Ελλάδα | 14.07.2024 15:07

Ρόδος: Βίντεο ντοκουμέντα από τη δράση της εγκληματικής ομάδας που άδειαζε σπίτια - Πάνω από 50 κλοπές

Ευλαμπία Ρέβη

Πολυμελή εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά κλοπές στη Ρόδο εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές Αρχές του νησιού, με το ethnos.gr να φέρνει στη δημοσιότητα βίντεο από την δράση τους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για εγκληματική ομάδα αποτελούμενη από τουλάχιστον 15 ταυτοποιημένα μέλη, ηλικίας από 19 έως 45 ετών, (κυρίως άνδρες, όλοι τους ημεδαποί) από τα οποία συνελήφθησαν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένας με αρχηγικό ρόλο, ενώ άλλα τέσσερα είναι ήδη προσωρινά κρατούμενα για παρόμοιες υποθέσεις.

Πώς δρούσε η εγκληματική ομάδα

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από τις αρχές του έτους 2023, παρατηρήθηκε έξαρση κλοπών - διαρρήξεων σε οικίες, οι οποίες διαπράττονταν από οργανωμένη ομάδα δραστών, αποτελούμενη από τουλάχιστον -4- δράστες, δρώντας με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά.

Ειδικότερα, φροντίζοντας αρχικά την ασφαλή μετάβασή τους στον τόπο δράσης τους και τη διαφυγή τους από αυτόν, εντόπιζαν και αφαιρούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ενίοτε εγκαταλειμμένα, ενίοτε δε προέβαιναν στην αγορά κάποιων εξ αυτών.

Στη συνέχεια τοποθετούσαν σε αυτά πινακίδες κυκλοφορίας που αφαιρούσαν από έτερα ΙΧΕ αυτοκίνητα, παραπλανώντας με αυτόν τον τρόπο τις αρχές, σε περίπτωση που αυτόπτης μάρτυρας συγκρατούσε τον τύπο του αυτοκινήτου ή την πινακίδα κυκλοφορίας αυτού. Τα ως άνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, τα φύλασσαν – στάθμευαν σε προαύλιους χώρους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να τα χρησιμοποιούν και σε περίπτωση εντοπισμού τους να μην δύναται γεωγραφικά να συσχετιστούν με τους τόπους κατοικίας τους.

Λόγω του ότι η οργανωμένη αυτή ομάδα δραστών είναι άτομα που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές διαπράττοντας ίδια αδικήματα, χρησιμοποιώντας την εμπειρία τους, φρόντισαν να εξασφαλίσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία, χωρίς να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα που θα μπορούσαν να εντοπιστούν σε περίπτωση άρσης απορρήτου, αλλά προμηθεύτηκαν ασυρμάτους, τους οποίους αφαίρεσαν από εργοτάξιο.

Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν υφασμάτινα περιλαίμια, καπέλα προκειμένου να κρύψουν ή να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά τους σε περίπτωση που βιντεοσκοπείται από κάμερες ασφαλείας η οικία ή ο χώρος όπου μεταβαίνουν, ενώ έφεραν όλοι γάντια προκειμένου να μην αφήσουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Σε ποιες περιοχές δρούσαν 

Αφού είχαν εξασφαλίσει όλα τα ανωτέρω, μετέβαιναν σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού της πόλης της Ρόδου (Παστίδα – Σορωνή – Κάλαθος – Νότια Ρόδος), περιοχές που είναι επί το πλείστων αραιοκατοικημένες. Εντόπιζαν αποκλειστικά μονοκατοικίες και αφού εξακρίβωναν ότι από αυτές απουσίαζαν οι ένοικοι, με διαρρηκτικά εργαλεία που έφεραν μαζί τους, εισέρχονταν και αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια, διάφορα χρηματικά ποσά, χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα. Η υπολογιζόμενη λεία των δραστών ανέρχεται σε χρυσαφικά συνολικής αξίας άνω των (550.000) ευρώ και χρηματικά ποσά σε μετρητά άνω των (50.000) ευρώ.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, που φέρει τα χαρακτηριστικά οργανωμένης και δομημένης εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας εναλλάσσονται μεταξύ τους, η δράσης τους είναι διηνεκής και έχουν δομήσει την εγκληματική τους δραστηριότητα στην διάπραξη διαρρήξεων μονοκατοικιών, σε συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένη μέθοδο.

Συγκεκριμένα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, χρησιμοποιώντας ΙΧΕ αυτοκίνητα τα οποία κατείχαν νόμιμα, μετέβαιναν σε σημεία όπου είχαν σταθμεύσει τα οχήματα, τα οποία ήταν είτε κλεμμένα, είτε αγορασμένα με κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας και με αυτά προέβαιναν στη διάπραξη των κλοπών. Στη συνέχεια τα στάθμευαν σε σημεία που δεν κεντρίζουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και με τα ΄΄νόμιμα΄΄ ΙΧΕ αυτοκίνητά τους επέστρεφαν στις οικίες τους όπου γινόταν η κατανομή των κερδών.

Τα χρυσαφικά που αφαιρούσαν, είτε τα πωλούσαν σε κλεπταποδόχους της περιοχής της Ρόδου, είτε χρησιμοποιώντας τις συζύγους τους, τα μετέφεραν στην περιοχή της Αθήνας και τα πωλούσαν σε κλεπταποδόχους αποκομίζοντας περιουσιακό όφελος. Τα κλεμμένα οχήματα αφού τα χρησιμοποιούσαν για συγκεκριμένο στη συνέχεια τα εγκατέλειπαν σε διάφορα σημεία και συνέχιζαν τη δράση τους με νέα οχήματα. Μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί η ύπαρξη τουλάχιστον (10) οχημάτων.

Όπως εξακριβώθηκες, διέπραξαν συνολικά -50- κλοπές στη Νήσο Ρόδο , στις περιοχές Βάτι , Ασγούρου , Κρητηνία , Παστίδα , Φάνες , Ιαλυσό , Σορωνή , Καλυθιές , Κρεμαστή , Θεολόγο, Κάλαθο, Κοσκινού , Σάλακο , Μαλώνα , Ασκληπιείο , Αφάντου , Πυλώνα , Προφήτη Ηλία και πόλη Ρόδου εκ των οποίων -40- σε οικίες, -2- σε εργοτάξια (αφαίρεση ασυρμάτων) , -4- ΙΧΕ αυτοκινήτων και -4- πινακίδων κυκλοφορίας.

Οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αστυνομικές Αρχές, έχοντας διαπράξει διάφορα αδικήματα και κυρίως κλοπές.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν επτά από τα «επιχειρησιακά οχήματα» που χρησιμοποιούσαν.

Ρόδοςειδήσεις τώρακλοπέςέγκλημαληστείες