Ελλάδα | 30.06.2023 13:51

Τέμπη: Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι δύο πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ

Newsroom

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν ζήτησαν και έλαβαν από τον εφέτη ανακριτή, οι δύο πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ. Σύμφωνα με το larisanet.gr, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ από 21-3-2017 έως 15-11-2019 αναμένεται να απολογηθεί στις 18 Ιουλίου ενώ ο Γενικός Διευθυντής από 21-3-2017 έως 15-11-2019 στις 19 Ιουλίου.

Νωρίτερα στον εφέτη ανακριτή προσήλθε ο δικηγόρος και πατέρας της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου που «έχασε» τη ζωή της στο δυστύχημα των Τεμπών, κ. Αντώνης Ψαρόπουλος.

Όπως δήλωσε ο κ. Ψαρόπουλος στους εκπροσώπους του Τύπου έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας με αφορμή και το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων που παραδόθηκε πρόσφατα στον ανακριτή: «διακρίνουμε κενά και αναπάντητα ερωτήματα τα οποία ακόμα δεν έχουν απαντηθεί από το πόρισμα» και ανέφερε συγκεκριμένα την απουσία του πορίσματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι συγγενείς των θυμάτων βλέπουν καθυστέρηση στην έρευνα

«Μακάρι η αιτία να ήταν μόνο ένα κλειδί που δε γύρισε. Να είχαμε να κάνουμε αποκλειστικά με ένα ανθρώπινο λάθος, με ένα μεμονωμένο γεγονός. Θα ήταν ίσως πιο εύκολο για μας να διαχειριστούμε ψυχολογικά την απώλεια. Ομως από όλα τα πορίσματα και όλα τα στοιχεία προκύπτει ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή. Δεν ήταν μια κακιά στιγμή. Κι αυτό το κάνει για μας ολοένα και πιο δύσκολο, ολοένα και πιο βασανιστικό. Να ξέρουμε πως ήταν κάτι που θα μπορούσε και έπρεπε να ειχε αποφευχθεί με οποιοδήποτε οικονομικό ή κοινωνικό κόστος».

Ο Βαγγέλης Βλάχος είναι ένα από τα αδέρφια του Βάιου, ενός από τα 57 θύματα της σιδηροδρομικής  τραγωδίας των Τεμπών. Τέσσερις μήνες μετά τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου εξομολογήθηκε στο «Εθνος» και στη Μαρία Λιλιοπούλου πως από τότε δεν έχει ξαναμπεί σε τρένο ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Αργεντινή, όπου και ζει. Και οι γονείς του έκλεισαν το κατάστημα που διατηρούσαν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό στην Καρδίτσα, αφού δεν μπορούν πια ούτε να πλησιάσουν σε γραμμές τρένου.

Καθυστερήσεις και κενά βλέπουν στην έρευνα οι συγγενείς

Οσο κι αν τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων που είχε διορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και των δικαστικών εμπειρογνωμόνων ουσιαστικά καταρρίπτουν τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους αναδεικνύοντας έναν απολύτως ξεχαρβαλωμένο σιδηρόδρομο, οι συγγενείς εξακολουθούν να έχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ενώ καταδικάζουν το γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα.

Ταυτόχρονα σχολιάζουν πως ο σιδηρόδρομος επανεκκίνησε χωρίς να έχουν βελτιωθεί κρίσιμες συνθήκες που είχαν οδηγήσει στα Τέμπη: «Είναι πλέον δεδομένο ότι τα τρένα κακώς κινούνταν χωρίς καμία προσδιαγραφη ασφαλείας. Σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι και τα βλέπουμε να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο», λέει η κυρία Καρυστιάνου.

Η ίδια αλλά και άλλα μέλη του Συλλόγου ασκούν συνεχή πίεση για να πέσει άπλετο φως στις πραγματικές αιτίες του δυστυχήματος.

«Εδώ και πάνω από 110 μέρες πολλά από τα μέλη του συλλόγου έχουμε γίνει ερευνητές, νομικοί και ό,τι άλλο, για να γίνει το αυτονόητο από τη δικαιοσύνη», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης. Για τον ίδιο αλλά και για πολλούς άλλους συγγενείς, ένα από τα ζητήματα για τα οποία δεν εχουν παρασχεθεί ακόμα αρκετές εξηγήσεις είναι αυτό της φωτιάς: «Από όσο μάθαμε για τα αίτια της φωτιάς, ευθύνεται ένα σιλικονουχο ψυκτικό υγρό των ηλεκτροκινητήρων της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που σε συνδιασμό με την πρόσκρουση και το ηλεκτρικό τόξο, οδήγησε στην ανάφλεξη και έκρηξης που είδαμε και η οποία κατέκαψε ότι πιο πολύτιμο είχαμε. Αυτό όμως δεν συνάδει με τα λεγόμενα των ιατροδικαστών που αναφέρουν ότι η θερμοκρασία απανθρακωσης ήταν κοντά στους 1.200 βάθους ενώ οι δικαστικοί πραγματογνώμονες αναφέρουν ότι η θερμοκρασία της φωτιάς ήταν στους 400 με 500 βαθμούς».

Οι συγγενείς μιλούν για αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας ήδη από τα πρώτα 24ωρα: «Εχουμε εντοπίσει πολλά λάθη και παραλείψεις. Πολλά πράγματα έπρεπε να τα ζητήσουμε οι συγγενείς για να γίνουν. Μόλις θάψαμε τα παιδιά μας διαπιστώσαμε ότι κανείς δεν ειχε πάρει υλικό από το χώμα για εξέταση. Το ζητήσαμε από τον ανακριτή, αλλά φυσικά είχε πέσει τσιμέντο χωρίς να προλάβουν να πλησιάσουν οι δικοί μας τεχνικοί σύμβουλοι, οπότε η συλλογή έγινε από άσχετα σημεία στα τέλη Μαρτίου, ένα μήνα μετά, ενώ όπως μάθαμε κάποιες ουσίες μπορεί να μην εντοπίζονται ύστερα από κάποιες ημέρες», συμπληρώνει η κυρια Καρυστιάνου, τονίζοντας ότι τα μέλη του Συλλόγου είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει, εξαντλώντας τα ελληνικά δικαστήρια και προχωρώντας στο Ευρωπαικό Δικαστήριο αν απαιτηθεί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ειδήσεις τώραδίκηΤέμπησιδηροδρομικό δυστύχημαΟΣΕ