Ελλάδα|14.06.2024 13:55

Guardian: Οι τουρίστες στην Ελλάδα είναι ελλιπώς ενημερωμένοι για τον κίνδυνο του καύσωνα

Newsroom

Με την Ελλάδα να πλήττεται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι ξένοι επισκέπτες δεν γνωρίζουν ή δεν ενημερώνονται σωστά για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο καύσωνας.

Τρεις αγνοούμενοι τουρίστες σε μια εβδομάδα

Όπως αναφέρει η Guardian, την τελευταία εβδομάδα, ξεκίνησαν τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τουρίστες που αγνοούνται κατά τη διάρκεια περιηγήσεων σε απομακρυσμένα νησιά, εκ των οποίων ο Μάικ Μόσλεϊ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο νησί της Σύμης.

Ο Μόσλεϊ σε υψηλές θερμοκρασίες πήγε για έναν περίπατο που θα εξελισσόταν μοιραίος. Η ακραία ζέστη πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον θάνατό του, τονίζει το βρετανικό μέσο.

Τις τελευταίες ημέρες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν επίσης σε δύο άλλα απομακρυσμένα νησιά, τη Σάμο και την Αμοργό, για να αναζητήσουν έναν ηλικιωμένο Ολλανδό και έναν Αμερικανό υπήκοο που εξαφανίστηκαν σε μονοπάτια πεζοπορίας.

Ο 59χρονος Έρικ Κάλιμπετ, συνταξιούχος αστυνομικός από το Λος Άντζελες και τακτικός επισκέπτης της Αμοργού, εθεάθη για τελευταία φορά την Τρίτη να κάνει μόνος του πεζοπορία στο κυκλαδίτικο νησί. Είχε ξεκινήσει στις 7 το πρωί για πεζοπορία τεσσάρων ωρών, σε μια ημέρα που η θερμοκρασία θα ξεπερνούσε τους 37 βαθμούς Κελσίου. Ο ίδιος εξακολουθεί να αγνοείται. 

Μια επιχείρηση έρευνας στη Σάμο - με τη συμμετοχή μιας ομάδας διάσωσης, τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενός σκύλου ανιχνευτή που μεταφέρθηκε από την Αθήνα και ενός ελικοπτέρου της υπηρεσίας συνόρων της Frontex της ΕΕ - απέτυχε επίσης να βρει τον 74χρονο Ολλανδό υπήκοο, ο οποίος είχε επίσης ξεκινήσει μια πεντάωρη πεζοπορία όταν εξαφανίστηκε.

Τι φταίει 

Ο Δημήτρης Κατατζής, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της Σάμου, δήλωσε ότι οι αποστολές συχνά γίνονται πιο δύσκολες επειδή οι τουρίστες, που συχνά δεν γνώριζαν τους κινδύνους, «ξεφεύγουν από το δρόμο» για να δουν τοποθεσίες και στη συνέχεια χάνονται.

«Χθες είδαμε ένα ζευγάρι (αλλοδαπών) να περπατάει σε ένα μονοπάτι στους 41 βαθμούς Κελσίου χωρίς καπέλα. Αυτό αψηφά τη λογική», ανέφερε ο ίδιος.

Η Ελλάδα, βιώνει όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες, με ρεκόρ 48 βαθμών Κελσίου το περασμένο καλοκαίρι.

Φέτος, σε κάτι που η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, η ΕΜΥ, χαρακτήρισε ως πρωτιά, καταγράφονται ήδη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή. Τα σχολεία έκλεισαν και το υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε να κλείσει την Ακρόπολη και άλλους αρχαιολογικούς χώρους για τους επισκέπτες. Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έχουν μοιράσει χιλιάδες δωρεάν μπουκάλια νερό και το δημαρχείο της Αθήνας έχει δημιουργήσει σταθμούς ψύξης. Στα Χανιά, στην Κρήτη, ο υδράργυρος έφτασε τους 44,5 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη, επισημαίνει η Guardian.

Αιτήματα για καλύτερη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών

Η ακραία ζέστη και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί, έχουν προκαλέσει αιτήματα για καλύτερη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών.

«Θα ήθελα να δω περισσότερες κάμερες ασφαλείας και φωτισμό αυτών των μονοπατιών», δήλωσε ο δήμαρχος Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας . «Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την τραγωδία (σσ. τον θάνατο του Μόσλεϊ), είναι ότι αυτά τα μονοπάτια πρέπει να φροντίζονται καλύτερα, ώστε να μην χάνονται οι άνθρωποι», επισήμανε. Σημειώνεται πως ο Βρετανός παρουσιαστής δεν είχε το κινητό του τηλέφωνο μαζί όταν ξεκίνησε τον περίπατο.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης την καλύτερη ενημέρωση των τουριστών, με έναν δημοτικό σύμβουλο στο νησί της Χίου να λέει ότι οι πεζοπορικοί σύλλογοι σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν την τεχνογνωσία και την ικανότητα να βελτιώνουν τα μονοπάτια θα πρέπει να υποστηρίζονται καλύτερα οικονομικά και τεχνολογικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μονοπάτια είναι λιγότερο επικίνδυνα.

καλοκαίριεξαφάνισηυψηλές θερμοκρασίεςκαύσωναςτουρίστεςειδήσεις τώραΣύμη