Ελλάδα|23.07.2024 13:11

Άγιο Όρος: Επιστολή Μονής Εσφιγμένου σε Ιερά Κοινότητα - «Αδίκως διωκόμαστε, ευκαιρία για συνεργασία»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για «συνετή στάση της Ιεράς Κοινότητος στο αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας για την είσοδο στο Άγιον Όρος ικανού αριθμού αστυνομικών δυνάμεων καθώς και αγνώστου αριθμού βαρέων οχημάτων, με σκοπό την έξωση μοναχών» και για «ανακούφιση» που προκαλεί αυτή η απόφαση «όχι μόνο στην αδελφότητά μας αλλά και σε κάθε πιστό», κάνει λόγο με επιστολή του προς την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους ο καθηγούμενος της παλαιάς αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Μεθόδιος.

Στην επιστολή, η οποία τίθεται υπ' όψη και στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο ηγούμενος Μεθόδιος σημειώνει ότι με την εν λόγω στάση της Ιεράς Κοινότητος «καταδεικνύεται η βούληση του Ιερού Σώματος να πρυτανεύσει η συνεννόηση, η συναίνεση και η πνευματική σταθερότητα εντός της Αθωνικής Πολιτείας».

«Η αδελφότητά μας αδίκως διώκεται»

Παράλληλα, ο ηγούμενος Μεθόδιος αναφέρει στην επιστολή ότι «η αδελφότητά μας αδίκως διώκεται, καθώς, όπως γνωρίζετε, ούτε σχηματικοί, αλλά και ούτε καταληψίες είμαστε». Σημειώνει ακόμα ότι η αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου «ουδέποτε έχει προκαλέσει σκάνδαλα και ταραχές» και «ουδέποτε έχει αμφισβητήσει τους αγιορείτικους θεσμούς … για τον λόγο αυτό κι εμείς ουδέποτε αρνηθήκαμε την συμμετοχή μας στα κοινά του Αγίου Όρους».

Κατά τον ηγούμενο Μεθόδιο, αυτήν τη στιγμή «όλοι μαζί και όχι διχασμένοι ή αντιμαχόμενοι μπορούμε να βοηθήσουμε των αθωνικό μοναχισμό και την αγιορείτικη Πολιτεία να μεγαλουργήσουν εκ νέου».

«Ευκαιρία για νέα σελίδα συνεργασίας»

Τέλος, ο ηγούμενος Μεθόδιος εύχεται η «η σημερινή συγκυρία να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας σελίδος συνεργασίας» και παρακαλεί την Ιερά Κοινότητα «να ενημερώσει τον ΥΠ.ΕΞ. κ. Γ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να μεσολαβήσει για την ειρηνική επίλυση του ζητήματός μας».

Μονή ΕσφιγμένουΙερά ΚοινότηταεπιστολήΆγιο ΌροςΓιώργος Γεραπετρίτης