Ελλάδα|31.07.2024 20:22

Πανώλη σε αιγοπρόβατα: Πληροφορίες για κρούσμα και στο Ηράκλειο της Κρήτης

Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, καθώς φαίνεται πως εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης σε αιγοπρόβατα και στο νησί

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του creta24.gr το κρούσμα εντοπίστηκαν σε μονάδα του νομού Ηρακλείου ενεργοποιώντας με διαδικασίες κατεπείγοντος το πρωτόκολλο διαχείρισης.

H «διαδρομή» του κρούσματος πανώλης στον νομό Ηρακλείου φαίνεται πως έχει αφετηρία τη Θεσσαλία όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τα 20 από τα 22 συνολικά.

Στα 22 τα κρούσματα 

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ έχουν θανατωθεί περισσότερα από 10.000 αιγοπρόβατα

Η Ελλάδα ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα θανατώνεται το ζώο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας όπου εντοπίζεται το κρούσμα και η μονάδα μπαίνει σε καραντίνα αφού πρώτα έχει απολυμανθεί.

Αυτό το πρωτόκολλο θα ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση των κρουσμάτων στον νομό Ηρακλείου με την ελπίδα να μην υπάρξει διασπορά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εν τη γενέσει του.

Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού για τη διαχείριση της κατάστασης που προκαλεί έντονη ανησυχία για πιθανό «ντόμινο» στο νησί, εξέλιξη που όλοι απεύχονται. 

Ηράκλειο ΚρήτηςπανώληΚρήτηκρούσμαειδήσεις τώρα