Δικαστικό θρίλερ με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ
Βασίλης ΙγνατιάδηςΕξώσεις, αναστολές, καταγγελίες για απλήρωτα ενοίκια, καταστροφές πανάκριβων µηχανηµάτων αλλά και νυχτερινές έφοδοι συνθέτουν το παζλ µιας υπόθεσης που θα τη ζήλευαν και σεναριογράφοι του Χόλιγουντ. Ενα δικαστικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη, µε «πρωταγωνιστές» τους ιδιοκτήτες του κτιρίου όπου στεγάζεται το πρωτοποριακό Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας (LTFN) του ΑΠΘ στη Θέρµη, µε εγκατεστηµένο εξοπλισµό υψηλής τεχνολογίας αξίας 30 εκατ. ευρώ, και τους επιστήµονες.
Οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί πάνω από 30 φορές στα δικαστήρια τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που έληξε το συµβόλαιο µίσθωσης, ενώ έχουν συναντηθεί και σε αστυνοµικά τµήµατα έπειτα από εκατέρωθεν µηνύσεις και αυτόφωρα. Σήµερα, οι ιδιοκτήτες δεν µπορούν να µπουν στα γραφεία της δικής τους εταιρείας, η οποία στεγάζεται στο ίδιο κτίριο, αφού αλλάχθηκαν οι κλειδαριές από τους υπεύθυνους του εργαστηρίου τρεις ηµέρες έπειτα από αντίστοιχη αλλαγή που έκαναν οι ίδιοι. Οι ιδιοκτήτες καταγγέλλουν τώρα τους επιστήµονες του ΑΠΘ ως καταληψίες, µε τον διευθυντή του εργαστηρίου, καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, να τους αποδίδει προσπάθεια εκβιασµού.
Το LTFN στεγάζεται από το 2014 στο συγκεκριµένο κτίριο και έχει εγκατασταθεί σε αυτό µια υποδοµή που το έχει φέρει στη διεθνή πρωτοπορία της επιστηµονικής έρευνας στους πολλά υποσχόµενους τοµείς της νανοτεχνολογίας και των οργανικών ηλεκτρονικών. Εκεί λειτουργούν δύο γραµµές παραγωγής εύκαµπτων εκτυπωµένων ηλεκτρονικών και έχει αναπτυχθεί τεχνολογία αιχµής, η οποία εξάγεται στις τεχνολογικά πιο προηγµένες χώρες του πλανήτη. Εχουν συναφθεί συνεργασίες µε εταιρείες-κολοσσούς της αυτοκινητοβιοµηχανίας και των ηλεκτρονικών, ενώ έχουν εξασφαλιστεί πολλές θέσεις εργασίας υψηλά ειδικευµένου επιστηµονικού δυναµικού, συµβάλλοντας στην ανακοπή του brain drain.
Επένδυση 1 εκατ. ευρώ
Όλα αυτά, ωστόσο, στήθηκαν χωρίς να υπάρχει πρόνοια για τη διασφάλιση ενός χώρου ο οποίος θα παρέχει προοπτική παραµονής και ανεµπόδιστης λειτουργίας σε βάθος χρόνου. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι απαιτήθηκαν επενδύσεις της τάξης του 1 εκατ. ευρώ µόνο για τη δηµιουργία της κατάλληλης υποδοµής η οποία θα επέτρεπε την εγκατάσταση των πανάκριβων µηχανηµάτων.
Άλλο τόσο εκτιµάται ότι θα κοστίσουν η απενεργοποίηση και η µεταφορά τους, εφόσον απαιτηθεί, και βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος για το στήσιµο ανάλογης υποδοµής. Μόνο η εξασφάλιση συνθηκών clean room για τη λειτουργία του χώρου σε αποστειρωµένο περιβάλλον απαιτεί επένδυση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Η µίσθωση έγινε από τον Ειδικό Λογαριασµό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) τουΑΠΘ µόνο για τριετή διάρκεια (2014-2016), χωρίς πρόβλεψη για ανανέωση και χωρίς να ελεγχθούν οι εκκρεµότητες των ιδιοκτητών µε το Κτηµατολόγιο και άλλα προβλήµατα τα οποία προέκυψαν στη συνέχεια.
Η κατάσταση άρχισε να γίνεται ασφυκτική ήδη από τα µέσα του 2016, έξι µήνες πριν από τη λήξη του µισθωτηρίου συµβολαίου, όταν ο ιδιοκτήτης ενηµέρωσε γραπτά τους υπεύθυνους του ΑΠΘ και του ΕΛΚΕ ότι δεν θα ανανεώσει το συµβόλαιο, ζητώντας να του παραδοθεί ο χώρος στις 31/12/2016. Επικαλείτο, τότε, κακή συνεργασία µε τους υπεύθυνους του εργαστηρίου, καθώς και ασυνέπεια στην πληρωµή των ενοικίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι 18 απλήρωτα ενοίκια πληρώθηκαν µία ηµέρα πριν από τη λήξη του µισθωτηρίου!
Σχεδόν δύο χρόνια µετά, το εργαστήριο παραµένει στον χώρο και συνεχίζει το ερευνητικό έργο του πληρώνοντας εξωσυµβατικά ως αποζηµίωση χρήσης τα ποσά που αντιστοιχούσαν στο ενοίκιο µε βάση το συµβόλαιο µίσθωσης που έχει λήξει. Εχει µεσολαβήσει ένα µπαράζ προσφυγών σε αστικά δικαστήρια, µηνύσεων, εκτελέσεων δικαστικών αποφάσεων έξωσης και σφράγισης, αναστολών, ορισµού µεσεγγυούχων, αλλά και επιτόπου διαξιφισµών, µε καταγγελίες ακόµα και για χειροδικίες.
Τις περασµένες ηµέρες επαναλήφθηκε το σκηνικό που είχε στηθεί και τον Ιανουάριο: αρχικά, στις 25 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες πήγαν µε δικαστικό επιµελητή προκειµένου να εκτελέσουν την οριστική δικαστική απόφαση έξωσης και απόδοσης µισθίου. Αλλαξαν τις κλειδαριές και θυροκόλλησαν την απόφαση.
Το ΑΠΘ κατέθεσε άµεσα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, η οποία θα κριθεί στις 13 Νοεµβρίου.
Το δικαστήριο όρισε 36 άτοµα τα οποία υπέδειξε το ΑΠΘ ως µεσεγγυούχους, µε το αιτιολογικό ότι ο πανάκριβος εξοπλισµός που είναι εγκατεστηµένος στον χώρο χρειάζεται επίβλεψη από εξειδικευµένο προσωπικό. Στις 30 Οκτωβρίου, και ενώ είχαν µεσολαβήσει οι αργίες, οι άνθρωποι του εργαστηρίου πήγαν µε τη σειρά τους στο κτίριο µε δικαστικό επιµελητή και άλλαξαν ξανά τις κλειδαριές, σε εφαρµογή της απόφασης για την παρουσία µεσεγγυούχων.
«Οι µεσεγγυούχοι έχουν οριστεί για επίβλεψη, φύλαξη, συντήρηση και σταδιακή απενεργοποίηση των µηχανηµάτων. Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου τούς χρησιµοποιούν ως πρόσχηµα για να συνεχίσουν να δουλεύουν» υποστηρίζει µιλώντας στο «Εθνος» η κόρη του ιδιοκτήτη του κτιρίου, Σοφία Φαρατζά, η οποία βρέθηκε και πάλι χθες στο Ειρηνοδικείο, το οποίο καλείτο να αποφασίσει για τον αριθµό των µεσεγγυούχων.
Η ίδια καταγγέλλει ότι δεν µπορεί να µπει στο γραφείο της, το οποίο στεγάζεται στον όροφο πάνω από το εργαστήριο, γιατί έχουν βάλει λουκέτο, ενώ ανέφερε ότι το εργαστήριο εξακολουθεί να οφείλει ενοίκια τριών µηνών για το 2015, δικαστικούς τόκους 3.500 ευρώ και την αποζηµίωση χρήσης για ολόκληρο το 2018.
«Μας εκβιάζουν ενώ χρωστάνε»
«Η αξία ολόκληρου του κτιρίου δεν ξεπερνά τα 500.000 ευρώ. Εµείς κάναµε επένδυση 1 εκατ. ευρώ µόνο για να εγκαταστήσουµε τον εξοπλισµό. Αυτές οι επενδύσεις δεν γίνονται για δύο χρόνια. Τους δώσαµε υπεραξία και τώρα µας εκβιάζουν µε σκοπό να πολλαπλασιάσουµε το µίσθωµα, ενώ χρωστάνε το κτίριο, τους κυνηγά η τράπεζα και δεν είναι στο Κτηµατολόγιο» απαντά ο διευθυντής του εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, ο οποίος καταγγέλλει ότι έγιναν ζηµιές στον εξοπλισµό κατά τη διαδικασία της σφράγισης. «Οταν ένας άσχετος ακουµπάει ευαίσθητα µηχανήµατα υψηλής τεχνολογίας και σβήνει το ρεύµα, προκαλείται ζηµιά. Μιλάµε για δεκάδες χιλιάδες ευρώ»
- Ελληνοτουρκικά: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή: Τι … φέρνει το 2025 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Κραυγή αγωνίας από Γκουτέρες: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Υεμένη είναι «εξαιρετικά ανησυχητικοί»
- Τρεις λόγοι για τους οποίους τα Χριστούγεννα καταστρέφουν περιβαλλοντικά τον πλανήτη
- Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία σήμερα - Πού θα χιονίσει