Ελλάδα | 01.08.2024 21:02

Τελικά ανησυχούν οι Έλληνες για τον υπερτουρισμό; Τα αποτελέσματα έρευνας

Newsroom

Τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την επίδραση του τουρισμού και το φαινόμενο του υπερτουρισμού κατέγραψε η νέα έρευνα του Ινστιτούτου Eteron, που διενεργήθηκε από την aboutpeople.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου 2024, σε δείγμα 1.002 ανδρών και γυναικών ηλικίας 17 ετών και άνω με πανελλαδική κάλυψη. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, η πλειονότητα των πολιτών νιώθει φόβο για το φαινόμενο του υπερτουρισμού στο μέλλον (45,6%). Άμεσα μέτρα εκτιμά ότι χρειάζονται το 30,5%.

Πώς καταγράφεται η ανησυχία

  • Το 30,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα πάσχει από υπερτουρισμό και χρειάζονται άμεσα μέτρα περιορισμού.
  • Το 45,6% θεωρεί ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ακόμη πρόβλημα υπερτουρισμού, αλλά απαιτείται προσοχή στο μέλλον.
  • Το 19,6% δεν ανησυχεί για τον υπερτουρισμό και πιστεύει ότι όσο περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα, τόσο το καλύτερο.

Κατά πλειοψηφία θετική η επίδραση του τουρισμού

Για τους ερωτηθέντες που είναι κάτοικοι τουριστικών περιοχών, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Εξ’ αυτών, το 67,2% θεωρεί θετική ή μάλλον θετική την επίδραση του τουρισμού στην περιοχή τους, ενώ το 30,8% την χαρακτηρίζει ως αρνητική ή μάλλον αρνητική. Σε εθνικό επίπεδο, το 74,4% αξιολόγησε την επίδραση του τουρισμού στην Ελλάδα θετικά ή μάλλον θετικά, ενώ το 24,4% έχει αντίθετη άποψη. Σε εθνικό επίπεδο, το 74,4% αξιολόγησε την επίδραση του τουρισμού στην Ελλάδα θετικά ή μάλλον θετικά, ενώ το 24,4% έχει αντίθετη άποψη.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Eteron εξετάζει και τις επιδράσεις που έχει η έκρηξη του τουρισμού σε τομείς όπως οι θέσεις εργασίας, η οικονομία, τα πολιτιστικά δρώμενα, τα ενοίκια, η ακρίβεια, ο τρόπος ζωής, η φυσιογνωμία της χώρας, η περιβαλλοντική ρύπανση και η ασφάλεια των κατοίκων.

  • Θετικές επιδράσεις καταγράφονται στην οικονομία (μέσος όρος 5,61), τις θέσεις εργασίας (μέσος όρος 5,30) και τα πολιτιστικά δρώμενα (μέσος όρος 4,86).
  • Αρνητικές επιδράσεις καταγράφονται στην περιβαλλοντική ρύπανση (μέσος όρος 2,97), την ακρίβεια (μέσος όρος 2,89) και τα ενοίκια (μέσος όρος 2,34).
ελληνικός τουρισμόςέρευναυπερτουρισμόςειδήσεις τώρα