Ελλάδα | 12.12.2023 22:54

Στάση εργασίας: Δεν βγήκαν μετρό και τραμ από τα αμαξοστάσια, παρά τη δικαστική απόφαση

Μαρία Λιλιοπούλου

Έκλεισε τελικά το σύστημα του μετρό, του ΗΣΑΠ και του τραμ μετά τις 10 το βράδυ της Τρίτης ύστερα από ένα ακόμα αλαλούμ που επικράτησε νωρίτερα. Η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια θα εκτελεστούν κανονικά έως τη λήξη της βάρδιας, ενώ οι εργαζόμενοι επεσήμαναν ότι η απόφαση που κήρυσσε παράνομη την κινητοποίησή τους δεν είχε κοινοποιηθεί στα Σωματεία και κατά συνέπεια η στάση εργασίας τους παρέμενε αμετάβλητη.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ και η νέα ταλαιπωρία

Τελικώς περίπου τρία τέταρτα μετά τη λήξη των δρομολογίων και ενώ επιβάτες έφταναν στους σταθμούς μόνο για να τους βρουν κλειστούς, η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε πως τα δρομολόγια του Μετρό και του Τραμ διεκόπησαν μετά τις 10 το βράδυ και έως τη λήξη της κυκλοφορίας.

Σε σχετική ενημέρωση επισημαίνεται ότι: «Η εταιρεία προχώρησε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τη διασφάλιση της διεξαγωγής των σημερινών δρομολογίων και την αποφυγή της ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού. Ωστόσο, λόγω άρνησης συμμόρφωσης με τη δικαστική απόφαση, που έκρινε παράνομη τη στάση εργασίας και απαγόρευσε την υλοποίησή της, δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση λειτουργίας των δικτύων του Μετρό και του Τραμ. Ζητάμε συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που υπέστη από τη σημερινή αιφνιδιαστική απεργιακή κινητοποίηση».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι έξι σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ είχαν προκηρύξει στάση εργασίας από τις 10 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της κινητοποίησης.

Η υπόθεση εξετάστηκε άμεσα και αργά το απόγευμα εκδόθηκε η απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο, σύμφωνα με την οποία η στάση εργασίας κρίθηκε παράνομη.

Υστέρα απ΄αυτήν την εξέλιξη η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε ότι και οι τρεις γραμμές του Μετρό (1, 2 και 3) θα λειτουργούσαν κανονικά έως τη λήξη της βάρδιας, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε.

Πηγές των εργαζομένων μετέδιδαν, πάντως, πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν είχε κοινοποιηθεί στα σωματεία, ενώ παρά το γεγονός ότι ένα από τα έξι σωματεία ανέστειλε την κινητοποίηση, τελικώς το σύστημα της ΣΤΑΣΥ έκλεισε μετά τις 10 το βράδυ.

Περίπου ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα, τα πέντε Σωματεία που βρίσκονταν σε κινητοποίηση αποφάσισαν την αναστολή της ύστερα από «θυελλώδεις συνεδριάσεις των Δ.Σ. τους», όπως επισημαίνεται σε κοινή τους ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο αυτό να αλλάζει κάτι στην κυκλοφορία των μέσων καθώς το σύστημα είχε κλείσει οριστικά έως τη λήξη της βάρδιας.

ειδήσεις τώραμετρόαπεργίαστάση εργασίαςΗΣΑΠΜΜΜΤραμ