Ελλάδα | 15.02.2024 22:16

Μίνωας: Η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση θα γίνει στην Κρήτη - Πόσο θα κρατήσει

Newsroom

Άσκηση επί χάρτου που θα διαρκέσει δυο ημέρες, ξεκίνησε σήμερα στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου, ενόψει της Επιχειρησιακής Άσκησης Πεδίου για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού στην Κρήτη με την κωδική ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ».

Η άσκηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη τον ερχόμενο Απρίλιο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει σκοπό να συμβάλλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη, μέσω της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.

Λέκκας: «Προετοιμαζόμαστε πολύ εντατικά για την άσκηση» 

«Προετοιμαζόμαστε πολύ εντατικά για την άσκηση» ανέφερε ο  πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, προσθέτοντας ότι η άσκηση επί χάρτου αποτελεί «την δοκιμαστική άσκηση, στην οποία λαμβάνουν μέρος όλοι οι φορείς, ενόψει του Απρίλη που θα πραγματοποιηθεί η άσκηση πλήρους ανάπτυξης πεδίου, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού».

«Ουσιαστικά η άσκηση έχει ως στόχο να μειωθεί η σεισμική διακινδύνευση στην Κρήτη, να βελτιώσουμε τις δομές, τις υποδομές και τις διαδικασίες, έτσι ώστε να βγούμε και καλύτεροι και αρτιότεροι και σοφότεροι από όλη αυτή τη διαδικασία», επισήμανε ο κ. Λέκκας που επανέλαβε ότι η άσκηση αυτή γίνεται στην Κρήτη, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλεψη για σεισμό.

«Στο ερώτημα που μου έχει τεθεί αρκετές φορές, γιατί η άσκηση αυτή πραγματοποιείται στην Κρήτη, απαντώ ότι τέτοιες ασκήσεις πρέπει να γίνονται. Δεν βλέπουμε κάποιο σεισμό στην Κρήτη, άλλωστε δεν θα μπορούμε να τον δούμε ούτως ή άλλως, ωστόσο οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε, γιατί οι σεισμοί είναι συνυφασμένοι με την ιστορία του νησιού, οι σεισμοί γέννησαν αυτό το μοναδικό περιβάλλον, οι σεισμοί είναι αυτοί που δημιούργησαν και το φυσικογεωγραφικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκε ο μοναδικός πολιτισμός της», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Ανάμεσα πάντως στους στόχους της άσκησης, όπως επισημάνθηκε είναι η αναβάθμιση του συντονισμού των υπηρεσιών, της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης των πληροφοριών, καθώς και των τοπικών και περιφερειακών σχεδίων δράσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, ενώ όπως επισημάνθηκε, επιδιώκεται μέσω αυτής η εκπαίδευση όλων των φορέων και η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σε θέματα αυτοπροστασίας.

Ευθύμιος ΛέκκαςσεισμόςΚρήτησεισμός τώραειδήσεις τώρασεισμική δόνηση