Ελλάδα | 18.04.2024 19:40

Πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΝ: Καταγγέλλουν απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού με «πιλότο» τη Θεσσαλία

Μαρία Λιλιοπούλου

Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο ουσιαστικά συμπτύσσει τέσσερα σχέδια νόμου σε ένα τεράστιο νομοθέτημα 132 άρθρων επιχειρώντας να ρυθμίσει μία ...υπερταχεία διδικασία κρίσιμα ζητήματα που διατρέχουν πολλούς και διαφορετικούς τομείς, από τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας μέχρι τη μείωση της αυθαιρετης δόμησης και τη διαχείριση των δασών, ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Τα κόμματα κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η οποία συζητά το νομοσχέδιο, ανέφεραν ότι η διαβούλευση που προηγήθηκε ήταν προσχηματική, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υδάτων της πλημμυρισμένης Θεσσαλίας τόνισαν ότι η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει προτάσεις της ολλανδικής εταιρίας εμπειρογνωμόνων πριν καν ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση του δικού τους πορίσματος για το masterplan της περιοχής, το οποίο υπενθυμίζεται ότι φτάνει τις 400 σελίδες και αναρτήθηκε μόνο στην αγγλική γλώσσα.

Αναφέρθηκαν σε επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλία, η οποία θα λειτουργήσει ως «πιλότος» και για άλλες περιοχές της χώρας ζητώντας επιτακτικά την απόσυρση τουλάχιστον του συγκεκριμένου κεφαλαίου του νομοσχεδίου, αίτημα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

Οι φορείς και ιδιώτες που είχαν συμμετάσχει στην εξαιρετικά βραχεία δημόσια διαβούλευση είχαν ήδη κάνει λόγο για την προσχηματικότητα της διαδικασίας με το ίδιο το υπουργείο να έρχεται τελικώς να επιβεβαιώσει το ακριβές αυτής της δήλωσης με τις κινήσεις του.

Ετσι, αφού πρώτα καθόρισε διαβούλευση διάρκειας περίπου μίας εβδομάδας αντί των δύο που ορίζει η νομοθεσία έχοντας προβεί στη σχετική ανάρτηση του νομοσχεδίου μεσάνυχτα Σαββάτου, αμέσως μετά τη λήξη της και ενώ είχαν υποβληθεί 556 σχόλια, έσπευσε να το καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μόλις 16 ώρες μετά τη λήξη της διαβούλευσης, χρόνος που επιβεβαιώνει ότι κανένα από τα σχόλια της διαδικασίας δεν ελήφθη τελικώς υπόψη.

Οι αλλαγές για τα αυθαίρετα

Ελάχιστες και προφανέστατα - όπως προκύπτει εκ του χρόνου - προαποφασισμένες ήταν οι αλλαγές επί του αρχικού κειμένου με ορισμένες να αφορούν στο τμήμα που αναφέρεται στην αυθαίρετη δόμηση. Συγκεκριμένα, στο κατατεθέν σχέδιο νόμου μειώθηκε στα 150 από 200 ευρώ το παράβολο, το οποίο θα πρέπει να πληρώσει κάποιος που επιθυμεί να κάνει καταγγελία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Σύμφωνα με τις προβλέψεις σε περίπτωση που η καταγγελία αποδειχθεί έστω και μερικώς ακριβής, το παράβολο θα επιστρέφεται στον καταγγέλλοντα. 

Επιπλέον μειώθηκε το πρόστιμο για όσους προβούν σε νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών ακόμα κι αν αυτές έχουν αναγερθεί μετά την κόκκινη γραμμή του Ιουλίου του 2011, ενώ τριπλασιάστηκε το χρονικό περιθώριο για προσφυγή  από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας στο ακίνητο. 

Ετσι, εάν κάποιος ιδιοκτήτης προβεί στη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών που είχαν ανεγερθεί μετά την 28η .7.2011, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 20% του προστίμου ανέγερσης (στη διαβούλευση ήταν 50%), καθώς και πρόστιμο μη έγκαιρης κατεδάφισης, από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου, έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Σε κτίρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια, λειτουργούν βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις και έχει συντελεστεί υπέρβαση καθ` ύψος, μέχρι δύο μέτρα, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 10% του προστίμου ανέγερσης (στη διαβούλευση ήταν 30%) και μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση κατεδάφισης.

Σε ό,τι αφορά την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας, αυξήθηκε από τις 10 στις 30 ημέρες το χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν προσφυγή στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

Αντιπολίτευση: Ιδιωτικοποιείτε το νερό της Θεσσαλίας

«Κάνατε διαβούλευση για τα μάτια του κόσμου», επεσήμανε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος παρατηρώντας πως η κυβέρνηση βιάζεται να νομοθετήσει ένα κεφάλαιο που προτείνει η μελέτη των Ολλανδών και αφορά ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση των υδάτων της Θεσσαλίας. Παρατήρησε μάλιστα ότι το σχέδο νόμου παρουσιάζει σοβαρά συνταγματικά προβλήματα: «Νομοθετείτε πρόταση της εταιρίας, η οποία πήρε τη μελέτη με ανάθεση κατά παρέκκλιση των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το νερό με τους πολίτες να πληρώνουν τους μισθούς των golden boys που θα φέρει ο Μητσοτάκης», ανέφερε.

Σύμφωνο με την πρόταση απόσυρσης του νομοσχεδίου ή έστω του τμήματος που αφορά τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας ήταν και το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής με τον αρμόδιο τομεάρχη Μανωλη Χριστοδουλάκη να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό το μοντέλο των Ολλανδών που θα εφαρμόσει στη Θεσσαλία, να το χρησιμοποιήσει στη συνέχεια στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. «Αν και είπατε πως η έκθεση των Ολλανδών δεν είναι δεσμευτική, τελικά δεσμευτήκατε για έναν φορέα», επεσήμανε συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο συγκεκριμένος Οργανισμός θα τιμολογεί υπηρεσίες ύδατος, θα πραγματοποιεί ελέγχους και θα επιβάλει πρόστιμα, ενώ θα πρέπει οι μόνιμοι υπάλληλοι που καλύπτουν τις οργανικές θέσεις να μεταφερθούν στον φορέα ιδιωτικού δικαίου με συμβάσεις αορίστου χρόνου, γεγονός που ανοίγει το δρόμο άρσης της μονιμότητάς τους.

«Τερατούργημα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου ζητώντας την απόσυρσή του, ενώ η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα επεσήμανε ότι θύμα της βιασύνης του υπουργείου πέφτει πάντα το περιβάλλον.

Σκυλακάκης: Ψέμα τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού

Για «τερατώδες ψέμα» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «πλασματική κατηγορία». Παραδέχτηκε, πάντως, ότι οι χρόνοι που ακολούθησε το υπουργείο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν «πολύ γρήγοροι», αλλά όπως είπε το «νομοσχέδιο έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό» με όλους τους φορείς.

Αναφορικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον Οργανισμό και τις αμοιβές τους, ο υπουργός αν και αρχικά αναρωτήθηκε «που είδατε τα glden boys», στη συνέχεια επεσήμανε: «Πώς φαντάζεστε ότι θα διοικηθεί ένας φορέας αυτού του μεγέθους και της σημασίας αν δεν προσλεκύσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους. Το να βρούμε κάποιο κομματικό στέλεχος είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Ψάχνουμε ανθρώπους να αναλάβουν μια τρομακτική ευθύνη γιατί δεν αποκλείεται ο Ντάνιελ να έρθει πάλι φέτος, του χρόνου ή του παραχρονου, αλλά δε σας νοιάζει ο χρόνος. Μόνο το πολιτικό όφελος».

Ερώτηση Κόκκαλη στην Κομισιόν για το Master Plan της Θεσσαλίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη αναφορικά για τη Θεσσαλία, ερώτηση κατέθεσε προς την Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ αναφορικά με την έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο master plan που κατέθεσε η HVA International για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, παρά την επικινδυνότητα της περιοχής.

«Η εργαλειοποίηση της καταστροφής της Θεσσαλίας και οι διατυπώσεις στο master plan που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού, προκαλούν ανησυχία για τις προθέσεις της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Κόκκαλης. «Στην πρόσφατη περιοδεία που κάναμε σε περιοχές της Θεσσαλίας, είδαμε μια τεράστια καταστροφή. Όλος ο θεσσαλικός κάμπος σχεδιάστηκε και αποστραγγίστηκε μετά τον πόλεμο με αρδευτικά κανάλια, με αναχώματα εγκιβωτισμού των ποταμών, τα οποία όμως σήμερα δεν μπορούν να διαχειριστούν το κλίμα που έχουμε δημιουργήσει. Χρειαζόμαστε άμεσα πολιτική για την κλιματική αλλαγή, το μετριασμό και κυρίως για την προσαρμογή, αλλά και ένα σχέδιο που θα δώσει λύση χωρίς να δημιουργήσει νέα προβλήματα».

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, ο Πέτρος Κόκκαλης ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν είναι σύννομο το προτεινόμενο σχέδιο και η σύσταση του νέου οργανισμού με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ακολουθεί όλη η ερώτηση:

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το Master Plan διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας , μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το σχέδιο αγνοεί την αξιοποίηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών κλιματικής θωράκισης και προστασίας των υδάτινων πόρων και επικεντρώνεται σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή 23 μεσαίων και μεγάλων φραγμάτων, την εκβάθυνση ποταμών, την αποψίλωση παρόχθιας βλάστησης, την κατασκευή 130 χιλιομέτρων νέων αναχωμάτων αλλά και την εκτροπή του Αχελώου ποταμού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

στις 13/03 η Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ  για τη αποτυχία αναθεώρησης των οικείων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, βάσει της οδηγίας πλαισίου για τα ύδατα , και των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για τις πλημμύρες 

  • τις ενστάσεις που έχουν εγείρει κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις
  • τη σύσταση «Οργανισμoύ Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ΑΕ» κερδοσκοπικού χαρακτήρα ,

η Επιτροπή ερωτάται:

  1. Συνάδει το προτεινόμενο σχέδιο και η σύσταση του νέου οργανισμού με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα με τις οδηγίες 2000/60/ΕΚ και 2007/60/ΕΚ;
  2. Συμφωνεί ότι μια στρατηγική μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως ορίζει η οδηγία 2001/42/ΕΚ, πρέπει να προηγηθεί οποιωνδήποτε παρεμβάσεων στην περιοχή, δεδομένου μάλιστα ότι το σχέδιο δεν τις προβλέπει στο χρονοδιάγραμμα;
Θεσσαλίαυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςαυθαίρεταειδήσεις τώρανερόιδιωτικοποιήσεις