Ελλάδα|31.07.2024 06:35

Ο Γιάννης Γαλαμάτης διέπρεψε στην Μαθηματική Ολυμπιάδα: «Εκπροσώπησα τη χώρα και γύρισα με μετάλλιο

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Με ανείπωτη χαρά, περηφάνια διότι τίμησε με μια υψηλή διάκριση τη χώρα του αλλά και με τις «βαλίτσες» του γεμάτες εμπειρίες, οι οποίες θα του είναι χρήσιμες σε όλη του τη ζωή αλλά και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ο 17,5 ετών Γιάννης Γαλαμάτης άρτι αποφοιτήσας από το Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επέστρεψε από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, στην Αγγλία, με το χάλκινο μετάλλιο που πήρε στην Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Ο Γιάννης ήταν μέλος μία εξαιρετικής ελληνικής ομάδας, αφού και τα έξι μέλη της πέτυχαν διακρίσεις και γύρισαν με μετάλλια από την Ολυμπιάδα. Η ελληνική αποστολή κατάφερε να συγκεντρώσει ένα χρυσό, δύο ασημένια και τρία χάλκινα μετάλλια.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, διότι η προσπάθειά μας, τόσο η δική μου όσο και των υπολοίπων παιδιών, ανταμείφθηκε. Αισθάνομαι πολύ όμορφα, διότι εκπροσώπησα τη χώρα μας και κατάφερα να γυρίσω με ένα μετάλλιο», λέει στο ethnos.gr ο Γιάννης Γαλαμάτης.

Από το Γυμνάσιο δούλεψε για τον στόχο του

Μία προσπάθεια που διήρκησε αρκετά χρόνια, αφού ο Γιάννης, ο οποίος έδειξε μία ιδιαίτερη έφεση στα μαθητικά από πολύ μικρή ηλικία, άρχισε να προετοιμάζεται από τότε που πήγαινε στην Γ' Γυμνασίου. Ο πρώτος του στόχος ήταν να πάρει μέρος στη Βαλκανιάδα Μαθηματικών αλλά η μεγαλύτερη επιδίωξή του η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα.

Έτσι, πολύ πριν κλείσει τα 15 του χρόνια ο Γιάννης, ων μαθητής της Γ' Γυμνασίου, δούλεψε εντατικά για να πετύχει τους στόχους του, χωρίς να σταματήσει να είναι πολύ καλός μαθητής στο σχολείο.

«Είχα αρκετό χρόνο για να προετοιμαστώ. Άλλωστε, η συμμετοχή σε μία τόσο μεγάλη διεθνή διοργάνωση απαιτεί προετοιμασία αρκετών ετών», αναφέρει ο Γιάννης.

Οι επιτυχίες στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Πολλές ήταν οι επιτυχίες του Γιάννη Γαλαμάτη στους διάφορους διαγωνισμούς που διοργάνωνε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Από αυτούς ξεχωρίζουν οι καλύτεροι στα μαθηματικά, οι οποίοι εκπροσωπούν τη χώρα μας στους διεθνείς διαγωνισμούς και κυρίως στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Μαθηματικών.

Ο Γιάννης, δείχνοντας την πολύ μεγάλη του ικανότητά να λύνει πολύ δύσκολα μαθηματικά προβλήματα, έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των μαθητών της δικής του «φουρνιάς» που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και έγινε έτσι ένας από τους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό.

Συνολικά 110 χώρες

Από 110 χώρες του κόσμου συμμετείχαν ομάδες μαθητών (έξι άτομα αποτελούσαν την κάθε μία) στη φετινή Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα, η οποία διεξήχθη από τις 16 έως τις 22 Ιουλίου, στο Πανεπιστήμιο Μπαθ της Αγγλίας. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες ήταν μαθητές της Γ' Λυκείου.

«Είμασταν εκεί από τις 16 έως τις 22 Ιουλίου αλλά οι μέρες του διαγωνισμού ήταν μόλις δύο. Σε κάθε μία από αυτές διαγωνισθήκαμε σε τρία θέματα. Διαγωνισθήκαμε 4,5 ώρες κάθε ημέρα. Τα θέματα ήταν ανώτερου επιπέδου σε σύγκριση με την ύλη των μαθηματικών του ελληνικού σχολείου. Όποιος συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς, παίρνει υψηλότερες θέσεις και οι καλύτεροι κατακτούν τα μετάλλια», αναφέρει ο Γιάννης Γαλαμάτης, ο οποίος να σημειωθεί ότι ήταν ο μοναδικός μαθητής από τη Βόρεια Ελλάδα που συμμετείχε στην Ολυμπιάδα.    

Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά του σχέδια (ο Γιάννης εισήχθη πριν από λίγες ημέρες στο τμήμα Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), τονίζει ότι θα ξεκινήσει τα μαθήματα στη σχολή και θα δει, πόσο θα του αρέσει.

«Θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ πιο ενεργά με τα μαθηματικά. Αν μπορώ στο μέλλον, να συνδυάσω το πτυχίο μου ως ηλεκτρολόγος - μηχανικός με τα μαθηματικά», καταλήγει ο Γιάννης Γαλαμάτης.

μαθηματικάΑγγλίαΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκηςμετάλλιο