Πάρκο Νηρηίδων: Ένα ιαπωνικό «διαμαντάκι» πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας
Μαργαρίτα ΑργυροπούλουΈνα μικρό «ιαπωνικό διαμαντάκι» πρασίνου βρίσκεται πίσω από τα εμβληματικά κτίρια της Εθνικής Πινακοθήκης και του Χίλτον. Η πλατεία Νηρηίδων, ένα αλσύλλιο που... φυτοζωούσε, άλλαξε εντελώς όψη και αποτελεί πλέον μια όαση για τους κατοίκους του Παγκρατίου, αλλά και τους περαστικούς.
Σε ένα χώρο 3.5 στρεμμάτων, δημιουργήθηκε ένας «πνεύμονας» πρασίνου ιαπωνικής κουλτούρας, δια... χειρός JT International Hellas. Τα περίφημα ιαπωνικά σφενδάμια, οι ανθοκερασιές και τα μπαμπού συνυπάρχουν στο πάρκο με μυρτιές και δάφνες. Τον κήπο συνθέτουν περιοχές με έντονη βλάστηση και νερό, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της ιαπωνικής παράδοσης με ισορροπημένη εναλλαγή των στοιχείων της γης και του νερού. Τα παγκάκια από γρανίτη δημιούργησαν έναν όμορφο χώρο συνάντησης, προσφέροντας στους επισκέπτες του πάρκου τη δυνατότητα της απομόνωσης και της γαλήνης, στην «καρδιά» της Αθήνας.
Όλα ξεκίνησαν το 2020, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, ο πρόεδρος του Ελληνοϊαπωνικού Συνδέσμου Δημοσθένης Βρατσάνου, είχε την ιδέα, της δημιουργίας του πρώτου ιαπωνικού πάρκου στην Αθήνα, την οποία αγκάλιασε η JTI. Στην πρώτη του επικοινωνία με την Μάη Σαμούρκα Communications Manager της καπνοβιομηχανίας JTI, εκείνη απάντησε θετικά, χωρίς κανέναν δισταγμό, καθώς ήδη επεξεργαζόταν αντίστοιχο σχέδιο για τη Ξάνθη (όπου βρίσκεται και το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ), το οποίο δεν ευδοκόμησε.
Όλο το πάρκο ξηλώθηκε σε βάθος περίπου μισό μέτρο και απομακρύνθηκαν χαλάσματα από παλιά τσιμέντα και κατασκευές που είχαν γίνει και είχαν θαφτεί. Ο κήπος ξανασχεδιάστηκε και ξαναστήθηκε από την αρχή. Οι εργασίες έγιναν σε συνεργασία με τη ιαπωνική πρεσβεία, η οποία έστειλε μια εταιρεία κατασκευής ιαπωνικών κήπων σε ευρωπαϊκό χώρο (από την Ιαπωνία).
Τα μεγάλα δέντρα διατηρήθηκαν, κλαδεύτηκαν για να είναι πιο υγιή. Η επιλογή των φυτών βασίστηκε σε είδη που προέρχονται τόσο από την ιαπωνική όσο και από τη μεσογειακή χλωρίδα. Υπάρχουν ελληνικά, μεσογειακά και γιαπωνέζικα φυτά, όπως είναι οι ανθισμένες κερασιές οι οποίες ήρθαν από το εξωτερικό.
«Το κόνσεπτ εδώ όταν ξανασχεδιάστηκε το πάρκο ήταν να υπάρχουν συμβολικά σημεία. Ο ρόλος ενός ιαπωνικού πάρκου είναι να ξεκουράζει, να νιώθει ο άνθρωπος την επαφή με το περιβάλλον με τη φύση, χωρίς όμως να είναι πολύ πλούσιο, άναρχα δομημένο. Σε απλές μορφές, μινιμαλιστικό όσο γίνεται, και περιποιημένο με διάφορα στοιχεία νερού» εξήγησε η κ. Σαμούρκα.
Η ιαπωνική πύλη και το δωμάτιο διαφυγής του Χίλτον
Το πάρκο κοσμούν διάφορα στοιχεία ιαπωνικής κουλτούρας, όπως το Torii Gate, η παραδοσιακή ιαπωνική πύλη και πέτρινα διακοσμητικά, όπως μια γούρνα που υποτίθεται όποιος μπαίνει στο πάρκο πλένει τα χέρια του.
Στην ανάπλαση έγιναν και κάποιες έξυπνες κινήσεις, όπως αυτό στα δεξιά του πάρκου που μοιάζει με ιαπωνικό δωμάτιο και από κάτω είναι ο δρόμος διαφυγής του Χίλτον. Το σημείο επενδύθηκε και φωτίστηκε ώστε να δείχνει την αίσθηση ενός ιαπωνικού σπιτιού.
Ακριβώς μπροστά του υπάρχει μια λίμνη με τρεχούμενο, ανακυκλώμενο με ψαράκια κόι. Στα δεξιά βρίσκεται μια πέργκολα, ένα υπαίθριο tea room, ένας χώρος ηρεμίας ξεκούρασης.
Κάθε στοιχείο του πάρκου έχει συμβολισμούς, κάθε φυτό, κάθε συστάδα σχηματισμού. Για παράδειγμα, τα δύο ψηλά δέντρα μπροστά στην κεντρική είσοδο συμβολίζουν την καλή τύχη και ευτυχία.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η JTI, πέραν της χορηγίας της για την κατασκευή του, έχει αναλάβει και τη συντήρηση του πάρκου, έτσι δεν θα «μαραζώσει».
Ο ιαπωνικός κήπος περικλείεται από τις οδούς Μιχαλακοπούλου, Νηρηίδων και Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου. Διαθέτει πέντε εισόδους και είναι εύκολα προσβάσιμος. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην περιοχή, μην το προσπεράσετε... Αξίζει να κάνετε μια στάση, για να απολαύσετε τη μαγεία της ιαπωνικής κουλτούρας και ηρεμίας!
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»