«Πληρωμένες» πτυχιακές εργασίες: Στο μικροσκόπιο από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Διαφημίζονται ελεύθερα στο διαδίκτυο
NewsroomΥποθέσεις πληρωμής εργασιών για λογαριασμό τρίτων ερευνά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημειώνει ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνδράμει τις αρμόδιες Αρχές στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων.
Υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη λογισμικών που δύνανται να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή λόγου και ειδικότερα των επονομαζόμενων chat bots (όπως το ChatGPT), που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή κατά την τρέχουσα περίοδο, δημιουργεί προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι επιπτώσεις της χρήσης τους εκτείνονται σε διάφορους τομείς όπως τα πνευματικά δικαιώματα του παραγόμενου κειμένου, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελληνική Αστυνομία, σημειώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δύναται να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια καταπολέμησης των όποιων τυχόν αναφυόμενων φαινομένων παράνομης δράσης, μέσω της ΔΙ.Δ.Η.Ε., εντός του πλαισίου λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της.
Η έγγραφη απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ότι έχει καταστεί «ανεξέλεγκτο το ντροπιαστικό φαινόμενο των δεκάδων εταιριών που φτιάχνουν "έτοιμες" μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές».
Οι καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ κατατέθηκαν, με τη μορφή αναφοράς, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και Μερόπη Τζούφη. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος έχει επισημάνει ότι η μοριοδότηση των ακαδημαϊκών προσόντων στους πίνακες του ΑΣΕΠ γιγάντωσε στη χώρα το ντροπιαστικό φαινόμενο της συγγραφής διατριβών, τόσο για μεταπτυχιακά όσο και για διδακτορικά, από εταιρείες που πλασάρονται ως δήθεν «συμβουλευτικές», αλλά επί της ουσίας συγγράφουν, από την αρχή μέχρι το τέλος, τις εργασίες των «πονηρών» πελατών.
Επιπλέον, η ΟΙΕΛΕ έχει καταγγείλει ότι ο πολλαπλασιασμός των εταιρειών που ειδικεύονται στη συγγραφή διατριβών, κατά παραγγελία, και η ανάπτυξη νέων λογισμικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή λόγου, όπως το ChatGPT, γεννούν μεγάλες προκλήσεις και θα δημιουργήσουν νέες εστίες ανομίας, δύσκολα αντιμετωπίσιμες, που απαιτούν συστηματική δουλειά από τις εποπτικές αρχές.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΙΕΛΕ έχει ζητήσει την συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας που θα ασχοληθεί με τη χαρτογράφηση του χώρου και την εκκίνηση αντιμετώπισης του φαινομένου.
Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, «μεγαλύτερη απόδειξη του γεγονότος της απέραντης νοθείας, με σκοπό την εύρεση εργασίας στο δημόσιο τομέα, είναι ότι ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία που επιβάλλει την επανεξέταση κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών, "υπηρετούν" στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας σχεδόν 2.000 άνθρωποι που έλαβαν πτυχία-μαϊμού από 17 ιδιωτικά λύκεια στα οποία έβαλε λουκέτο μια γενναία υπουργός, η Μαριέτα Γιαννάκου, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ».
«Δεκάδες εταιρείες "παραγωγής" διατριβών διαφημίζονται ανενόχλητα στο διαδίκτυο», αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και σημειώνει:
«Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά στη χώρα όπου βασιλεύει η ασυδοσία, οι πραματευτές ανενόχλητοι διαφημίζουν το "εμπόρευμα". Πάντοτε υπήρχαν άνθρωποι που έναντι αμοιβής έγραφαν διατριβές, όμως η δημιουργία μιας "αγοράς" παραγωγής "έτοιμων" εργασιών αναπτύχθηκε έντονα την περίοδο της πανδημίας. Πλέον, αν πληκτρολογήσεις στο Google τις φράσεις "φοιτητικές εργασίες επί πληρωμή" ή "εταιρείες για διατριβή", θα προκύψουν εκατοντάδες αποτελέσματα με τις "υπηρεσίες" να περιγράφονται αδρά και …ευγενικά: "Συμβάλλουμε στην επιτυχή υποστήριξη της πτυχιακής εργασίας", "με συνέπεια στις προθεσμίες", "υποστήριξη μέχρι την ολοκλήρωση της προσπάθειας". Η επίσημη δικαιολογία λειτουργίας των εκπροσώπων του παραεμπορίου των εργασιών είναι η δήθεν συμβουλευτική υποστήριξη. Όλοι γνωρίζουν, φυσικά, πως άνεργοι κάτοχοι μεταπτυχιακών σπουδών επιστρατεύονται και συγγράφουν από την αρχή μέχρι το τέλος τις διατριβές των …επιτήδειων. Το κοστολόγιο, βάσει όσων μας αναφέρθηκαν από ανώνυμους καταγγέλλοντες, μπορεί να ξεκινήσει από τα 100 ευρώ για μια μικρή εργασία και να φτάσει το τετραψήφιο νούμερο για μια απαιτητική διδακτορική διατριβή».
Το φαινόμενο της βιομηχανίας πτυχιακών εργασιών έχει μεγάλη ανάπτυξη στο εξωτερικό. Με βάση πρόσφατα στοιχεία στις ΗΠΑ το ποσοστό των φοιτητών που συλλαμβάνονται να "κλέβουν" έχει οκταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα Πανεπιστήμια και η πολιτεία με τη βοήθεια ειδικευμένων εταιρειών και σύγχρονων λογισμικών "ανιχνεύουν" μεγάλο τμήμα των "φαστ φουντ" διατριβών και στέλνουν στη δικαιοσύνη τους "παραγωγούς" και τους αντιγραφείς. Επιπλέον, και κυρίως λόγω της χαμηλής αναλογίας καθηγητών-φοιτητών, υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα εξέτασης που δίνουν τη δυνατότητα στον διδάσκοντα να αντιληφθεί, εάν ο φοιτητής έγραψε ο ίδιος τη διατριβή του.
Όπως, όμως, τονίζει η ΟΙΕΛΕ, στην Ελλάδα μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα και είναι άγνωστο, εάν έστω και μια εταιρεία από αυτές που ελεύθερα διαφημίζουν παραβατικές δραστηριότητες, έχει ελεγχθεί ή έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Όπως εξάλλου σημειώνουν υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές που έχουν επιστρατεύσει ειδικά λογισμικά (όπως το πρόγραμμα Turnitin) για να εντοπίζουν την παρανομία, αλλά αυτές είναι λίγες.
- Πώς η υπόθεση «Στόρμι Ντάνιελς» στέλνει στα δικαστήρια τον Ντόναλντ Τραμπ - Το χρονικό των απειλών και τι θα ακολουθήσει
- Νέα καταγγελία από μητέρα για bullying προβληματίζει - «Έφτυσαν και έσπασαν τα γυαλιά της κόρης μου» - Μάστιγα τα περιστατικά
- Ανοιξιάτικα σκαμπανεβάσματα του καιρού «βλέπει» ο Μαρουσάκης - Η πρώτη πρόγνωση για το Πάσχα - Πώς θα το περάσουμε
- Ο Βασιλιάς Κάρολος σε ρόλο... τυροκόμου: Mε φόρμα εργασίας φτιάχνει τυρί σε οργανική φάρμα στη Γερμανία
- ΑΑΔΕ: Στο τραπέζι τα φορολογικά κίνητρα για e-αποδείξεις - Πότε η διασύνδεση ταμειακών με POS
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό