Ελλάδα | 07.11.2018 15:43

Κλειστό το κάστρο της Άρτας λόγω έλλειψης φυλάκων

Τίμος Φακαλής

Κλειστό για το ευρύ κοινό από την προηγούμενη Παρασκευή είναι το κάστρο της Άρτας, όπου φυλακίστηκε ο Μακρυγιάννης και αποτελεί ιστορικό αξιοθέατο της περιοχής 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας το κάστρο θα παραμείνει κλειστό στο εξής λόγω έλλειψης φυλάκων και η επίσκεψη μεμονωμένων τουριστών, γκρουπ και σχολείων θα γίνεται μετά από συνεννόηση με την αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής.
 
Στις 2 Νοεμβρίου έληξε η σύμβαση του υπαλλήλου, που είχε παραχωρήσει ο δήμος Αρταίων μέσω της κοινωφελούς επιχείρησής του ενώ εδώ και ένα μήνα έληξε η σύμβαση και του μοναδικού φύλακα που διέθετε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας. 
 
«Δεν περιμένουμε να καλυφθεί η θέση του φύλακα πριν την άνοιξη», ανέφερε στο ethnos.gr η γραμματέας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Καλλιόπη Καπόλου, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία έχει ενημερώσει ήδη το υπουργείο Πολιτισμού για το ζήτημα. Κλειστό είχε μείνει το κάστρο της Άρτας και πέρυσι το χειμώνα λόγω έλλειψης φύλακα. 
 
Το κάστρο της Άρτας είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της σημαντικής μεσαιωνικής ιστορίας της πόλης. Το κάστρο είναι χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής οχυρωματικής τέχνης και χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Κομνηνούς, τους άρχοντες του Δεσποτάτου της Ηπείρου, για να ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της πρωτεύουσάς τους. 

Στο βορειοανατολικό του τμήμα είναι χτισμένο πάνω στα στιβαρά τείχη της αρχαίας Αμβρακίας που έχουν μεγαλώσει σε ύψος και έχουν ενισχυθεί με οχυρούς πύργους, σύμφωνα με τα μεσαιωνικά πρότυπα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Σε αυτό φυλακίστηκε μάλιστα ένας από τους ήρωες της επανάστασης, ο στρατηγός Μακρυγιάννης.

Άρτακάστρο