Ελλάδα | 03.04.2019 17:51

ΚΑΣ: Ψάχνοντας σολομώντεια λύση για τον αρχαιολογικό χώρο του Πειραιά

Αναστασία Κουκά

Η κήρυξη ως αρχαιολογικού τού εντός του αρχαίου τείχους Πειραιά χώρου και η απόρριψη κάποιων πρόσθετων παρεµβάσεων του επενδυτικού σχεδίου του Οργανισµού Λιµένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και της Cosco ήταν οι σηµαντικότερες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη χθεσινή, µαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου, η οποία συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ.

Και ήταν αναµενόµενη αυτή η επί µακρόν συζήτηση, καθώς ειδικά το θέµα της έγκρισης ή µη του Αναπτυξιακού Προγράµµατος και Μελέτης ∆ιαχείρισης του ΟΛΠ είναι µια υπόθεση που σχετίζεται άµεσα µε το µέλλον µιας πολύ µεγάλης επένδυσης και έχει έντονο άρωµα... Ελληνικού.

Οσον αφορά τον χαρακτηρισµό του ∆ήµου Πειραιά, βρέθηκε µια λογική συµβιβαστική λύση, καθώς κηρύχθηκε τελικά ως αρχαιολογικός χώρος η µισή έκταση από τα συνολικά 11.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα που είχαν αρχικά προταθεί από την αρµόδια εφορεία αρχαιοτήτων. Στην ουσία πρόκειται για ό,τι περιλαµβάνεται µέσα στο αρχαίο τείχος, ενώ εξαιρέθηκε η σηµαντική για την επένδυση θαλάσσια περιοχή στο εµπορικό λιµάνι.

Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ ζήτησαν να εξαιρεθεί και η χερσαία ζώνη του λιµανιού, αυτό όµως δεν έγινε δεκτό από το ΚΑΣ, το οποίο ζήτησε επίσης να κλείσουν τα ναυπηγεία στην Κυνόσουρα. Από την άλλη πλευρά, το ΚΑΣ εντόπισε κάποια µελανά σηµεία στο επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ, µεταξύ των οποίων η ανέγερση εµπορικού κέντρου (mall) και ενός δεύτερου κτιρίου. Και για τις δύο περιπτώσεις η σχετική εισήγηση προέβλεπε σηµαντική µείωση εµβαδού. Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισµού επέµεινε στην αρχική του θέση να συµπεριληφθεί στο masterplan του ΟΛΠ η µετατροπή του Silo σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Επένδυση

Οι εκπρόσωποι της Cosco ωστόσο, οι οποίοι είχαν εξαρχής τονίσει πως επιθυµούν να εγκριθεί ολόκληρο το πακέτο έργων, υπογράµµισαν πως κάποιες από αυτές τις αποφάσεις αποτελούν σηµαντικά εµπόδια στην πραγµατοποίηση της επένδυσης, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο προσφυγής τους στη διαιτησία. Να σηµειωθεί εδώ πως η Επιτροπή Σχεδιασµού και Ανάπτυξης Λιµένων απέρριψε, τον Φεβρουάριο, τρεις από τις προαιρετικές-πρόσθετες παρεµβάσεις της Cosco στον Πειραιά.

Πρόκειται για την ανοικοδόµηση εµπορικού κέντρου (mall) στην προβλήτα κρουαζιέρας, την κατασκευή δύο 5ώροφων κτιρίων στάθµευσης έκτασης 75.000 τ.µ. στο Κερατσίνι και µιας νέας αποθήκης (logistic center), έκτασης 80.000 τ.µ., στην περιοχή του Σχιστού. Η συνεδρίαση ξεκίνησε τελικά κανονικά χθες το µεσηµέρι, παρά το γεγονός ότι προχθές το δηµοτικό συµβούλιο του ∆ήµου Πειραιά ζήτησε την αναβολή της (για δεύτερη φορά, καθώς υπήρχε κι άλλη αναβολή στις 5 Μαρτίου), προκειµένου να δοθεί χρόνος για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.

«Η ενδεχόµενη κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου θα επιφέρει µεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του, τη στιγµή που ο Πειραιάς έχει µπει σε τροχιά ανάπτυξης και έχει γίνει πλέον το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος» υπογράµµισε κατά την εισήγησή του στο προχθεσινό δηµοτικό συµβούλιο ο δήµαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης, καταγγέλλοντας πως το υπουργείο Πολιτισµού δεν τον ενηµέρωσε για τη χθεσινή κρίσιµη συνεδρίαση.

Ο δε Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος δήµαρχος Πειραιά µε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, µέσω γραπτής παρέµβασής του προς το ΚΑΣ εξέφρασε την άποψη πως από την επίµαχη απόφαση θα εξαρτηθεί η δυνατότητα διαµόρφωσης ενός σύγχρονου πλαισίου προστασίας και µελλοντικής ανάδειξης των αρχαιοτήτων του Πειραιά, καταθέτοντας µάλιστα συγκεκριµένες προτάσεις: «Για εµάς είναι αυτονόητο ότι εντός των τειχών του Πειραιά, συµπεριλαµβανοµένων των τριών αρχαίων λιµένων και της δυτικής ηετιώνειας οχύρωσης, αποτελεί έναν ενιαίο αρχαιολογικό χώρο. Αντίθετα, η κήρυξη περιοχών της πόλης οι οποίες από την αρχαιότητα ως και τον 18ο αιώνα ήταν έλος, όπως οι συνοικίες Αγιος ∆ιονύσιος, Γκάζι-Παπαστράτος, Λεύκα, Καµίνια, Απόλλων, Σούδα και Νέο Φάληρο, δεν θα έπρεπε να συµπεριληφθούν στην κήρυξη».

Κεντρικό Αρχαιολογικό ΣυμβούλιοΠειραιάς