Ελλάδα|25.07.2024 16:20

Θεσσαλία: Αποτροπιασμός μετά τις καταγγελίες για ταφή ζωντανών αιγοπροβάτων – Τι λέει ο Κουρέτας στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Κατατέθηκε μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, αναφορικά με το ενδεχόμενο να τάφηκαν ζωντανά αιγοπρόβατα στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο της διαδικασίας καταπολέμησης των κρουσμάτων πανώλης που εντοπίστηκαν σε διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας.

Παράλληλα, με απόφαση του κ. Κουρέτα παύθηκε από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας των Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αναμένεται να του επιβληθούν και πειθαρχικές κυρώσεις, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ευθύνεται για το αποτρόπαιο αυτό γεγονός.

«Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Δεν επιτρέπουμε καμία ανοχή σε αυτόν τον αποτροπιασμό, σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Όποιος έχει την οποιαδήποτε ευθύνη με αυτό το γεγονός, θα υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες του νόμου. Πήρα την απόφαση και ‘’καρατόμησα’’ τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στα Τρίκαλα, ο οποίος είχε την ευθύνη για την όλη διαδικασία. Θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τυχόν πειθαρχικές ευθύνες. Η καταγγελία έγινε από πολίτη σε ένα σάιτ. Μου το έστειλαν, το είδα και κίνησα αμέσως τις διαδικασίες», τονίζει στο ethnos.gr ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

«Ελεγχόμενη πλέον η κατάσταση με τη διασπορά της πανώλης»

Όπως αναφέρει ακόμα στο ethnos.gr ο κ. Κουρέτας, η διαδικασία για την αντιμετώπιση της πανώλης στα αιγοπρόβατα εξελίσεται πολύ καλά, αφού πρόκειται πλέον για μία ελεγχόμενη κατάσταση.

Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι ένα άτομο ευθύνεται για τη διασπορά της πανώλης στη Θεσσαλία, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εισήγαγε ασθενή αιγοπρόβατα από το εξωτερικό και τα πούλησε σε διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες.

Για το θέμα συνεχίζεται η έρευνα και την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, όπως λέει ο κ. Κουρέτας, θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

«Τελείωσε η ιχνηλάτηση σε περισσότερες από εκατό κτηνοτροφικές μονάδες και έχουν θανατωθεί περισσότερα από 120.000 ζώα. Η έρευνα συνεχίζεται σε κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στις δύο πιο πρόσφατες εστίες, στην Όσσα και την Οιχαλία, όπου υπάρχουν περίπου 9.000 αιγοπρόβατα. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον ίδιο παραγωγό, ο οποίος έδωσε ζώα σε διάφορες φάρμες, που μάλλον εισήχθησαν από το εξωτερικό. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο, διότι η έρευνα συνεχίζεται. Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα έχουμε περισσότερα στοιχεία και θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις», τονίζει στο ethnos.gr ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

πανώληΘεσσαλίαμήνυσηΔημήτρης Κουρέταςζώα