Ελλάδα | 13.07.2024 22:28

Λειψυδρία: Το μαρτύριο της σταγόνας στα νησιά - Σοβαρές ελλείψεις νερού εν μέσω της τουριστικής σεζόν

Newsroom

Το μαρτύριο της σταγόνας ζουν πολλές περιοχές της χώρας, με μεγάλες ελλείψεις νερού να υπάρχουν σε Κυκλάδες, Κρήτη και Κέρκυρα, ενώ καθώς είμαστε στα μέσα της τουριστικής σεζόν, με τις αφίξεις να αυξάνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για τα νησιά.

Ήδη, σε πολλά νησιά έχουν καταργηθεί τα ντουζ στις παραλίες. Ωστόσο, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης, λόγω της αυξημένης ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες, η πίεση του νερού είναι πάρα πολύ χαμηλή στις βρύσες. Ήδη, η Σίφνος και η Λέρος έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λειψυδρία

 «Έχουμε πολύ σοβαρό θέμα»

Ο Γ. Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» αναφέρει πως υπάρχουν και τοπικά σημεία που έχουν πρόβλημα και περιοχές που δεν φαίνονται ακόμα προβληματικές. «Δεν υπάρχει κουλτούρα διαχείρισης του νερού. Έχουμε πολύ σοβαρό θέμα. Πρέπει να εμπλακεί και το υπουργείο Γεωργίας σε αυτό το θέμα. Πρέπει να γίνει διαχωρισμός δικτύων. Δεν μπορούμε να έχουμε κοινά δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, εκεί υπάρχει πολύ μεγάλη σπατάλη και αυτό έχει παρατηρηθεί στην Κρήτη».

Ποιες περιοχές έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ο Π. Βαρελίδης, ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων σημειώνει με τη σειρά πως «το ζήτημα της λειψυδρίας στα νησιά δεν είναι τωρινό και είναι μόνιμο. Πρώτον, γιατί είναι άνυδρα τα νησιά και δεύτερον γιατί έχουμε συνεχή αύξηση της τουριστικής ζήτησης και συνεχή αύξηση της ζήτησης του νερού. Ο κάθε δήμος και ο κάθε πάροχος πρέπει να έχουν μεριμνήσει για να υπάρχει επαρκές πόσιμο νερό στην περιοχή. Το κράτος μεριμνά μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας για να συνδράμει, συνήθως με μονάδες που νοικιάζει για να καλυφτούν οι έκτακτες τυχόν ανάγκες και αυτό κάνει και τώρα. Και το υπουργείο Περιβάλλοντος επίσης συνδράμει». 

Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, στην ανατολική Πελοπόννησο και σε κομμάτια της Κρήτης, σύμφωνα με τον ίδιο. 

«Σαν υπουργείο, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης, μεσοπρόθεσμο της λειψυδρίας. Παρ΄ότι δεν είναι η δουλειά μας να πάμε σε κάθε περιοχή, προχωράμε σε ένα σχέδιο ώστε τα επόμενα δύο χρόνια το πρόβλημα να έχει αμβλυνθεί σημαντικά», συνεχίζει ο κ. Βαρελίδης, 

«Ξοδεύουμε έξι φορές περισσότερο νερό»

Όπως επισημαίνει με τη σειρά του ο κ. Μαρινάκης «πέρα από τις κακές συμπεριφορές, υπάρχει κακοδιαχείριση στο αρδευτικό νερό. Υπάρχουν μελέτες πως το 67% του νερού σπαταλιέται και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών λέει πως ξοδεύουμε 6 φορές περισσότερο νερό απ΄ότι πρέπει. Δεν είναι μόνο πως υπεραντλούμε, αλλά μεταφέρουμε και νιτρικά και φυτοφάρμακα στον υδροφόρο ορίζοντα και κάνουμε και το νερό μη πόσιμο».

Οι φόβοι και τα σχέδια για την Αττική 

Αναφορικά με την Αττική  και τους φόβους πως σε λίγα χρόνια ο νομός θα αντιμετωπίσει επίσης προβλήματα νερού, ο κ. Βαρελίδης τονίζει πως «δεν θα έχουμε δελτία νερού στην Αττική. Υπάρχουν έργα υποδομής πολύ μεγάλα και προφανώς η ΕΥΔΑΠ βλέποντας μια κατάσταση που μπορεί να επιδεινωθεί εάν συνεχιστεί η λειψυδρία τα επόμενα δύο χρόνια, προβαίνει και σε εναλλακτικά σχέδια. Το ένα είναι η δημιουργία πρόσθετων μεγάλων μονάδων αφαλατώσεως, ώστε να πάρουμε νερό από τη θάλασσα και το δεύτερο είναι η μεταφορά νερού από λίμνες».

διακοπή νερούνησιάνερόλειψυδρίαειδήσεις τώρα