Ελλάδα | 01.09.2023 19:46

Φωτιά στον Έβρο: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά, κατακαίει τον μικρό πυρήνα στο δάσος της Δαδιάς - Αγωνία για χωριά

Newsroom

Εκτός ελέγχου είναι για 14η ημέρα είναι η πυρκαγιά στον Έβρο, ενώ και ο μικρός πυρήνας στο δάσος της Δαδιάς έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Όπως μετέδωσε στο OPEN ο Αντώνης Τσολναράς, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο, αργά το απόγευμα της Παρασκευής ή κατάσταση ήταν δραματική καθώς ισχυροί άνεμοι έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα η φωτιά να έχει φουντώσει ξανά.

Η φωτιά καίει σε πολλά σημεία στο δάσος της Δασιάς συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο με την οικολογική καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη. Πρόκειται για το τελευταίο καταφύγιο σπάνιων αρπακτικών πτηνών, κάτι που κάνει δυσοίωνο το μέλλον για αυτά τα είδη στην περιοχή.

Αγωνία για χωριά

Ένα ακόμα μέτωπο που εξακολουθεί να ανησυχεί πυροσβεστική και κατοίκους βρίσκεται βορειότερα, στο χωριό Σιδήρω, το οποίο απειλείται από τις φλόγες, ενώ αν οι φλόγες περάσουν πλαγιά που υπάρχει στο σημείο, θα απειληθούν και τα χωριά Κυριακή, Πρωτοκλήσι και Αγριάνη.

Μέχρι και το τελευταίο φως του ήλιου, τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν συνεχώς, αλλά το έργο τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται στο πόδι και προετοιμάζονται ακόμα και για το χειρότερο σενάριο, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες μπροστά από τα χωριά τους.

Σύσκεψη στο συντονιστικό

Σύμφωνα με τον Αντώνη Τσλοναρά στις 8:30 της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο συντονιστικό Κέντρο της Δαδιάς και σύμφωνα με τους φορείς, το βασικό σενάριο που επικρατεί αυτή της στιγμή, είναι να περιμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την φωτιά στο ρέμα της Δαδιάς για να το ανακόψουν.

Στο σημείο, τις προηγούμενες ημέρες έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και οι πυροσβέστες θεωρούν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουν τη φωτιά.

πυρκαγιάειδήσεις τώραΔάσος Δαδιάςπυροσβεστικήφωτιάφωτιά τώρα