Ελλάδα|22.07.2024 08:35

Άγιο Όρος: Αναστάτωση για αστυνομική παρέμβαση στη Μονή Εσφιγμένου - Έτοιμοι για «μάχη» οι Ζηλώτες μοναχοί

Newsroom

Αναστάτωση επικρατεί στο Άγιον Όρος με την κοινοποίηση εγγράφου από την αστυνομία, με το οποίο ζητείται η στήριξη των μονών  για την «είσοδο, φιλοξενία και κίνηση σε όλη την Αθωνική Χερσόνησο για μεγάλο χρονικό διάστημα αστυνομικών και βαρέων οχημάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί η υπηρεσία σε αίτημα που υπέβαλλε δικαστικός επιμελητής για εκτέλεση εξώσεων σε χώρους της Αγιορείτικης Πολιτείας».

Αναστατωμένοι οι μοναχοί – Στη Μονή Εσφιγμένου τα βλέμματα

Καθώς δεν διευκρινίζεται σε ποιες εξώσεις αφορά η δικαστική απόφαση, αγιορείτες μοναχοί αναφέρουν στο voria.gr πως η δημοσιοποίηση του εγγράφου «δημιούργησε αναστάτωση και φούντωσε σενάρια κυρίως εκτός της μοναστικής πολιτείας».

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Μονή Εσφιγμένου, η οποία εδώ και πάνω από 50 χρόνια έχει καταληφθεί από Ζηλωτές μοναχούς και παρά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία είναι «αναγκαστικά εκτελεστή», το μοναστήρι δεν έχει αποδοθεί στη νόμιμη αδελφότητα.

«Θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου»

Ζηλώτες μοναχοί συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στην Ουρανούπολη και ο γέροντας Μεθόδιος επανέλαβε πως: «θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου». Σημειώνεται πως εδώ και χρόνια υπάρχει πανό στην πρόσοψη του μοναστηριού με το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος».

Οι Ζηλωτές έχουν πάψει να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ η μόνιμη αδελφότητα εγκαταβιεί στις Καρυές και το ζήτημα εκκρεμούσε για χρόνια στα δικαστήρια, μέχρι που εκδόθηκε οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου για την απόδοση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του μοναστηριού στη νέα αδελφότητα.

«Δεν γνωρίζουμε σε ποιες εξώσεις αφορά»

Αγιορείτες μοναχοί που μίλησαν στη Voria ανέφεραν πως «μια αστυνομική επιχείρηση, ακόμη κι αν αφορά στο Άγιον Όρος, δεν πρέπει να δημοσιοποιείται και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο γιατί προκαλεί αντιδράσεις. Δεν γνωρίζουμε σε ποιες εξώσεις αφορά και είναι αρκετά ασαφής η επιστολή ως προς τον χρόνο και τον αριθμό των αστυνομικών και των οχημάτων που θα εισέλθουν».

Επισημαίνουν επίσης πως «ακόμη και ο τίτλος του εγγράφου "Παροχή συνδρομής" είναι ασαφής. Τι είδους συνδρομή μπορούμε να παρέχουμε εμείς στην αστυνομία; »

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αστυνομικής επιχείρησης στη Μονή Εσφιγμένου, Αγιορείτες μοναχοί υποστηρίζουν πως «κάτι τέτοιο δεν θα δινόταν στη δημοσιότητα με ένα έγγραφο κοινής λήψης και δεν θα... διαφημιζόταν έτσι μιας τέτοια επέμβαση».

«Η τήρηση της νομιμότητας είναι ασφαλώς υποχρέωση της Πολιτείας μέσω της αστυνομίας, αλλά στην ουσία κανείς δεν γνωρίζει σε ποιες ακριβώς περιπτώσεις εξώσεων αφορά αυτό το έγγραφο. Είναι ασαφές ως προς την ακριβή επιχείρηση ή τις επιχειρήσεις και ως τέτοιο σε αυτή τουλάχιστον τη φάση δεν μας απασχολεί», σχολίαζαν πηγές από το Άγιον Όρος.

Σήμερα αναμένεται να γίνει συνεδρίαση για το θέμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι πως η ηρεμία και η τάξη στο Περιβόλι της Παναγίας δεν πρέπει να διαταράσσεται από ενέργειες που προκαλούν αντιδράσεις εντός και εκτός του Άθωνα.

έξωσημοναχοίειδήσεις τώραΜονή ΕσφιγμένουΆγιος Όρος