Ελλάδα | 09.02.2023 20:40

LIFE WILD WOLF: Τεχνογνωσία για τη διαχείριση περιστατικών εμφάνισης λύκων στην Πάρνηθα

Newsroom

Σε έργο LIFE για την απόκτηση τεχνογνωσίας στην ορθή διαχείριση περιστατικών εμφάνισης λύκων σε αστικές και περιαστικές περιοχές, με εφαρμογή στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας συμμετέχει ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβαλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).

Η υλοποίηση του έργου LIFE WILD WOLF που θα επιτρέψει την ορθή διαχείριση περιστατικών εμφάνισης λύκων σε αστικές και περιαστικές περιοχές, ξεκίνησε σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η παρουσία άγριας ζωής κοντά σε κατοικημένες περιοχές είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται όλο και πιο συχνά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ορισμένες φορές οδηγεί σε κρίσιμες καταστάσεις που περιλαμβάνουν κινδύνους, ενώ λίγες χώρες είναι προετοιμασμένες ώστε να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις με σαφή και δοκιμασμένα πρωτόκολλα.

Ως προς τη χώρα μας, η περιοχή που επιλέχτηκε και θα συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, ένα περιαστικό δάσος δίπλα στην πρωτεύουσα, με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπου παρατηρείται συνεχής αύξηση του πληθυσμού του λύκου μετά την επανεμφάνισή του, το 2012. Η αύξηση του πληθυσμού του λύκου οδηγεί στη μετακίνηση του προς περιαστικές περιοχές και, σε συνδυασμό με την μεγάλη επισκεψιμότητα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, έχουν οδηγήσει σε εμφάνιση περιστατικών εξοικείωσης του λύκου στην ανθρώπινη παρουσία. Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στην περιοχή, στοχεύουν στην βελτίωση του διαμοιρασμού του χώρου μεταξύ λύκου και ανθρώπου, χωρίς να χαθούν οι οικολογικοί ρόλοι του λύκου και η πολιτισμική ταυτότητα των τοπικών κοινωνιών.

Το έργο, με τίτλο “LIFE WILD WOLF: Concrete actions for maintaining wolves wild in anthropogenic landscapes of Europe”, θα εφαρμοστεί σε αγροτικές, αστικές και περαστικές περιοχές της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίες φιλοξενούν επτά από τους πιο σημαντικούς πληθυσμούς λύκου στην Ευρώπη. Θα έχει διάρκεια πέντε έτη και συνολικό προϋπολογισμό 7.028.148 ευρώ.

Η εναρκτήρια συνάντηση το έργου πραγματοποιήθηκε στις 30/1 – 1/2/2023 στη Ρώμη, καθώς συντονιστής φορέας είναι το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικολογίας της Ρώμης. Την υλοποίηση του έχει αναλάβει διεπιστημονική ομάδα από 18 εταίρους από τις οκτώ χώρες που συμμετέχουν. Από την Ελλάδα συμμετέχουν η ΜΚΟ Καλλιστώ και ο ΟΦΥΠΕΚΑ, μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου.



λύκοςΠάρνηθαειδήσεις τώρα