Ντοκουμέντο: Ναρκέμποροι κάνουν πρακτική στην αυλή του ΑΠΘ (pics)
NewsroomΔόσεις θανάτου με 5-10 ευρώ παζαρεύουν οι έµποροι των ναρκωτικών στο ΑΠΘ µέρα µεσηµέρι, µπροστά στα µάτια φοιτητών και διδασκόντων, ενώ έχουν στήσει τα «µαγαζιά» τους σε τουλάχιστον τρία σηµεία της πανεπιστηµιούπολης. Αδίστακτοι πλησιάζουν τους περαστικούς και διαφηµίζουν τα ναρκωτικά και τις χαµηλές τιµές τους. Και όταν δεν βρίσκουν ανταπόκριση επιτίθενται, χτυπούν, αρπάζουν κινητά, τσάντες και πορτοφόλια...
«Οι διακινητές µπαίνουν µέσα στο πανεπιστήµιο για άγρα πελατών. Πλησιάζουν τους φοιτητές, ειδικά τους νέους, για να αγοράσουν. Οι υπόλοιποι χρήστες εισέρχονται από µόνοι τους και το έχουν κάνει στέκι» τονίζουν χαρακτηριστικά καθηγητές. Τα τελευταία χρόνια η εγκληµατικότητα στους χώρους του ΑΠΘ έχει εξελιχθεί στη µεγαλύτερη µάστιγα για την πανεπιστηµιούπολη, ένας καθηµερινός εφιάλτης που είναι υποχρεωµένοι να βιώνουν χιλιάδες φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόµενοι όλες τις ώρες και ηµέρες του χρόνου...
Παρά τις προσπάθειες της Αστυνοµίας, το πρόβληµα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι συνεχείς επιχειρήσεις που καταλήγουν συνήθως σε συλλήψεις για πληµµελήµατα δεν φαίνεται να έχουν αποτελέσµατα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι συλληφθέντες αφήνονται ελεύθεροι και επιστρέφουν στη... δουλειά τους. Οι αριθµοί που έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης συγκλονίζουν και δείχνουν το µέγεθος του προβλήµατος.
Από το 2916 που άρχισε να παίρνει διαστάσεις επιδηµίας το πρόβληµα της διακίνησης ναρκωτικών στους χώρους του ΑΠΘ αλλά και στη γειτονική περιοχή της Ροτόντας, την οποία χρησιµοποιούν για τη διαφυγή τους οι έµποροι, έχουν συλληφθεί από την Αστυνοµία πάνω από 1.725 άτοµα, ενώ κατασχέθηκαν περίπου 60 κιλά χασίς και άλλες ναρκωτικές ουσίες.
Φοιτητές, καθηγητές και παράγοντες της πόλης έχουν ξεσηκωθεί για να αλλάξει αυτή η οδυνηρή πραγµατικότητα. Η Αστυνοµία παίρνει κάποια µέτρα, και οι έµποροι ναρκωτικών και όλο το κύκλωµα που αναπτύσσεται µαζί τους, χρήστες ουσιών, τσιλιαδόροι και τσαντάκηδες, παίρνουν τις προφυλάξεις τους, αλλάζουν στέκια, περιορίζουν τη δραστηριότητά τους, ενισχύουν την... περιφρούρησή τους. Υστερα από λίγες ηµέρες όµως τα πάντα επανέρχονται στους γνωστούς ρυθµούς και οι έµποροι στις καταγεγραµµένες πιάτσες τους.
Όπως προκύπτει από την ενηµέρωση της Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης Θεσσαλονίκης προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, από το 2016 έως τον Σεπτέµβριο οι αστυνοµικοί πέρασαν χειροπέδες σε 738 Ελληνες και 937 αλλοδαπούς. Η Αστυνοµία επεµβαίνει, αλλά οι περισσότερες παραβάσεις που βεβαιώνονται αφορούν πληµµελήµατα και οι συλληφθέντες αφήνονται ελεύθεροι και επιστρέφουν στο ΑΠΘ. To 2016, κατά τις αστυνοµικές επιχειρήσεις στην περιοχή της πανεπιστηµιούπολης, συµπεριλαµβανοµένων και άλλων γειτονικών περιοχών όπως η πλατεία Αγίου Γεωργίου δίπλα στη Ροτόντα και η οδός Μελενίκου, συνελήφθησαν 576 άτοµα, ενώ κατασχέθηκαν 26,5 κιλά χασίς, 6 γραµµάρια ηρωίνης, 9,5 γραµµάρια κοκαΐνης και 166 ναρκωτικά χάπια.
Μέσα στο 2017 συνελήφθησαν περισσότερα από 679 άτοµα, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 24 κιλά χασίς, 17,5 γραµµάρια ηρωίνης, 182 γραµµάρια κοκαΐνης και 242 ναρκωτικά χάπια. Στη χρονιά που διανύουµε, µέχρι τον περασµένο Σεπτέµβριο, είχαν συλληφθεί συνολικά 470 άτοµα. Από τις 513 παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, οι 470 ήταν σε βαθµό πληµµελήµατος και οι 43 σε βαθµό κακουργήµατος. Μέσα στο 2018‚ στις επιχειρήσεις της Αστυνοµίας έχουν κατασχεθεί συνολικά 7,5 κιλά χασίς, 240 ml υγρής µεθαδόνης, 9 γραµµάρια ηρωίνης, 114 ναρκωτικά χάπια, 0,5 γραµµάρια MDMA (έκσταση), 2 γραµµάρια αµφεταµίνης, µικροποσότητα 0,4 γραµµάρια κοκαΐνης και 1.314 ευρώ.
Κρύβουν τις δόσεις σε θάµνους, σκάλες και καλάθια σκουπιδιών
Μέρα μεσημέρι της Πέµπτης, 1ης Νοεµβρίου. Εκατοντάδες φοιτητές είναι συγκεντρωµένοι στην πλατεία Χηµείου του ΑΠΘ συµµετέχοντας σε συλλαλητήριο για σειρά ζητηµάτων, µεταξύ των οποίων και η αντιµετώπιση του προβλήµατος των ναρκωτικών. Την ίδια ώρα που η εκπρόσωπος των φοιτητών καταγγέλλει από το µικρόφωνο τους ναρκέµπορους που έχουν κατακλύσει τους πανεπιστηµιακούς χώρους, οι συγκεντρωµένοι διακρίνουν τις φιγούρες τριών ανδρών να ξεγλιστρούν πίσω από τους θάµνους στην άκρη της πλατείας, κοντά στην περίφραξη.
Ο ένας, που φορά κουκούλα, βγάζει κάτι που έχει κρυµµένο στη βλάστηση, το βάζει στη χούφτα του δεύτερου και ο τρίτος εισπράττει τα χρήµατα. Σε άλλο σηµείο της πλατείας, ακόµη πιο απροκάλυπτα, σε απόσταση 30 µέτρων από τους συγκεντρωµένους, ακόµη ένας άνδρας περιµένει στα σκαλοπάτια. Όταν τον πλησιάζει ένας νεαρός, σηκώνεται και πηγαίνουν µαζί στο καλάθι απορριµµάτων, όπου έχει τη δική του «καβάντζα». Η συναλλαγή χέρι µε χέρι γίνεται µπροστά στα µάτια δεκάδων αυτοπτών µαρτύρων. «Πήγαν να πουλήσουν ακόµη και σε εµένα. Ηταν µια κοπέλα. Της είπα, είµαι 66 χρόνων, λίγο µεγάλος γι’ αυτά, και αποµακρύνθηκα» σηµειώνει ο καθηγητής και πρώην κοσµήτορας της Πολυτεχνικής, Κωνσταντίνος Κατσάµπαλος.
Οι πεζές περιπολίες ανδρών ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης φαίνεται να µην πτοούν τους εµπόρους. «Έχουµε περιορισµένες δυνατότητες. Τους προσεγγίζουµε και τους ζητούµε να αποµακρυνθούν. Αλλες φορές το κάνουν, άλλες όχι» λέει στο «Έθνος της Κυριακής» µέλος της οµάδας. «Η Αστυνοµία µπορεί να επέµβει σε περιπτώσεις διάπραξης κακουργηµατικών πράξεων. ∆εν χρειάζεται να χρησιµοποιείται το εµπόριο ναρκωτικών ως πρόσχηµα για να χτυπηθεί το άσυλο» αναφέρει ο ∆αµιανός Μπαλασούλης από τον Φοιτητικό Σύλλογο της Νοµικής.
Ο καθηγητής Μετεωρολογίας και πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου ∆ιδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, Χρήστος Φείδας υποστηρίζει πως: «Οι έµποροι νιώθουν πως έχουν µια ελευθερία κινήσεων, θεωρώντας πως έχουν µικρότερες πιθανότητες να συλληφθούν όταν βρίσκονται στους πανεπιστηµιακούς χώρους. Εδώ πιστεύω πως βρίσκεται και η λύση. Αν αυτό αντιστραφεί και νιώσει πως έχει µεγαλύτερο κίνδυνο σύλληψης εδώ, γιατί το πανεπιστήµιο είναι ένας χώρος που προστατεύεται, το ζήτηµα θα λυθεί άµεσα».
Η γεωγραφία του ναρκοπάζαρου
Η δράση των κυκλωµάτων είναι τόσο απροκάλυπτη, ώστε όλοι γνωρίζουν τι και πού πωλείται µέσα στην πανεπιστηµιούπολη. ∆ιακίνηση χασίς παρατηρείται δίπλα σε µία από τις εισόδους που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ΑΠΘ, µεταξύ του κτιρίου της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής και της πλατείας Χηµείου, όπου νεαροί απροκάλυπτα επιδεικνύουν σακουλάκια µε χασίς, επιχειρώντας να πουλήσουν µικροποσότητες για 5 και 10 ευρώ σε όσους εισέρχονται ή εξέρχονται από τον περιφραγµένο χώρο.
Με πιο διακριτικό τρόπο γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, κυρίως χασίς, στην περιοχή γύρω από το Αστεροσκοπείο και την τεχνητή λιµνούλα, που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του πανεπιστηµιακού κάµπους. Πιο σκληρά ναρκωτικά κυκλοφορούν σε ένα τρίτο σηµείο εντός του ΑΠΘ, και συγκεκριµένα στον χώρο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του πανεπιστηµιακού νοσοκοµείου ΑΧΕΠΑ και δίπλα στο κυλικείο της Πολυτεχνικής Σχολής. Η διακίνηση ναρκωτικών συνοδεύεται και από περιστατικά ληστειών, κλοπών, ξυλοδαρµών. «Η εγκληµατικότητα συναρτάται µε τα ναρκωτικά. Μπορεί να χτυπήσουν έναν φοιτητή για να του πάρουν το κινητό τηλέφωνο ή λίγα ευρώ» τονίζει η κοσµήτορας της Νοµικής, Ελισάβετ Συµεωνίδου-Καστανίδου, πρόεδρος της ειδικής Επιτροπής Μελέτης του Προβλήµατος των Ναρκωτικών εντός του ΑΠΘ.
Το ΑΠΘ έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών µε στόχο την εξάλειψη του φαινοµένου. Με απόφαση της Συγκλήτου ΑΠΘ επιτρέπεται η είσοδος της Αστυνοµίας, η οποία επικαλείται το άσυλο, αλλά εισέρχεται όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήµατα. Από το 2016 η σχετική απόφαση επαναλαµβάνεται κάθε Σεπτέµβριο µε την έναρξη της χρονιάς. Με στόχο τη φύλαξη του πανεπιστηµίου, µέλη της επιτροπής και οι πρυτανικές Αρχές έχουν πραγµατοποιήσει συναντήσεις µε τις εισαγγελικές και αστυνοµικές Αρχές. Η τελευταία σύσκεψη έγινε στις αρχές Οκτωβρίου.
«Η Αστυνοµία δύο φορές τον µήνα εισέρχεται στο πανεπιστήµιο. Γίνονται συλλήψεις, αλλά οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες διώκονται για πληµµελήµατα και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι. Σε συνάντησή µας µε τον εισαγγελέα ζητήσαµε να γίνονται οι διώξεις σε βαθµό κακουργήµατος για διακίνηση ναρκωτικών µέσα σε σχολεία, ανεξάρτητα αν ο συλληφθείς είναι χρήστης ή όχι. Μέχρι το 2013 ήταν κακούργηµα, αλλά ο νόµος άλλαξε» προσθέτει η κυρία Καστανίδου.
Των Βασίλη Παπαναστασούλη - Βασίλη Ιγνατιάδη
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό