Ελλάδα|13.04.2019 07:08

Μπρα ντε φερ εκκλησίας - Δήμου Αθηναίων για τα «ιερά» ακίνητα

Άρης Χατζηγεωργίου

ωρίς αποτέλεσµα κατέληξαν τα παζάρια ανάµεσα στον ∆ήµο Αθηναίων και την Εκκλησία της Ελλάδος για «ιερά» ακίνητα που είναι δεσµευµένα έως και 80 χρόνια τώρα, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωσή τους. Η πρόταση της Εκκλησίας να δώσει τέσσερα ακίνητα µε αντάλλαγµα την άρση της απαλλοτρίωσης στο µακρόστενο πάρκινγκ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο πλάι του γηπέδου του ΠΑΟ, «προκειµένου να µετατραπεί σε οικοδοµήσιµο χώρο», απορρίφθηκε οµόφωνα από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο, οπότε αναµένεται να συνεχιστούν οι διεκδικήσεις µέσω δικαστηρίων.

Το µακρόστενο οικόπεδο δίπλα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που σήµερα φιλοξενεί βενζινάδικο και υπαίθριο πάρκινγκ, έχει έκταση 2.919,58 τετραγωνικά µέτρα και αντικειµενική αξία 2,9 εκατοµµύρια ευρώ. Είναι δεσµευµένο ως κοινόχρηστο πράσινο και υπόγειο γκαράζ µε ΦΕΚ από τα έτη 1988 και 1992. ∆εν απαλλοτριώθηκε και η Εκκλησία ζητά από το 2002 την άρση της απαλλοτρίωσης. Η συζήτηση για την αξιοποίησή του είχε φουντώσει την εποχή που σχεδιαζόταν η δηµιουργία γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό. Η Εκκλησία ζητά µε αγωγή της αποζηµίωση χρήσης άνω των 12 εκατοµµυρίων, αλλά το οικόπεδο παραµένει αρρύθµιστο.

Το αίτηµά της για άρση της δέσµευσης εκκρεµεί στο Κεντρικό Συµβούλιο Πολεοδοµικών Θεµάτων, ενώ επίκειται έκδοση Προεδρικού ∆ιατάγµατος για άρση και επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης. Η απερχόµενη διοίκηση Καµίνη προσπαθεί «στο παρά πέντε» να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση διαφόρων οικοπέδων που έχουν χαρακτηριστεί «κοινόχρηστο πράσινο» χωρίς να έχουν αποζηµιωθεί οι ιδιοκτήτες τους. Γι’ αυτόν τον σκοπό, µάλιστα, ο δήµος υπέγραψε δάνειο 55 εκατοµµυρίων ευρώ µε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Το ένα από τα πέντε είναι το επίµαχο οικόπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ τα υπόλοιπα είναι:

 Τριγωνικό οικόπεδο 306,57 τ.µ. στη συµβολή των οδών Μιχαλακοπούλου, Πόντου και Λαοδικείας που έχει δεσµευθεί ως κοινόχρηστος χώρος από το 1939!!! Εχει αντικειµενική αξία 358.510,32 ευρώ και µέσα του υπάρχει ερειπωµένο κτίσµα.

 Οικόπεδο δύο στρεµµάτων στον Κολωνό, περικλειόµενο από τις οδούς Ξανθίππης-∆ράµας-∆ιστόµου, χαρακτηρισµένο ως κοινόχρηστος χώρος από το 1982 και διαµορφωµένο ως Πλατεία Ορθοδοξίας µε παιδική χαρά. Εχει αντικειµενική αξία 1.087.745,76 ευρώ.

 Πλατεία στον Νέο Κόσµο (οδοί Χελντράιχ-Σφιγγός) µε έκταση 1.225,3 τ.µ., δεσµευµένη από το ρυµοτοµικό σχέδιο από το 1987, µε αντικειµενική αξία 1,8 εκατοµµύρια ευρώ, για το οποίο η Εκκλησία πέτυχε άρση της απαλλοτρίωσης για να το οικοδοµήσει και ο δήµος προσπαθεί να το ξαναδεσµεύσει.

 Κοινόχρηστος χώρος και παιδική χαρά έχει χαρακτηριστεί από το 1999 οικόπεδο 550 τ.µ. στη συµβολή των οδών Ασκληπιού και Βαλσαµώνος στη Νεάπολη, µε αντικειµενική αξία 1.049.237,28 ευρώ.

Οπως αναφέρθηκε στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Αθήνας, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονοµικών (ΕΚΥΟ) επιχείρησε διαπραγµάτευση προτείνοντας στον δήµο να του πουλήσει:

Το οικόπεδο στην ΑσκληπιούΒαλσαµώνος έναντι 1 εκατοµµυρίου ευρώ.

Το ακίνητο στη Μιχαλακοπούλου έναντι 280.661,76 ευρώ.

Την Πλατεία Ορθοδοξίας αλλά και άλλο ακίνητο-πλατεία στα Σεπόλια επί των οδών Αθανάτων-∆ωδώνης-Ρόδου-∆υρραχίου.

Οµως για να δώσει όλα τα παραπάνω, η Εκκλησία ζήτησε από τον ∆ήµο Αθηναίων να άρει την απαλλοτρίωση στο οικόπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

δήμος ΑθηναίωνακίνηταΕκκλησία