Ελλάδα|09.07.2024 20:46

Οι εκβιαστές της Αθήνας κρατούσαν λογιστικό βιβλίο με τα ποσά: Οι διάλογοι «φωτιά» και οι χάρτινες σακούλες

Newsroom

Νέα στοιχεία για την εγκληματική οργάνωση που εκβίαζε καταστηματάρχες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας φέρνει στο φως το OPEN. Η 43χρονη εγκέφαλος του κυκλώματος κρατούσε λεπτομερείς σημειώσεις για το πόσα έπαιρνε από κάθε επιχείρηση, πόσα είχε να πάρει αλλά και πόσα είχε να μοιράσει στα μέλη του κυκλώματος.

Μέχρι και υπάλληλοι του Υπουργείο Πολιτισμού

To κύκλωμα πουλούσε προστασία σε καταστήματα και ξενοδοχεία της Αθήνας, ώστε να μην υπόκεινται σε ελέγχους, ενώ ο κύκλος των εμπλεκομένων όλο και διευρύνεται. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί συνολικά 14 άτομα, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν ξεπερνάει τις 700.000 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανάμεσα στους κατηγορούμενους, είναι Τμηματάρχης της Δημοτικής Αστυνομίας, υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης άλλοι 9 υπάλληλοι, που δεν είχαν ρόλο ως μέλη της οργάνωσης, αλλά υποβοηθούσαν το έργο της.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, ανάμεσά τους και αρχιτέκτονας-μηχανικός που έκανε εξυπηρετήσεις έναντι αδράς αμοιβής σε ιδιοκτήτες καταστημάτων, ξενοδοχείων και σπιτιών που έκαναν οικοδομικές εργασίες. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού ανέστειλε τα καθήκοντα των εν λόγω υπαλλήλων, ενώ και το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη διαγραφή δύο μελών του που φέρονται να έχουν συμμετοχή στη σπείρα.

Ο τρόπος δράσης - Μετέφεραν τα λεφτά σε σακούλες

Η εγκληματική ομάδα λειτουργούσε σαν ρολόι τρομοκρατώντας τους καταστηματάρχες. Σε περιπτώσεις που οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι, δεν δέχονταν να ενταχθούν υπό την προστασία της οργάνωσης, τα διευθυντικά στελέχη τους απειλούσαν ότι θα διενεργηθούν εκ νέου έλεγχοι στις επιχειρήσεις τους και ότι θα τους βεβαιωθούν παραβάσεις.

Συνήθως τα χρήματα τα έπαιρνε ο αδελφός της 43χρονης που κινούσε τα νήματα, και στη συνέχεια τα έκρυβε στο σπίτι της μητέρας τους.

Οι δωροδοκίες σε δημόσιους υπαλλήλους, διαρκούσαν λίγα δευτερόλεπτα και πραγματοποιούνταν είτε σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να φαίνονται τυχαίες, είτε σε κλειστούς χώρους όπου θα ήταν αδύνατο να τους δει κάποιος, όπως σε τουαλέτες καταστημάτων και σε αυτοκίνητα, ενώ κρατούσαν και τσίλιες για τυχόν «ύποπτα» άτομα.

Όπως μεταδίδει το OPEN όσοι ήταν επιφορτισμένοι με την είσπραξη των χρημάτων δεν έπαιρναν ποτέ τα χρήματα στα χέρια τους. Οι επιχειρηματίες τα τοποθετούσαν σε μια χάρτινη σακούλα στο πάτωμα και έτσι γινόταν η συναλλαγή.

Οι διάλογοι των εκβιαστών με τους καταστηματάρχες

Την ίδια στιγμή, στο φως έρχονται διάλογοι της εγκληματικής οργάνωσης με κάποιον ενοχλημένο ιδιοκτήτη καταστήματος που παρότι πλήρωνε στο κύκλωμα οι έλεγχοι συνεχίζονταν και μόλις είχε ενημερωθεί ότι θα του αφαιρούσαν όλα τα τραπεζοκαθίσματα.

Όπως αναφέρει στο χαρακτηριστικό μήνυμα που τους έστειλε: «Θεωρώ το να δίνουμε 12.000 και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ότι καλύτερο. Η προστασία ποια είναι δηλαδή, να μας κλείσουν δυο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα, αυτή είναι η προστασία και να δίνουμε αυτά τα χρήματα».

«1.000 σήμερα και 1.200 τέλος του μήνα»

Σε άλλο διάλογο που βλέπει το φως της δημοσιότητας, η υπάλληλος παίρνει τηλέφωνο καταστηματάρχη για να του ζητήσει τα χρήματα που πρέπει να δώσει στο κύκλωμα.

  • Κατηγορούμενη: Μου τα έχεις αφήσει;
  • Καταστηματάρχης: Για ποια μιλάμε τώρα; Θύμισε μου.
  • Κατηγορούμενη: Ε, 1.000, εε στην χχχχχχχχ. 22 του μηνός έχουμε.
  • Καταστηματάρχης: 22 ή 25 είπαμε;
  • Κατηγορούμενη: 22.
  • Καταστηματάρχης: 25 είπαμε για το, τη δημοτική, ε;
  • Κατηγορούμενη: 22 είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω και τις ημερομηνίες γιατί τα έχω συμπληρώσει δεν κάνω λάθος. Τα γραφα την ώρα που μου τα λεγες. Λοιπόν, 22, 22 που είναι σήμερα και 29 τα υπόλοιπα. 22 του μηνός 1.000, 29 του μηνός 1.250 ευρώ. Και μετά το Πάσχα.
  • Καταστηματάρχης: Τα 1.000 για το Υγειονομικό είναι αυτά; Α όχι όχι τα σπάσαμε σε δύο.
  • Κατηγορούμενη: Οχι όχι
  • Καταστηματάρχης: Ναι εντάξει εντάξει. 1.000 σήμερα και 1.200 τέλος του μήνα.
  • Κατηγορούμενη: Εντάξει, 29 τη Δευτέρα.
  • Καταστηματάρχης: Εντάξει εντάξει. Ωραία θα στα αφήσω
  • Κατηγορούμενη: Ωραία, οπότε άφησέ τα μου και στείλε μου ένα μήνυμα ότι τα άφησες, για να στείλω τον χχχχ.
εκβιασμόςδημοτική αστυνομίακύκλωμαδημοτικοί υπάλληλοιειδήσεις τώρα