Ελλάδα|17.07.2024 12:48

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για «σερίφηδες του Έβρου»: Στο μικροσκόπιο η αθωωτική απόφαση για τα ρατσιστικά κίνητρα

Newsroom

Το ενδεχόμενο αναίρεσης της απόφασης για την αθώωση των «αυτόκλητων σερίφηδων του Έβρου» αναφορικά με τα ρατσιστικά κίνητρά τους, μελετά η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται πως οι κατηγορούμενοι είχαν επιδοθεί σε πράξεις βίας κατά προσφύγων και μεταναστών κατά τη διάρκεια της καταστροφικής φωτιάς στον Έβρο το καλοκαίρι του 2024, δημοσιεύοντας μάλιστα και βιντεοληπτικό υλικό με τις πράξεις τους, δείχνοντάς τους και κατηγορώντας τους ως εμπρηστές. Οι 13 μετανάστες βρέθηκαν «κρατούμενοι» στο μεταφορικό τρέιλερ του ενός από τους 3 κατηγορούμενους.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης

Στις αρχές του μήνα, όπως μεταδίδει το dikastiko.gr, αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης μετέτρεψε τη βασική κακουργηματική κατηγορία της αρπαγής με ρατσιστικά χαρακτηριστικά σε παράνομη κατακράτηση, η οποία όμως διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος, αποδεχόμενοι πως η συγκεκριμένη πράξη δεν τελέστηκε με ρατσιστικά κίνητρα, ενώ τους απάλλαξε για μία σειρά άλλων πλημμελημάτων, όπως έκθεση, διέγερση σε διάπραξη βιαιοπραγιών, παράνομη οπλοφορία, κ.λπ.

Τους επέβαλλαν συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών, στον καθέναν και επιπρόσθετα τρεις μήνες στον κατηγορούμενο που μαγνητοσκόπησε το επίμαχο βίντεο (παραβίαση προσωπικών δεδομένων). Η ποινή που επιβλήθηκε είναι μετατρέψιμη χρηματικά με 10 ευρώ την ημέρα ενώ οι 10 μήνες που ήταν προφυλακισμένοι, από τον Σεπτέμβριο, αφαιρούνται από την ποινή.

Η εισαγγελική παρέμβαση

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για θέματα ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών Γιώργος Σκιαδαρέσης, απέστειλε σχετική παραγγελία τόσο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης όσο και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επισυνάπτοντας και τα σχετικά δημοσιεύματα.

Με την παραγγελία του ο εισαγγελικός λειτουργός είχε ζητήσει να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί «συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα μας».

φωτιάΈβροςμετανάστεςΆρειος Πάγοςειδήσεις τώρα