Ελλάδα | 05.11.2018 13:00

Μετά από 42 χρόνια επισκευάζεται ο αγωγός που υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη 

Newsroom

Για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια, από το μακρινό 1976 όταν και κατασκευάστηκε, θα ενισχυθεί και θα επισκευαστεί ο τσιμεντένιος αγωγός που μεταφέρει νερό από τις πηγές της Αραβησσού και υδροδοτεί ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τον αγωγό που σημειώθηκε μεγάλη βλάβη στο τέλος του περασμένου Μαρτίου και για μία εβδομάδα έμεινε η πόλη χωρίς νερό. Κάτι αντίστοιχο δεν πρόκειται να επαναληφθεί κατά το διάστημα εκτέλεσης των εργασιών συντήρησης κι επισκευής, αφού, όπως διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν με τον αγωγό σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι καταναλωτές.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου εργολάβου, ο οποίος θα αναλάβει την εκτέλεση των εργασιών. Οι εργασίες επισκευής αναμένεται να επικεντρωθούν αρχικά σε μήκους περίπου 800 μέτρων, στο ύψος της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, σε ένα τμήμα του αγωγού, που, σύμφωνα με επικαιροποιημένη μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργο Πενέλη, παρουσιάζει σημαντικές φθορές. Ο στόχος είναι να επισκευαστούν όλα τα σημεία του αγωγού που θεωρούνται προβληματικά.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,4 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, έχει προβλεφθεί δικαίωμα προαίρεσης έως ένα εκατομμύριο ευρώ, μια και το είδος αλλά και η έκταση των απαιτούμενων εργασιών μπορούν να προσδιοριστούν μόνο μετά την εκσκαφή και αποκάλυψη του αγωγού.
Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα στον αγωγό της Αραβησσού είναι γνωστά εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, ωστόσο, καμία διοίκηση της ΕΥΑΘ δεν είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την αντιμετώπισή τους.
Πέρα από την τμηματική επισκευή του αγωγού, μετά τις εργασίες θα μπορούν να ανιχνεύονται διαρροές με τη βοήθεια δορυφόρου, αλλά και με τη μέθοδο της εσωτερικής τηλεπισκόπησης

Εκτός από τις επισκευαστικές παρεμβάσεις στον αγωγό της Αραβησσού, η ΕΥΑΘ σχεδιάζει μεγάλη επέκταση στην εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού της Θεσσαλονίκης, έργο που βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της διακήρυξης.