Ελλάδα|29.10.2023 07:30

Άγραφα: Ένας τόπος μοναδικός σε φυσική ομορφιά που μαραζώνει - Πρωτοβουλίες για να μείνουν οι νέοι

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ένας τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, με καταπράσινες πλαγιές και κρυστάλλινα νερά που ρέουν ανάμεσά τους, απλώνεται στην «καρδιά» της ορεινής Ρούμελης. Πρόκειται για τον Δήμο Αγράφων, τον χαρακτηρισμένο από την UNESCO και ως πιο καθαρό τόπο της πατρίδας μας και μία από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης, ο οποίος, όμως, χρόνο με το χρόνο χάνει τη ζωντάνια του.

Στα 32 χωριά και τους συνολικά 160 οικισμούς του αποτελεί συνήθης κατάσταση οι νέοι να φεύγουν, αναζητώντας εργασία και μία καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα. Αφήνουν πίσω τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μέχρι να φύγουν από τη ζωή, έχουν ριζωμένο στην ψυχή τους το παράπονο ότι ο τόπος που γεννήθηκαν και αγαπούν, μαραζώνει. Η αστυφιλία, αν και ελαφρώς μειωμένη τα τελευταία χρόνια, αποτελεί, άλλωστε, τη σημαντικότερη αιτία, που το χειμώνα υπάρχουν οικισμοί του Δήμου Αγράφων με πέντε ή εφτά μόνιμους κατοίκους.  

Το γεγονός ότι το 65%-70% των περίπου 5.000 μόνιμων κατοίκων του είναι άτομα άνω των 65 ετών, δίνει στο Δήμο Αγράφων την πρώτη θέση στη λίστα με τους πιο γερασμένους δήμους στη χώρα μας. Πιθανότατα την ίδια θέση καταλαμβάνει και σε ολόκληρη την Ευρώπη… Να σημειωθεί ακόμα ότι σε ολόκληρο το Δήμο Αγράφων υπάρχουν αυτήν τη στιγμή μόνο 350 παιδιά.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, παραμένει αισιόδοξος ότι ο τόπος του θα μπορέσει να αναγεννηθεί. Όπως λέει στο ethnos.gr, απαιτούνται πολύ δουλειά και συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση και βέβαια ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε ο τόπος μας να μείνει ζωντανός. Αλλά αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί και κυρίως με τη βοήθεια της κεντρικής Πολιτείας, η στήριξη της οποίας πρέπει να είναι ουσιαστική. Να αναφέρω ως παράδειγμα το εξής: Στην περιοχή μας η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με την κτηνοτροφία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα κοπάδια αποδεκατίζονται από τους λύκους και για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι, θα πρέπει να χάσουν πάνω από τρία ζώα την ίδια ημέρα και μάλιστα να βρουν και τα κεφάλια των σκοτωμένων ζώων, γεγονός σχεδόν αδύνατο. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί νέοι να εγκαταλείπουν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου και να μεταναστεύουν ή να ζουν μίζερα. Για τέτοια ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική μέριμνα από την Πολιτεία», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Καρδαμπίκης.

Στήριξη σε μητέρες που θα μείνουν στον τόπο

Κατά τον ίδιο, από την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν αναληφθεί αλλά και σχεδιάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να μείνουν οι νέοι στην περιοχή, ιδίως τώρα που δημιουργείται μία χαραμάδα αισιοδοξίας από την -έστω και δειλή ακόμα- ανάπτυξη του τουρισμού.

Ειδικότερα και όπως λέει ο κ. Καρδαμπίκης, ήδη σε συνεργασία με το «Γέννεσις» εφαρμόστηκε πρόγραμμα για το 2022, μέσω του οποίου καλύφθηκε το κόστος γέννας (καισαρική, εξωσωματική κτλ.) για γυναίκες που έμειναν με την οικογένειά τους στον τόπο. Η κάθε μία έλαβε 1.500 ευρώ, ενώ στόχος της δημοτικής Αρχής είναι το ποσό να αυξηθεί και να φτάσει στα 3.000 ευρώ. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί εκτός απροόπτου μέσα στο Νοέμβριο.

Επίσης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας έχουν εξασφαλιστεί το φροντιστηριακό κόστος για τα 350 παιδιά της περιοχής, ενώ σε διάφορους φορείς του Δήμου Αγράφων απασχολούνται πλέον σαράντα άτομα ηλικίας μεταξύ 55-67 ετών, μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

«Αυτοί οι άνθρωποι αφήνουν το μεροκάματό τους, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο, στον τόπο μας και στην τοπική οικονομία. Όμως, στόχος μου είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί στην περιοχή μας και σε νέους ανθρώπους, ιδίως σε γυναίκες που είναι λιγοστές στην επαρχία. Να μπορούν να εργαστούν τριάντα νέοι επιστήμονες και να κάνουν οικογένεια στον τόπο μας. Για το σκοπό αυτό συναντηθήκαμε με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, εγώ και οι δήμαρχοι Αργιθέας και Πλαστήρα. Καταθέσαμε κοινό υπόμνημα και η υπουργός είδε θετικά το ζήτημα».

Μεταφερόμενο βανάκι για την ιατρική φροντίδα των κατοίκων

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι πρότασή του προς το Υπουργείο Υγείας είναι να εφαρμοστεί σε ορεινές περιοχές καινοτόμο ιατρικό πρόγραμμα ενίσχυσης της υγείας των κατοίκων.

«Η πρότασή μας είναι καινοτόμα και μάλιστα έχουμε βρει χορηγό για την υλοποίησή της. Ένα βανάκι με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό, με γιατρό και νοσηλεύτρια να πηγαίνει κάθε εβδομάδα σε διαφορετική δημοτική ενότητα. Να εξετάζει τους κατοίκους, να τους παίρνει αίμα και ανάλογα με τα αποτελέσματα να τους συνιστά την κατάλληλη θεραπεία. Έτσι, θα υπάρχει ένας εύκολα προσβάσιμος πλήρης ιατρικός φάκελος για κάθε κάτοικο. Κατέθεσα την πρόταση στον κ. Θεμοστοκλέους και πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να υλοποιηθεί. Έχουμε στη Φραγκίστα κέντρο υγείας αλλά είναι σχετικώς στελεχωμένο. Εδώ και τριάντα χρόνια βγαίνουν προκηρύξεις αλλά δεν έρχεται κανένας. Πρέπει να αλλάξει η τακτική για να έρχονται γιατροί σε ορεινές περιοχές. Για να μείνει ο κόσμος και ιδίως οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους χρειάζεται συγκεκριμένη δημογραφική πολιτική. Δυστυχώς, δεν είμαστε θαυματοποιοί. Είμαι αισιόδοξος για τον τόπο μας, ιδίως τώρα που οι ορεινές περιοχές αποκτούν ένα πλεονέκτημα με την κλιματική αλλαγή. Στα ορεινά οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές σε σχέση με άλλες περιοχές και ιδίως τα αστικά κέντρα», σημειώνει ο δήμαρχος Αγράφων.  

γένναυγείανέοιΔήμος Αγράφωνηλικιωμένοικτηνοτροφία