Ελλάδα|22.07.2024 18:58

Φωτιά στο Φαλακρό: Τι απαντά η Πυροσβεστική στην καταγγελία για απουσία εναέριων μέσων

Newsroom

Πηγές της Πυροσβεστικής απαντώντας στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Μιχάλη Μουρβετίδη που μίλησε στο ethnos.gr αναφορικά με τη φωτιά στο όρος Φαλακρό και τα εναέρια μέσα δίνουν ένα μίνι ιστορικό και τονίζουν ότι όλες τις ημέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά επιχειρούν εναέρια μέσα στο σημείο.

Ειδικότερα πηγές της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι η πυρκαγιά στο Φαλακρό ξεκίνησε στις 17-07-2024 και ώρα 15:30. Σήμερα 22 Ιουλίου 2024 στο Φαλακρό Δράμας επιχειρούν,  112 πυροσβέστες  με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 3 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου.

Σημειώνουν επίσης ότι σήμερα η εικόνα της πυρκαγιάς είναι πολύ βελτιωμένη.

Τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στο σημείο σύμφωνα με την Πυροσβεστική:

  • 17/07: 3 Α/Φ και  2 Ε/Π
  • 18/07: 5 Ε/Π
  • 19/07: 3 Ε/Π
  • 20/07:  4 Ε/Π
  • 21/07: 3 Α/Φ και 6 Ε/Π
  • 22/07: 3 Α/Φ και 6 Ε/Π

Τι είχε δηλώσει ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Μιλώντας στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Μιχάλης Μουρβετίδης, σημείωσε ότι η βελτίωση της κατάστασης οφείλεται ξεκάθαρα στα πολλά εναέρια μέσα (τρία αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα) που επιχειρούν από σήμερα το πρωί στην περιοχή.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, δύο ελικόπτερα επιχείρησαν την περασμένη Πέμπτη αλλά την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 19 Ιουλίου, έφυγαν από το σημείο, χωρίς να έχει ελεγχθεί η φωτιά, αφού μεταφέρθηκαν στη Ροδόπη προκειμένου να σβήσουν μία πιο επικίνδυνη πυρκαγιά, η οποία έκαιγε πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο εστίες σε μεγάλο ύψος στο Φαλακρό να «φουντώσουν» από το δυνατό αέρα αλλά και ουσιαστικά την απουσία πυρόσβεσης, αφού καιγόταν ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή, την οποία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις.

«Τις δύο μέρες που έλειψαν τα εναέρια μέσα, την Παρασκευή και το Σάββατο, μείναμε ‘’ξεκρέμαστοι’’. Οι επίγειες δυνάμεις ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν τη φωτιά, αφού η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη και δεν μπορούν να κινηθούν οχήματα και αυτοκίνητα. Ρίξαμε στη ‘’μάχη’’ όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε, ήταν να ανοίξουμε κάποιες ζώνες και να περιμένουμε τα εναέρια μέσα. Μετά από κραυγές αγωνίας όλων μας και τεράστιες πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης, επέστρεψαν την Κυριακή τα δύο ελικόπτερα και από σήμερα το πρωί επιχειρούν συνολικά εφτά εναέρια μέσα, τρία αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Γι’ αυτό η φωτιά παρουσιάζει εμφανώς καλύτερη εικόνα. Είναι κρίμα, διότι η φωτιά την προηγούμενη εβδομάδα πήγε να σβήσει αλλά, δυστυχώς, έφυγαν τα εναέρια μέσα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μουρβετίδης.

φωτιάπυροσβεστικήΦαλακρόειδήσεις τώρα