Ελλάδα|25.07.2024 12:25

Όταν είσαι με μοτοσυκλέτα στη Νέα Οδό πληρώνεις αντίτιμο διοδίων ως αυτοκίνητο και επιλέγεις τη Νομική Οδό

Κώστας Ασημακόπουλος

Η Νέα Οδός Α.Ε. που διαχειρίζεται την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας στις διελεύσεις από τα διόδια των Αφιδνών δε χρεώνει τις μοτοσυκλέτες στην κατηγορία 1 αλλά στην κατηγορία 2, δηλαδή, τις τιμολογεί ως αυτοκίνητο. Πώς γίνεται αυτό; Κι όμως γίνεται.

Το «λάθος» και η απάντηση της εταιρείας

Αυτό συμβαίνει όταν η διέλευση γίνεται από τις λωρίδες αυτόματης πληρωμής με ρίψη μετρητών ή με κάρτα (πράσινες πινακίδες) από και προς Αθήνα αλλά και στα πλευρικά διόδια Καπανδριτίου. Από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο 2024 αυτό μας έχει συμβεί έξι (6) φορές. Τουλάχιστον αυτές διαπιστώσαμε και τις κοινοποιήσαμε και αν γίνει έρευνα σε βάθος σίγουρα θα βρεθούν και άλλες.

Όλες τις φορές που έγινε η καταγγελία στη Νέα Οδό Α.Ε. η ίδια τυποποιημένη απάντηση: «Λυπούμαστε, έχετε δίκιο, θα γίνει διόρθωση και πίστωση των χρημάτων».

Μόνο μία φορά έχει γίνει η πίστωση των χρημάτων. «Και αυτό το διερευνά η εταιρεία με τις συνεργαζόμενες τράπεζες», είναι η απάντηση.

Για όλα υπάρχουν απαντήσεις. Λύσεις δεν υπάρχουν. Όπως προκύπτει, εκ του αποτελέσματος στη Νέα Οδό Α.Ε. έχουν σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν και οι χρεώσεις στις μοτοσυκλέτες δεν αποτελούν προτεραιότητα. Κανείς έλεγχος στα μηχανήματα, καμία διόρθωση και καμία πρόοδος για να λυθεί το πρόβλημα.

Πάντα ψεύτικες τυποποιημένες απαντήσεις από τους ευγενικούς κατά τα λοιπά εργαζομένους του τηλεφωνικού κέντρου.Δεν ανοίγουμε καν το ζήτημα των πομποδιελεύσεων των μοτοσυκλετών από τα διόδια. Για δεκαετίες ολόκληρες δεν έχει γίνει η παραμικρή πρόοδος.

Όσοι μοτοσυκλετιστές δεν παρατηρούν τι πληρώνουν, για τους τουρίστες και λοιπούς συγγενείς περαστικά τους. Και βέβαια προκύπτουν και άλλα λειτουργικά, επαγγελματικά και προσωπικά ζητήματα όπως το να φαίνεσαι να οδηγείς αυτοκίνητο ενώ είσαι με μοτοσυκλέτα κλπ, κλπ. αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη Νέα Οδό αλλά πολύ σημαντικά για την ασφάλεια, την ψυχική, επαγγελματική και οικογενειακή γαλήνη και τάξη του πολίτη/οδηγού.

Αντίθετα, εάν για οποιοδήποτε λόγο έχεις αδυναμία πληρωμής χαρακτηρίζεσαι «παράνομος» και ως «παράνομος» αντιμετωπίζεσαι από την εταιρεία που πράττει τα δέοντα μέχρι τέλους. Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια από το να επιλέγεις τη Νέα Οδό, ο πιο καλός δρόμος και ο πιο σίγουρος είναι η Νομική Οδός. Μπορεί να αργήσεις λίγο παραπάνω αλλά τουλάχιστον μπορεί να βρεις το δίκιο σου.  Στη φωτογραφία οι δύο τελευταίες διελεύσεις με μοτοσυκλέτα από τα διόδια των Αφιδνών (στις 23/7 και 24/7) που χρεώθηκαν ως αυτοκίνητα με 3,55 Ευρώ.
Νέα Οδόςεθνική οδός Αθηνών-ΛαμίαςδιόδιαχρεώσειςΧρήστος Σταϊκούρας