ήδη ανεβασμένες τιμές των ζωοτροφών. Οπως αναφέρουν σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τους συναρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές του Κινηματος Αλλαγής, Γιωργος Μουλκιώτης και Ανδρέας Πουλάς, «η τιμή ειδικά του τριφυλλιού θα κυμανθεί με βεβαιότητα σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις τιμές των ζωοτροφών και κατά συνέπεια τις τιμές ζωικών, γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων στο ράφι, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία δεν υπάρχει άλλο περιθώριο αύξησης της ακρίβειας».
Εκτός της οικονομικής καταστροφής όμως, ζητήματα εγείρονται και ως προς το εάν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί σοβαρό κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία με μικρόβια που μπορούν να μεταφερθούν μέσω του χώματος στις ζωοτροφές και από εκεί στην τροφική αλυσίδα.
Από την πλευρά της η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένοντας οδηγίες, όπως σημειώνει ο αρμόδιο αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αποστολόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεται αυτό το φαινόμενο: «Το έχουμε ξαναδεί. Είναι αποτέλεσμα της ανομβρίας και δεν υπάρχει ενδεδειγμένος και σίγουρος τρόπος για την άμεση αντιμετώπισή του καθώς πρέπει να διαφυλαχθεί και η ισορροπία στη φύση. Αν πέσουν πολλά φάρμακα, μπορεί να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα, μπορεί να δηλητηριαστούν και άλλα ζώα και πτηνά, να διαταραχτεί όλο το οικοσύστημα».
Αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια αναμένουν ενημέρωση για το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος που κάνει την εμφάνισή του και στη Φθιώτιδα και εφόσον δοθεί το πράσινο φως από το υπουργείο, θα διανεμηθούν στους αγρότες φάρμακα, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.
Από την πλευρά τους και οι δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν με την ερώτηση που κατέθεσαν στους υπουργύς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Υγείας Αθ. Πλεύρη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα απαντήσεις για:
Τον άμεσο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της έξαρσης του φαινομένου.
Το ζήτημα καταβολής αποζημιώσεων από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους στους πληγέντες.
Την εξέταση τυχόν περαιτέρω επιπτώσεων στην άνθρωπο από τις ζημιές των ποντικιών στις παραγωγές.
Τις κινήσεις, στις οποίες θα προβεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος.
- Αποκάλυψη Δένδια με μήνυμα προς την Τουρκία: Κατά την κρίση με το Oruc Reis οπλισμένα F-16 των Εμιράτων βρίσκονταν στα Χανιά
- Γερμανικό μοντέλο απαγόρευσης κομμάτων φέρνει ο Μητσοτάκης στη Βουλή- «Αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας η πρωτοβουλία» - Τι λένε Μαντζούφας και Καμτσίδου
- Νίκος Ξανθόπουλος: Το αγαπημένο «παιδί του λαού» που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στον ελληνικό κινηματογράφο
- Γιατί ξυπνάμε κουρασμένοι; Τι είναι η υπνική άπνοια και πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε κάθε νύχτα;
- Luxury: Καταναλωτές ειδών πολυτελείας ετών...13 - Η Gen Z εκτοξεύει τις πωλήσεις
- Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
- Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
- Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του