Ελλάδα|06.06.2024 11:10

Μαγνησία: Έτσι μολύνθηκε το δίκτυο ύδρευσης με σαλμονέλα - «Έλεγχοι σε γεωτρήσεις και πηγές»

Newsroom

Απαντήσεις ζητούνται για τα εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εντοπίστηκαν σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο.

Οι Αρχές ψάχνουν πώς το νερό του δικτύου μολύνθηκε από κόπρανα και σαλμονέλα, με αποτέλεσμα να πάνε δεκάδες άτομα στο Κ.Υ και στο νοσοκομείο Βόλου. Κάποιοι πολίτες μάλιστα ακόμη νοσηλεύονται μετά την δυσάρεστη αυτή περιπέτεια.

Τα πρώτα στοιχεία

Στοιχεία για το μολυσμένο νερό σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, έδωσαν σήμερα (6/6) ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου σε κοινή συνέντευξη τύπου στην Λάρισα.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως ξεκινά με τον ΕΟΔΥ πρόγραμμα για έρευνα και μετρήσεις στις γεωτρήσεις και τις πηγές όλης της Θεσσαλίας. Ειδικότερα στη Θεσσαλία υπάρχουν 788 γεωτρήσεις και 772 πηγές. Οι πρώτοι τρεις Δήμοι που εντάσσονται στο νέο αυτό πρόγραμμα είναι ο Δήμος Αγιάς, που έχει 40 γεωτρήσεις, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου που έχει 33 γεωτρήσεις και ο Δήμος Κιλελέρ με 34 γεωτρήσεις. Σε μία εβδομάδα οι μετρήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί, όπως είπε ο κ. Κουρέτας και θα υπάρχει μία χρονοσειρά που θα βοηθήσει και τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα ελέγχου για εκτίμηση κινδύνου και ένα σχέδιο ασφάλειας του νερού.

Η κατάσταση σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο

Σε ότι αφορά στο νερό του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι τα φαινόμενα γαστρεντερίτιδας είναι σε ύφεση. Συνολικά καταγράφηκαν μέχρι και χθες 121 κρούσματα με την έναρξη της νόσου να είναι προγενέστερη, σύμφωνα με το magnesianews.gr.

Σαλμονέλα και σε μία γεώτρηση

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Χατζηχριστοδούλου όπου τόνισε πως οι μετρήσεις και η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη ακόμη στην περιοχή. Στο νερό και στα κλινικά δείγματα βρέθηκε σαλμονέλα εντέρικα και είναι βέβαιο πλέον πως πρόκειται για υδατογενή μόλυνση.

Σύμφωνα με τα δείγματα του δικτύου φάνηκε ότι σε μία γεώτρηση της περιοχής, σε σύνολο τριών, βρέθηκε σαλμονέλα. Η μια γεώτρηση ήταν καθαρή και στην τρίτη βρέθηκαν μικροβιακοί δείκτες όχι όμως σαλμονέλα. Σημειώνεται ότι σαλμονέλα βρέθηκε και στη δεξαμενή νερού.

Ξηρασία και διακοπές ρεύματος «βλέπουν» για τη σαλμονέλα

Παράλληλα ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε πως ακόμη διερευνάται η γεώτρηση που βρέθηκε σαλμονέλα, ώστε να δουν οι επιστήμονες τους ακριβείς λόγους της εμφάνισής της.

Μάλλον, όπως είπε, σχετίζεται με το γεγονός ότι υπήρχε το προηγούμενο διάστημα ξηρασία, έπειτα έντονες βροχοπτώσεις, έγιναν διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης ενώ δεν είχε γίνει χλωρίωση. Οι παραπάνω είναι παράγοντες που συντελούν στην μόλυνση του νερού.

Καμμία σχέση με τον «Daniel»

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι το συμβάν αυτό δεν σχετίζεται με την κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε την Θεσσαλία πριν από μερικούς μήνες  και πως στην γεώτρηση που βρέθηκε σαλμονέλα και έχει τεθεί τελείως εκτός προκειμένου να μελετηθεί, οι επιστήμονες θα τοποθετήσουν κάμερα να δουν το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της, πόσο ψηλά είναι ο υδροφόρος ορίζοντας και άλλες λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν στο να δοθούν απαντήσεις.

δηλητηρίασηΜαγνησίαειδήσεις τώραειδήσειςΘεσσαλίαΕΟΔΥσαλμονέλα