Ελλάδα|29.07.2024 15:57

Μύκονος: Έκαναν delivery ναρκωτικών με smart - Η «καβάτζα» στην Ψαρού και το menu με «κόκα» και χάπια

Ελευθερία Σπυράκη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών στη Μύκονο προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές, μετρά από συντονισμένη κοινή αστυνομική επιχείρηση, πρωινές ώρες του Σαββάτου, 27 Ιουλίου 2024, από την Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου και του Κλιμακίου Ειδικών Δράσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττική.

Στο πλαίσιο αυτό εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 3 άτομα ηλικίας 40, 37 και 26 με καταγωγή από την Πολωνία, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και του Νόμου για τα όπλα.

Ο ρόλος του 40χρονου και η «οικία - καβάτζα»

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται πριν από μία εβδομάδα μετά από καταγγελία στο κλιμάκιο Ειδικών Δράσεων της Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με την καταγγελία αυτή, άτομο που χρησιμοποιούσε το I.X.E. αυτοκίνητο μάρκας Smart, χρώματος μαύρο, προέβαινε σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο νησί, με την παράδοση αυτών σε προκαθορισμένο σημείο κατόπιν προγενέστερης επικοινωνίας με τους αγοραστές - χρήστες, κάνοντας delivery παραδόσεις, η οποία (η καταγγελία) λόγω εγκληματικού παρελθόντος του ιδιοκτήτη του οχήματος κρίθηκε αξιόπιστη.

Για τον σκοπό αυτό είχαν εγκατασταθεί σε οικία στην περιοχή Ψαρού στην Μύκονο, η οποία αποτελούσε τον χώρο - «καβάτζα» της οργάνωσης και στην οποία διέμεναν όλοι μαζί.

Χαρακτηριστικό της ευρηματικότητας τους, προκειμένου να επιτυγχάνουν με ασφάλεια τον σκοπό τους, ήταν η δημιουργία ενός κουτιού που προσομοίαζε με εξάρτημα αυτοκινήτου, στο οποίο απέκρυπταν τις ναρκωτικές ουσίες, δυσχεραίνοντας με αυτό τον τρόπο τον εντοπισμό των ναρκωτικών ουσιών σε περίπτωση ελέγχου.

Η «καβάτζα» στην Ψαρού και ο ρόλος 40χρονου

Αρχηγός ήταν ο 40χρονος, ο οποίος συντόνιζε τις πωλήσεις ναρκωτικών από την «οικία - καβάτζα», πραγματοποιώντας με τους υποψήφιους αγοραστές τις απαραίτητες επικοινωνίες μέσω διαδικτυακών εφαρμογών αναφορικά με τις λεπτομέρειες της «παραγγελίας», διαθέτοντας προς τούτο και σχετικό τιμοκατάλογο, ανά είδος ναρκωτικών ουσιών, ενώ ταυτόχρονα συγκέντρωνε τα κέρδη από την πώληση των ναρκωτικών ουσιών.

Ο 37χρονος, θεωρούνταν βασικό μέλος της οργάνωσης και ήταν επιφορτισμένος με παράδοση των ναρκωτικών ουσιών με τη μέθοδο του «delivery» φροντίζοντας για την απόκρυψη τους, ενώ οι συναντήσεις, να πραγματοποιούνται σε πολυσύχναστα μέρη.

Παράλληλα, κομβικός θεωρείται και ο ρόλος της 26χρονης, η οποία ήταν ο λόγος της νόμιμης παραμονής των έτερων μελών λόγω της εργασίας της και ταυτόχρονα εκτελούσε χρέη συνοδού στο βασικό μέλος της οργάνωσης προκειμένου να ελαχιστοποιούν την πιθανότητα εντοπισμού τους από τις Αρχές.

Αποτέλεσμα της έρευνας των αστυνομικών Αρχών ήταν να εντοπιστεί το όχημα που χρησιμοποιούσαν, να τεθεί σε επιτήρηση και να διαπιστωθεί ότι μετέβαινε σε πολυσύχναστα σημεία που υπήρχε μεγάλος αριθμός τουριστών που διασκέδαζε, συνήθως παραλιακά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εκεί πραγματοποιούσε ολιγόλεπτες ύποπτες συναντήσεις με τουρίστες και αποχωρούσε άμεσα, έχοντας ως επιβάτες τον β) κατηγορούμενο και ενίοτε και την γ) κατηγορούμενη.

Η εγκληματική οργάνωση είχε αποκομίσει από την δράση της στην νήσο Μύκονο μεγάλα χρηματικά ποσά καθώς σε γενόμενες έρευνες ανευρέθησαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 65.880 Ευρώ και 17.171 Δολαρίων ΗΠΑ, εκ των οποίων το χρηματικό ποσό των 59.220 Ευρώ και 16.891 Δολαρίων ΗΠΑ καθώς και το χρηματικό ποσό των 240 λιρών Αγγλίας, ανευρέθησαν σε τσάντα πλάτης που απέρριψε ο Αρχηγός πλησίον της οικίας κατά την προσπάθεια του να διαφύγει της σύλληψης κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, ενώ υπολογίζεται βάσει των κατασχεθέντων κατά τις έρευνες ποσοτήτων ναρκωτικών ότι θα αποκόμιζε επιπλέον όφελος ύψους περί των 30.000 ευρώ.

εγκληματική οργάνωσησυλλήψειςειδήσεις τώραΜύκονος