Ελλάδα|22.07.2024 14:53

Τουρκία: Κατηγορεί με βίντεο την Ελλάδα για παράνομα pushbacks - Τι απαντά το Λιμενικό

Ελευθερία Σπυράκη

Με ένα βίντεο το οποίο ανήρτησε στο Χ το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών (push backs) στο Αιγαίο την Ελλάδα.

Το βίντεο όπως περιγράφει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δείχνει υποτίθεται το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού να προχωρά σε επαναπροώθηση μεταναστών.

Τα πλάνα έχουν τραβηχτεί από τουρκικό drone και ένα σκάφος του Λιμενικού φαίνεται να σπρώχνει πίσω στην Τουρκία λέμβο με μετανάστες. Σύμφωνα πάντα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, το περιστατικό συνέβη βόρεια της Λέσβου.

Το βίντεο που δημοσιεύει η Τουρκία 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας: «Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων αναγνώρισης και επιτήρησης που πραγματοποιήθηκαν με το UAV που ανήκει στη Διοίκηση των Ναυτικών μας Δυνάμεων, παρατηρήθηκε ότι σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής έσπρωξαν σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες στα βόρεια της νήσου Λέσβου στα τουρκικά χωρικά ύδατα, προς βόρεια κατεύθυνση. Αμέσως ενημερώθηκε η Διοίκηση του Λιμενικού μας Σώματος και οι εν λόγω μετανάστες διασώθηκαν από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που έφτασε στην περιοχή».

Τι απαντούν μέσω του ethnos.gr πηγές του Λιμενικού 

Πηγές του λιμενικού αναφέρουν στο ethnos.gr: «Η λέμβος εντοπίστηκε άμεσα από το ελληνικό λιμενικό, με ηχητικά σήματα τους ζητήσαμε να αποχωρήσουν έκαναν στροφή και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τα τούρκικα ύδατα όπου από εκεί τους πήρε το λιμενικό της γειτονικής χώρας και τους μετέφερε στις ακτές για να μην διατρέξουν κίνδυνο. Όσα αναφέρονται από την τουρκική πλευρά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο διάστημα ξανά τουρκικό μέσω κατηγορούσε την Ελλάδα και συγκεκριμένα το λιμενικό για επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφα με τουρκικό ψαράδικο αναρτώντας μάλιστα και ένα βίντεο.

ΑιγαίοΤουρκίαειδήσεις τώραΛιμενικό Σώμαεπαναπροωθήσεις