Ελλάδα|12.06.2023 09:39

Εικόνες ασύλληπτης ταλαιπωρίας στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών: Διαμαρτυρία των δικηγόρων για «τις λίστες της ντροπής» και το ανύπαρκτο... ηλεκτρονικό σύστημα

Newsroom

Ουρές και ταλαιπωρία... Aυτή είναι η απαράδεκτη εικόνα που επικρατεί καθημερινά στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών. Έξω από το κτίριο υπάρχουν αυτοσχέδιες λίστες όπου ο κόσμος σημειώνει τα ονόματα με στυλό για τα τηρηθεί η προτεραιότητα. Τα πρώτα ονόματα γράφονται από τις 3 και τις 4 το πρωί, ενώ η υπηρεσία ανοίγει μετά τις 8.

Ο λόγος που επικρατεί αυτή η τραγική κατάσταση είναι γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρονικό ραντεβού, όπως παλιότερα, ούτε επαρκές προσωπικό. Συγκεκριμένα, είναι το 1/3 από όσοι θα χρειάζονταν, όπως αναφέρουν στο Open οι υπάλληλοι.

Το πρωί της Δευτέρας δικηγόροι βρίσκονται έξω από το υποθηκοφυλακείο για διαμαρτυρία ενώ έχουν σηκώσει και πανό που αναφέρει «όχι στις λίστες της ντροπής».


Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Βερβεσός αναφέρει στο Open και τον Φάνη Καραμπατσάκη:

«Προσλαμβάνουμε αστυνόμους, δεν προσλαμβάνουμε διασώστες και υπαλλήλους στα υποθηκοφυλακεία. Δεν έχουν προσληφθεί υπάλληλοι, δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικού κράτους, όπως κάναμε παλιά. Ως αποτέλεσμα έρχονται αξημέρωτα εδώ πολίτες και δικηγόροι από τις 4 τα ξημερώματα, κοιμούνται στα οχήματα, για να πάρουν σειρά προτεραιότητας. Αυτό έχει ως συνέπεια και στον χρόνο που παίρνουν τα πιστοποιητικά. Όταν παίρνεις τα πιστοποιητικά μετά από 6 -8 μήνες, ένα χρόνο, δεν μπορείς να πάρεις ένα δάνειο, δεν μπρορεί να προχωρήσει η κτηματαγορά,  η λεγόμενη ανάπτυξη. Αντιλαμβάνεστε πως όλη αυτή η ιστορία με τις μεταβιβάσεις ακινήτων και των υπολοίπων πράξεων πηγαίνει πίσω. Η κατάσταση είναι τραγική».

«Πας μόνος σου και ψάχνεις στα αρχεία, δεν υπάρχουν υπάλληλοι ούτε για αυτή τη δουλειά», επισημαίνει. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υποθηκοφυλακείαειδήσεις τώραδικηγόροιδιαμαρτυρία