Ελλάδα|21.07.2024 13:38

Σεισμός στην Κρήτη - Παπαδόπουλος: Το ρήγμα που έδωσε τα 5,3 Ρίχτερ είχε προκαλέσει δόνηση 8,5 βαθμών το 365 μ.Χ.

Newsroom

Με αφορμή τον σεισμός 5,3 Ρίχτερ στα Χανιά, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπενθυμίζει πως σαν σήμερα έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει ποτέ αναφερθεί στη Μεσόγειο, μεγέθους 8,5 Ρίχτερ!

Ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει την Παλαιοχώρα το 365 μ.Χ. και προκάλεσε ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του σεισμολόγου:

«Πρωινός σεισμός στη θάλασσα της Παλαιόχωρας Χανίων. Λεπτομέρειες έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση. Εκείνο που δεν θυμούνται οι πολλοί είναι ότι στην ίδια ακριβώς περιοχή σαν σήμερα στις 21.7.365 μ.Χ. έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει ποτέ αναφερθεί στη Μεσόγειο. Εκτιμώμενο μέγεθος 8,5. Καταστράφηκαν μεγάλο μέρος της Κρήτης και άλλες περιοχές.

Η δυτική Κρήτη ανυψώθηκε αιφνίδια έως 9 μέτρα! Τεράστιο τσουνάμι κατέκλυσε τη λεκάνη της Αν. Μεσογείου προκαλώντας ναυάγια και χιλιάδες θυμάτων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην Πελοπόννησο, στη Σικελία και αλλού.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κάθε πότε επαναλαμβάνονται τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί και τσουνάμι στο ελληνικό τόξο.
Που θα πάει, θα το απαντήσουμε κι' αυτό...!».

 

«Δεν ξέρουμε αν ήταν η κύρια δόνηση στην Κρήτη»

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει στο Facebook, πως δεν γνωρίζουν αν ήταν η κύρια σεισμική δόνηση αυτή που σημειώθηκε το πρωί στο νησί.

«Σεισμός μεγέθους 5,3, επιφανειακός, στις 7.01 το πρωί με επίκεντρο 56 χλμ ΝΔ της Παλαιόχωρας Χανίων σε απόσταση ασφαλείας στο θαλάσσιο χώρο. Ακολούθησαν μερικοί μετασεισμοί μικρότερων μεγεθών. Προηγήθηκε προσεισμός 4,2 χθες και άλλοι μικρότεροι. Ακόμη δεν είμαστε βέβαιοι ότι ο 5,3 ήταν ο κύριος», αναφέρει σε ανάρτησή του.

 

ΚρήτησεισμόςΡίχτερσεισμός τώραειδήσεις τώρα