Ελλάδα | 01.03.2023 21:56

Τραγωδία στα Τέμπη: Δεκάδες άτομα ψάχνουν τους ανθρώπους τους, δίνουν δείγματα DNA και αγωνιούν - Στους 43 οι νεκροί

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Επιχείρηση διάσωσης (InTime Photos)
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Επιχείρηση διάσωσης (InTime Photos)
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Επιχείρηση διάσωσης (InTime Photos)
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Επιχείρηση διάσωσης (InTime Photos)
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Επιχείρηση διάσωσης (InTime Photos)
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Επιχείρηση διάσωσης (InTime Photos)
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Επιχείρηση διάσωσης (InTime Photos)
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Επιχείρηση διάσωσης (InTime Photos)
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Επιχείρηση διάσωσης (InTime Photos)
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Επιχείρηση διάσωσης (InTime Photos)
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Επιχείρηση διάσωσης (InTime Photos)

«Μουδιασμένη» η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις των ερευνών και τη μάχη ανθρώπων να βρουν συγγενείς και φίλους, την ώρα που ο «μαύρος» απολογισμός της τραγωδίας στα Τέμπη αυξάνει και τα ακριβή αίτια διερευνώνται. Τα θύματα, στην πλειονότητά τους, είναι νεαρά άτομα, ηλικίας από 20 έως 30 ετών.

Οι νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα ξεπερνούν τους 40, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση σε 43 σορούς, που είναι σε πολύ κακή κατάσταση και στην πλειονότητά τους νέα παιδιά.

Ψάχνουν τους ανθρώπους τους

Την ίδια ώρα, δραματικές στιγμές βιώνουν και 53 άνθρωποι που δεν βρίσκουν τους δικούς τους και βρίσκονται για αναζήτηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου δίνουν δείγμα DNA.

Πρόκειται για μία διαδικασία πολύ σκληρή και επώδυνη, αρκετά μεγάλη σε διάρκεια καθώς θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες για την πλήρη ταυτοποίηση, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Αρκετά από τα θύματα είναι διαμελισμένα και έτσι είναι πολύ δύσκολη κατάσταση ακόμη και στην αναγνώριση.

Στο νοσοκομείο βρίσκονται τέσσερις ιατροδικαστές ενώ παρών είναι και ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Παράλληλα, τη δική τους μάχη να κρατηθούν στη ζωή δίνουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Λάρισας έξι νέοι άνθρωποι ηλικίας 20-25 ετών, ενώ υπάρχουν και πάνω από 50 τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται.

Φόβος για περισσότερους νεκρούς ενώ οι έρευνες συνεχίζονται

Ο διασώστης, Νίκος Ζηγούρης, δήλωσε στην ΕΡΤ πως στον τόπο του δυστυχήματος στα Τέμπη, υπάρχουν ακόμη σημεία της αμαξοστοιχίας που θα πρέπει να ερευνηθούν καθώς υπάρχουν βαγόνια τα οποία δεν έχουν ερευνηθεί καθόλου και όπου ίσως να βρεθούν ενδεχομένως και άλλοι άνθρωποι.

Οι χειριστές των δυο γερανοφόρων που εργαζόταν επί 18 συνεχόμενες ώρες σταμάτησαν για ξεκούραση, ενώ πλέον επιχειρεί το γερανοφόρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η απολογία του σταθμάρχη

Την ίδια ώρα, στην «κακιά ώρα» φαίνεται πως απέδωσε το δυστύχημα ο σταθμάρχης που έχει συλληφθεί για την πολύνεκρη τραγωδία, κατά την απολογία του στο στάδιο της προανάκρισης, αποδεχόμενος την ευθύνη για το συμβάν.

Ειδικότερα, ο σταθμάρχης παραδέχθηκε ενώπιον εισαγγελέα τις εγκληματικές παραλείψεις του, δηλαδή πως έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά και πρόσθεσε ότι κατάλαβε το λάθος που κόστισε ανθρώπινες ζωές, μόλις πληροφορήθηκε για το τραγικό δυστύχημα. Τότε αντιλήφθηκε τις συνέπειες των όσων είχε κάνει, δρομολογώντας την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες.

Πιθανότατα αύριο, Πέμπτη, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης θα εισαχθεί στην ολομέλεια του Εφετείου της Λάρισας το θέμα, προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Απολογούμενος ο σταθμάρχης φέρεται να παραδέχθηκε αρχικά το τραγικό λάθος του και να το απέδωσε στην «κακιά ώρα», ενώ σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες για τις οποίες αναμένεται να ασκηθεί αύριο, Πέμπτη, ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα - ενώπιον του οποίου θα προσαχθεί ο σταθμάρχης- αφορούν στο αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων (κακούργημα), το οποίο με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη έως και ισόβια.

Την ίδια ώρα, θα ασκηθούν διώξεις για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Το χρονικό της τραγωδίας

«Βγείτε όλοι από το τρένο»: 23:25 πριν τα μεσάνυχτα ο χρόνος σταματά.

«Το τρένο είχε λυγίσει ολόκληρο 90 μοίρες. Είχε πέσει στο γκρεμό και ήταν το μισό στον αέρα να κρέμεται. Να φλέγεται ολόκληρο. Είχε πέντε τραυματίες μόνο στο σημείο που ήμουν εγώ», αναφέρει μάρτυρας από το σημείο, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

«Δεν θυμάμαι. Δεν θυμάμαι τίποτα», δηλώνει κοπέλα.

«Υπήρχαν τραυματίες, μέχρι αίματα πετάχτηκαν στο κεφάλι», προσθέτει άλλος επιβάτης.

Η επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 62 από Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη με 350 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό, συγκρούεται μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία, με κατεύθυνση τη Λάρισα με δύο άτομα προσωπικό.

Τα μπροστινά βαγόνια συνθλίβονται και τυλίγονται στις φλόγες, τα άλλα εκτροχιάζονται. Στο δεύτερο βαγόνι βρισκόταν η καφετέρια του τρένου κατάμεστη από επιβάτες.

«Το βαγόνι 1 και 2 δεν υπάρχει. Υπάρχουν οι ρόδες, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί και τα συντρίμμια των βαγονιών», δηλώνει ο περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Τις Αρχές ειδοποιεί πρώτος ένας επιβάτης μέσω του 112.

«Σπάσαμε το τζάμι. Αντικρίσαμε ένα χάος», αναφέρει επιβάτης. Μετά, οι επιβάτες προσπαθούν να σώσουν ο ένας τον άλλο.

«Στις διπλανές καμπίνες όποιους μπόρεσα τράβηξα. Μια κοπέλα έσκισε πολύ άσχημα τη μέση της. Η άλλη κοπέλα δίπλα της είχε ακρωτηριαστεί το πόδι της από τη μέση του καλαμιού», λέει 20χρονος τραυματίας.

«Έφυγε το μωρό από το καροτσάκι και σφήνωσε και έψαχναν να το βρούνε».

«Σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δεν ήξεραν πού πατάγανε οι συνάδελφοι. Αν ήταν άνθρωποι μέσα στα σκοτάδια, να φωνάζουνε, ο κόσμος να μην ξέρει προς τα πού πηγαίνει και τι του έχει συμβεί. Υπήρχε η φωτιά, δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε», ανέφερε στο ίδιο μέσο ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας.

Όσο περνάει η ώρα, οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώνονται. Υπάρχουν νεκροί και αυξάνονται αλματωδώς...

Δημοσία δαπάνη οι κηδείες

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, Μάκης Βορίδης και Χρήστος Σταϊκούρας έχουν αποφασίσει ότι οι κηδείες των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη να γίνουν δημοσία δαπάνη.

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Τέθηκε σε ισχύ από 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Σε ένδειξη πένθους, το κράτος αποφασίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, την ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για μία ή περισσότερες ημέρες (στην προκειμένη περίπτωση για τρεις μέρες) καθώς και την αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Όλα τα παραπάνω θα τεθούν σε ισχύ λόγω της κήρυξης από τον πρωθυπουργό, σε τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία στα Τέμπη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤέμπηνεκροίDNAειδήσεις τώρασιδηροδρομικό δυστύχηματρένο