Ελλάδα | 04.03.2024 06:35

Τσικνοπέμπτη: Θα «βουλιάξουν» τα μαγαζιά - Υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Να… «βουλιάξουν» από κόσμο αναμένεται τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης την Τσικνοπέμπτη, όπως, τουλάχιστον, φαίνεται από τις μέχρι στιγμής προκρατήσεις. Την τιμητική τους αναμφισβήτητα θα έχουν οι ταβέρνες και τα εστιατόρια, ωστόσο, πολύ κόσμο, κυρίως νέα σε ηλικία άτομα, αναμένουν και οι ιδιοκτήτες των μπαρ καθώς και των άλλων επιχειρήσεων διασκέδασης.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων αλλά και πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή θα είναι η εικόνα σε όλες τις πόλεις της χώρας, αφού λίγο-πολύ σε ολόκληρη την επικράτεια τη συγκεκριμένη ημέρα διοργανώνονται πλέον εκδηλώσεις, γεγονός που βοηθάει τον κόσμο να βγει έξω και κατά συνέπεια να διασκεδάσει στα καταστήματα.

«Η Τσικνοπέμπτη είναι μία μέρα, κατά την οποία ο κόσμος βγαίνει για να διασκεδάσει. Με βάση τη μέχρι στιγμής εικόνα που έχουμε για φέτος, πιστεύω ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης θα… ‘’πήξουμε’’ στη δουλειά. Οι προκρατήσεις είναι πολλές και σε κάποια καταστήματα ήδη δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους καταστηματάρχες του χώρου, αφού θα κάνουν τζίρους και έτσι θα μπορέσουν να κλείσουν κάποιες από τις πολλές ‘’τρύπες’’ που έχουν ανοίξει. Να μην ξεχνάμε ότι σήμερα περίπου το 30% των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές», λέει στο ethnos.gr ο κ. Καββαθάς.

Κατά 10%-12% πάνω οι τιμές σε σχέση με πέρυσι

Το δυσάρεστο για τους καταναλωτές είναι ότι θα χρειαστούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να διασκεδάσουν. Αυτό διότι, όπως λέει ο κ. Καββαθάς οι τιμές των προϊόντων θα είναι υψηλότερες κατά 10%-12% σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή, αν κάποιος σε μία ταβέρνα παραγγείλει τα ίδια φαγητά σε σχέση με την περσινή Τσικνοπέμπτη, θα πληρώσει κατά 10%-12% περισσότερα χρήματα.

«Την τελευταία διετία το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης έχει αυξηθεί κατά περίπου 42%. Οι επιχειρηματίες καταφέραμε να απορροφήσουμε περίπου το 30% των αυξήσεων αλλά για το υπόλοιπο δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Μείωση της κατανάλωσης

Ωστόσο, η αύξηση τιμών στα προϊόντα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά η αγοραστική ικανότητα των περισσότερων νοικοκυριών, έχουν ως συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης. Το έχουν διαπιστώσει αυτό σε σημαντικό βαθμό οι επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης και διασκέδασης και αναμένουν να το δουν και την Τσικνοπέμπτη.

«Είναι γεγονός ότι ένα μέρος των καταναλωτών έχει πολύ περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, οι οποίες φτάνουν ίσα-ίσα για τα προς το ζην. Οι περιορισμένες οικονομικές συνέπειες φαίνονται ξεκάθαρα στην κατανάλωση στα μαγαζιά μας, η οποία έχει μειωθεί αισθητά. Οι πελάτες πλέον παραγγέλνουν λιγότερα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό έχει αποτυπωθεί και από τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ και περιμένουμε να το δούμε και την Τσικνοπέμπτη», αναφέρει ο κ. Καββαθάς.

Τέλος, κατά τον ίδιο, αρνητικό γεγονός για τις επιχειρήσεις είναι και το ότι μειώθηκε η συχνότητα επισκεψιμότητας των πελατών στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

«Αρκετοί από αυτούς που έβγαιναν μία φορά την εβδομάδα, πλέον βγαίνουν για διασκέδαση μία φορά στις 15 μέρες. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται ξεκάθαρα τις καθημερινές, πολλές από τις οποίες είναι ‘’νεκρές’’. Μην κοιτάμε μόνο τα κέντρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων. Στις γειτονιές και τα προάστια το πρόβλημα είναι πολύ έντονο», καταλήγει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.      

εστίασηκατανάλωσηΤσικνοπέμπτηκαταστήματαΓιώργος Καββαθάςδιασκέδασητιμές