Ελλάδα|26.06.2024 09:57

Οδοιπορικό που καθηλώνει στα πυρόπληκτα χωριά του Πύργου: «Χάσαμε περιουσίες και τον συνάνθρωπό μας…»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Οδοιπορικό στα πυρόπληκτα χωριά του Πύργου/patrisnews
Οδοιπορικό στα πυρόπληκτα χωριά του Πύργου/patrisnews
Οδοιπορικό στα πυρόπληκτα χωριά του Πύργου/patrisnews
Οδοιπορικό στα πυρόπληκτα χωριά του Πύργου/patrisnews
Οδοιπορικό στα πυρόπληκτα χωριά του Πύργου/patrisnews
Οδοιπορικό στα πυρόπληκτα χωριά του Πύργου/patrisnews
Οδοιπορικό στα πυρόπληκτα χωριά του Πύργου/patrisnews

Στάχτη και μουδιασμένα πρόσωπα, αντικρίζει κάποιος στις πυρόπληκτες περιοχές του Πύργου, που δοκιμάστηκαν την περασμένη Παρασκευή από την πύρινη λαίλαπα. Η φωτιά στο πέρασμά της άφησε πίσω της έναν νεκρό, κατέστρεψε αγροτικές περιουσίες και μετέτρεψε τις περιοχές από πράσινες σε κρανίου τόπο.

Δεν θέλουν να θυμούνται όσα βίωσαν

Το patrisnews έκανε οδοιπορικό στα χωριά του Πύργου. Όπως αναφέρει, οι κάτοικοι των κοινοτήτων Χανακίων – Αλποχωρίου και Μυρτιάς, που ήρθαν αντιμέτωποι με τις φλόγες εκείνο το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, στις λιγοστές κουβέντες τους, δεν θέλουν να θυμούνται τα όσα βίωσαν.

Ευχαριστούν τους συναδέλφους αγρότες, τους εθελοντές και τους κατοίκους των γειτονικών χωριών, οι οποίοι αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, έφτασαν στην περιοχή με δικά τους μηχανήματα και ρίχθηκαν στη μάχη.Το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς ήταν τέτοιο που έκαψε δέντρα χωρίς να υπάρχει φλόγα.

Δέντρα που ακόμα καπνίζουν και άνθρωποι σκυμμένοι μαζεύουν τις δυνάμεις τους. Αυτές είναι  οι πρώτες εικόνες που βλέπει κανείς στην περιοχή.

Το μέτωπο που απέκτησε τέτοια δυναμική καταγράφοντας ανέμους πάνω από 100 χιλ. την ώρα σάρωσε μεμιάς, λιοστάσια, παρθένο δάσος, κατέκαψε σπίτια, ζώα της πολύτιμης άγριας πανίδας και ό,τι άλλο έβρισκε στο πέρασμά της. Η χαοτική αυτή κατάσταση μεταφέρθηκε γρήγορα προς την κοινότητα των Χανακίων από την φορά των ανέμων και λίγο αργότερα οι φλόγες ξεπήδησαν στην κοινότητα Μυρτιάς, όπου εκεί ξεκίνησε η μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων για να προλάβουν την πυρκαγιά προτού φτάσει στα σπίτια.

«Χάσαμε περιουσίες και τον συνάνθρωπό μας…»

Εκείνη την Παρασκευή το μεσημέρι οι μνήμες γύρισαν και πάλι στο 2007, τότε που οι φονικές πυρκαγιές «στιγμάτισαν» ολόκληρη την Ηλεία και μέχρι σήμερα παραμένουν αλησμόνητες. «Δεν είχαμε ξαναζήσει ένα τέτοιο φαινόμενο, κινδυνέψαμε, βοήθησαν οι κάτοικοι να σώσουμε τις περιουσίες μας, τα γύρω χωριά βοήθησαν, οι αρχές, η Πυροσβεστική όλοι μας βοήθησαν και τους ευχαριστούμε για αυτό. Και τους κατοίκους των γειτονικών χωριών που ήρθαν αμέσως με τα τρακτέρ τους», αναφέρει φανερά εξαντλημένος από την κούραση των ημερών ο πρόεδρος της Κοινότητας Χανακίων – Αλποχωρίου, Χρήστος Κατσίγιαννης.

«Το μετά είναι το δύσκολο. Από την φωτιά θρηνήσαμε έναν νέο άνθρωπο οικογενειάρχη, που στην προσπάθειά του να συμβάλει στην φωτιά να την σβήσει να μην πάει στο σπίτι του έπαθε το ατύχημα αυτό. Όσο για τα ακαθάριστα οικόπεδα θεωρώ πως η ίδια η πολιτεία θα πρέπει να ασκεί πιέσεις, δεν ξέρω με ποιους τρόπους, να γίνεται ο καθαρισμός και επίσης κι εμείς τελευταία στιγμή που πάμε να καθαρίσουμε εκεί μάλλον χειροτερεύουμε την κατάσταση με τον καταστροφέα. Το μεγαλύτερο κομμάτι της πυρκαγιάς βγήκε πάνω από τον Άγιο Γεώργιο κατέβηκε κάτω στο Αλποχώρι -εκεί πρέπει να ήρθε με πολλή δύναμη- και το περισσότερο κομμάτι είναι από την κάτω πλευρά του Αλποχωρίου που ανέβηκε προς τα σπίτια και συνέχισε προς Χανάκια και μετά Μυρτιά» κατέληξε.

οδοιπορικόφωτιάΠύργοςπυρκαγιάειδήσεις τώρα