Μπίλι Ζέιν: Ηθοποιός στον «Τιτανικό», ζωγράφος στη Θεσσαλονίκη
Μαρία ΡιτζαλέουΈγινε γνωστός µέσα από την ταινία «Τιτανικός» του Τζέιµς Κάµερον, υποδυόµενος τον αλαζονικό αρραβωνιαστικό της νεαρής Ρόουζ, την οποία έπαιζε η Κέιτ Γουίνσλετ. Ελάχιστοι, όµως, γνωρίζουν ότι αυτή η κινηµατογραφική του στιγµή αποκάλυψε ένα άλλο ταλέντο του, τη ζωγραφική. Ο Ελληνοαµερικανός ηθοποιός Μπίλι Ζέιν, που πλέον σταδιοδροµεί και ως παραγωγός στο Χόλιγουντ, είναι και ζωγράφος. Μάλιστα, παρουσιάζει τη δουλειά του σε γκαλερί στο Λος Αντζελες, το Μαϊάµι, το Λονδίνο και το Μιλάνο.
Τον Νοέµβριο θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη ως ambasssador και τιµώµενος καλλιτέχνης της 4ης ∆ιεθνούς Εκθεσης Art Thessaloniki Fair, που φιλοξενεί περισσότερες από 35 γκαλερί από όλο τον κόσµο και αναµένεται να προσελκύσει πάνω από 15.000 φιλότεχνους. «Ο Μπίλι Ζέιν είναι ένας σηµαντικός εικαστικός και αποδέχτηκε µε χαρά την πρόσκλησή µας να εκθέσει εδώ τη δουλειά του, µε δικό του περίπτερο, να µιλήσει για την τέχνη και να τιµήσει µια ελληνική διοργάνωση» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο καλλιτεχνικός διευθυντής της 4th Art Thessaloniki.
International Contemporary Art Fair, Παντελής Τσάτσης. Η έκθεση θα γίνει 21-24 Νοεµβρίου στο ∆ιεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της ∆ΕΘ-Helexpo. Παράλληλα µε τις εκθέσεις έργων, το πρόγραµµά της περιλαµβάνει 30 πρότζεκτ, ενώ βασικός τιµώµενος καλλιτέχνης είναι ο Νίκος Μπάικας. Ο Μπίλι Ζέιν γεννήθηκε το 1966 στο Σικάγο. Είναι Έλληνας τρίτης γενιάς, µε καταγωγή από την ανατολική Μάνη, στην οποία βρέθηκε πέρυσι. Έχει δηλώσει πως µεγάλωσε µε τα ελληνικά έθιµα, ενώ µιλά την ελληνική γλώσσα σε ικανοποιητικό βαθµό.
Τελευταία ασχολείται µε τις κινηµατογραφικές παραγωγές, ενώ το νέο του εγχείρηµα είναι η δραµατική ταινία «Waltzing with Brando», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μπιλ Φίσµαν. Το φιλµ βασίζεται στην αυτοβιογραφία του αρχιτέκτονα Μπέρναρντ Τζατζ µε τίτλο «Waltzing With Brando: Planning a Paradise in Tahiti» («Βαλς µε τον Μπράντο: Σχεδιάζοντας έναν παράδεισο στην Αϊτή»), που κυκλοφόρησε το 2011. Ο Ζέιν θα υποδύεται τον Μάρλον Μπράντο σε νεαρή ηλικία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Τζατζ βρέθηκε σε ένα ακατατοίκητο νησί στον Νότιο Ειρηνικό µε τον πελάτη του Μάρλον Μπράντο, την εποχή που γυριζόταν «Ο νονός». Οι δυο τους δηµιούργησαν ένα ιδιωτικό καταφύγιο. Ο Τζατζ έγραψε για την εµπειρία που του άλλαξε τη ζωή, αλλά και για την προσωπικότητα του Μπράντο, µε τα ελαττώµατα και τις ιδιαιτερότητές του.
Ο Μπίλι Ζέιν ζωγράφιζε από µικρός και τα έργα του έχουν τύχει θετικής κριτικής σε Ευρώπη και Αµερική. Του αρέσει να δηµιουργεί τους πίνακές του σε εξωτερικούς χώρους, υπό το φως της ηµέρας, σε αποµακρυσµένες περιοχές, µέσα σε απόλυτη ηρεµία. Συχνά δε χρησιµοποιεί ανακυκλώσιµα υλικά. Οπως έχει ο ίδιος πει, όλα άρχισαν το 1997, όταν συµµετείχε στον «Τιτανικό». Χρειάστηκε να µείνει επτά µήνες σε µια αποµακρυσµένη ακτή στο Μεξικό, ενώ τα γυρίσµατα πραγµατοποιούνταν κυρίως βράδυ.
Εκεί µετέτρεψε το γκαράζ του σπιτιού όπου διέµενε πάνω στη θάλασσα, σε ατελιέ, στο οποίο συγκέντρωνε υλικά από την ακτή και τα αποτύπωνε στον καµβά. «∆ουλεύω γρήγορα – συνήθως δύο και τρία έργα ταυτόχρονα. Στη διάρκεια των γυρισµάτων πάντα υπάρχουν διαλείµµατα τα οποία αξιοποιώ ζωγραφίζοντας. Λατρεύω αυτές τις ιδιότυπες διακοπές που µου επιτρέπουν να δηµιουργώ έργα» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του, περιγράφοντας τις ώρες που ζωγραφίζει σαν να σκάβει µια σήραγγα σε άλλη γη. Αλλες φορές πάλι νιώθει ότι δεν πατά στο πάτωµα, αλλά βρίσκεται πάνω από αυτό, σε ένα άλλο επίπεδο.
Εκδηλώσεις
«Η έκθεση Art Thessaloniki έχει καθιερωθεί στο διεθνές στερέωµα και από φέτος, εκτός από τις αίθουσες τέχνης τις οποίες φιλοξενεί, αλλά και τον θεσµό του τιµώµενου καλλιτέχνη, εµπλουτίζεται µε ένα εκτενές παράλληλο πρόγραµµα που περιλαµβάνει εκθέσεις σηµαντικών συλλογών ιδιωτών, πρότζεκτ, οµιλίες, µουσικά δρώµενα» µας λέει ο κ. Τσάτσης. Βασικός τιµώµενος καλλιτέχνης είναι ο Νίκος Μπάικας, που ζει στην Αθήνα, αλλά έχει πραγµατοποιήσει ατοµικές εκθέσεις στην Ευρώπη και την Αµερική, έχοντας λάβει µέρος σε πολλές διεθνείς οµαδικές εκθέσεις, καθώς και στην Documenta IX του 1992. Εργα του ανήκουν σε συλλογές µουσείων, όπως στο MAXXI (Ρώµη), στο SMAK (Γάνδη), στη Neue Galerie (Κάσελ) και σε άλλες σηµαντικές συλλογές.
Η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair είναι µια διεθνής έκθεση για τη σύγχρονη τέχνη και επενδύει στη στρατηγική σηµασία της Θεσσαλονίκης, φέρνοντας στην πόλη γκαλερί και µεµονωµένους καλλιτέχνες από τα τέσσερα σηµεία του ορίζοντα. Την εµπνεύστηκε ο καλλιτεχνικός της διευνθυντής Παντελής Τσάτσης, ο οποίος σηµειώνει ότι ως ετήσιος θεσµός µπορεί να λειτουργεί καταλυτικά και πολυδιάστατα, ενδυναµώνοντας τον διάλογο, την καλλιτεχνική κινητικότητα, τις προκλήσεις για καινοτοµία, τις καλλιτεχνικές γειτνιάσεις και ανταλλαγές, και κυρίως την κατανόηση της διαφορετικότητας των πολιτισµικών φαινοµένων. Και όπως τονίζει ο ίδιος, «η Art Thessaloniki διοργανώνεται σε µια πόλη ανοιχτή στις νεότροπες ιδέες, νεανική, φιλόξενη και ασφαλή, µε µοναδικές πολυπολιτισµικές διαδροµές, ιδιαίτερα στοιχεία εντοπιότητας και απολαυστικές γαστρονοµικές προτάσεις».
- Να ανακόψει την κατρακύλα θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, διχογνωμία κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, αυτόνομη πορεία για τη Νέα Αριστερά
- Πρωινό - «Γολγοθάς» για όσους μετακινούνται: Ακίνητος ο προαστιακός, χωρίς φανάρια η Κηφισίας
- Τελικά μειώθηκαν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ; Προϊόντα έπεσαν... 0,01 ευρώ - «Πάλι μας κοροϊδεύουν»
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Γιατί θα καταβληθεί νωρίτερα φέτος