Ελλάδα|27.07.2024 21:14

Ο υπερτουρισμός πιέζει ασφυκτικά τα νησιά: SOS για Σαντορίνη, Κουφονήσια και... νερό

Newsroom

Παραλίες που εντυπωσιάζουν, γραφικά σοκάκια και μοναδικού κάλλους τοπία είναι οι εικόνες από τα ελληνικά νησιά που μαγεύουν τους τουρίστες

Τις εικόνες αυτές τις συναντά κανείς σε πολλά νησιά της Ελλάδας όπως και στη Σέριφο.

Το συγκεκριμένο νησί είναι ένα από τα όμορφα νησιά του Αιγαίου που εκπέμπει SOS εξαιτίας του υπερτουρισμού, καθώς οι υποδομές του νησιού αδυνατούν να υποστηρίξουν τους χιλιάδες τουρίστες που το κατακλύζουν.

«Όταν έχεις 1.000 μόνιμους κατοίκους περίπου και ξαφνικά τον Αύγουστο πας στους 15.000 με 17.000 κόσμου γίνεται αντιληπτό ότι οι υποδομές δουλεύουν πάνω από τα όρια τους» ανέφερε στο OPEN ο Δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης.


Μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το νησί είναι η έλλειψη νερού με τις ανάγκες υδροδότησης συνεχώς να αυξάνονται.  Όπως μάλιστα παραδέχεται και ο Δήμαρχος Σερίφου: «Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά της τελευταίας πενταετίας. Παρατηρούμε σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Μάλιστα η Σέριφος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και τρεις μήνες».

Συνωστισμός τουριστών στη Σαντορίνη – Τεράστιες ουρές στο λιμάνι

Περίπου 62 ναυτικά μίλια νοτιότερα βρίσκουμε τη Σαντορίνη όπου οι τουρίστες προσπαθούν να πάρουν μια γεύση από την καλντέρα στα στενά σοκάκια του νησιού. Μεγάλες είναι και οι ουρές που σχηματίζονται και στο λιμάνι, με τον υπερτουρισμό να κάνει και εδώ την εμφάνιση του!

«Πρέπει να μπει ένα φρένο στην εξελισσόμενη τουριστική ανάπτυξη για να μην βρεθούμε μπροστά σε προβλήματα. Αλλά και για να μην καταστρέψουμε το τοπίο» υπογράμμισε στο OPEN o Δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζωργός.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Θήρας, Μανώλης Ορφανός, τονίζει στο OPEN: «Το πρόβλημα στο νησί δεν είναι ο κόσμος που έχει έρθει. Χρειάζεται διαχείριση στην κρουαζιέρα. Πόσοι μπορούν να πάνε στην Οία, πόσοι στο Ακρωτήρι κ.ο.κ. θα πρέπει να υπάρχει μια σωστή διαχείριση».

Κουφονήσια όπως… Σαντορίνη

Στο Άνω Κουφονήσι, σε ένα νησάκι έκτασης μόλις 5,6 τ.χλμ. καθημερινά εκατοντάδες πλοιάρια επιβιβάζουν έναν τεράστιο αριθμό τουριστών, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα.

«Στη Σαντορίνη παρατηρούμε τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια να φέρνουν τουρίστες. Στο Κουφονήσι, πάνε τα ημερόπλοια τα οποία πηγαίνουν από τα γύρω νησιά και φέρνουν εκατοντάδες επισκέπτες δημιουργώντας κι αυτά μια πίεση στις παραλίες, ειδικά τις πρωινές ώρες» εξηγεί ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.

Οι κάτοικοι στο Κουφονήσι ζητούν την προστασία των παραλιών

Η τοπική κοινωνία στο Άνω Κουφονήσι, μετά την «έκρηξη» του τουρισμού ζητά οι παραλίες να ενταχθούν στο πρόγραμμα απάτητες παραλίες ώστε να προστατευτεί ο μοναδικός χαρακτήρας τους, όπως αναφέρει στο κεντρικό δελτίο του OPEN ο Γιάννςη Ζιάκας. Μάλιστα, ολοένα αυξάνονται οι φωνές στην Ελλάδα όπως στην Ισπανία και την Κροατία, που ζητούν οργάνωση ώστε να μην βουλιάξουν τα νησιά από τον υπερτουρισμό, αφού είναι σχεδόν βέβαιο, με μαθηματική ακρίβεια, ότι κάθε καλοκαίρι θα είναι και περισσότεροι επισκέπτες που θα απολαμβάνουν τις άπειρες ομορφιές της χώρας μας.

ειδήσειςνησιάΣέριφοςτουρισμόςΣαντορίνηΚουφονήσιειδήσεις τώρα