Ελλάδα|21.05.2024 20:15

Ευρωεκλογές 2024: 14.950 εκλογείς έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο - Ποια η διαδικασία

Newsroom

Οι 14.950 από τους  202.500 εκλογείς που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο έχουν ήδη ψηφίσει, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

«Οι απαντητικές επιστολές με τις ψήφους συγκεντρώνονται και φυλάσσονται στο Περιστέρι, όπου το πρωί της Κυριακής, επιτροπές με δικαστικούς, θα παραλάβουν κάλπες με τις επιστολικές ψήφους και αυτές θα μπουν κανονικά στην καταμέτρηση των ψήφων», εξήγησε ο Νάσος Μπαλέρμπας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών

Η διαδικασία

«Σήμερα, έχουν ήδη κατανεμηθεί όλοι οι εκλογείς σε περίπου 19.380 εκλογικά τμήματα ανά την χώρα. Στους καταλόγους αυτούς υπάρχουν και όσοι έχουν επιλέξει την επιστολική ψήφο με την ένδειξή «Τ» δίπλα στο όνομα τους και έτσι δεν θα τους επιτρέπεται να ψηφίσουν σε κάποιο εκλογικό τμήμα. Θα υπάρχει και η ένδειξη «Ε» σε όσους έχουν επιλέξει να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, οι οποίοι επίσης δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, επομένως δεν υπάρχει θέμα για διπλοψηφίες», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ.

«Δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στο ΥΠΕΣ για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων»

Ο Νάσος Μπαλέρμπας διέψευσε ότι επιβλήθηκε πρόστιμο στο Υπουργείο Εσωτερικών λόγω της διαρροής email εκλογέων. «Δεν υπάρχει αναφορά για πρόστιμο, στο αρχική απόφαση που έχουμε στα χέρια μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η διαρροή δεν συνδέεται με την επιστολική ψήφο, καθώς τα στοιχεία που διέρρευσαν προέρχονται από τους εκλογικούς καταλόγους του 2023. 

«Η επιστολική ψήφος διεξάγεται αυτή την στιγμή με έναν άψογο τρόπο. Τα προσωπικά δεδομένα είναι απόλυτα ασφαλή και είναι ενδεικτικό ότι από το εξωτερικό έχουν δηλώσει συμμετοχή στην επιστολική ψήφο τριπλάσιοι πολίτες από όσους ήταν στις εθνικές εκλογές του 2023», τόνισε. 

Τέλος, επεσήμανε ότι ουδέποτε έγινε διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών και πρόσθεσε πως «στην ανακοίνωση της Αστυνομίας. Ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και δεν υπήρξε παραβίαση δεδομένων».

επιστολική ψήφοςυπουργείο Εσωτερικώνευρωεκλογές 2024Ευρωεκλογέςειδήσεις τώρα