Υγεία|02.08.2024 07:19

Αυγουστιάτικος φόβος για τις ελλείψεις υγειονομικών στα νησιά - Περιοδεία Γεωργιάδη

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Χωρίς ιατρικό προσωπικό εξακολουθούν και είναι πολλά μεγάλα νησιά της χώρας μας, καθώς η έλλειψη γιατρών συνεχίζει να αποτελεί βασικό πρόβλημα των δημοσίων δομών υγείας.

Με το επιχείρημα αυτό άλλωστε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ψήφισε πρόσφατα διάταξη βάση της οποίας θα τιμωρούνται οι ιδιώτες γιατροί που δεν θα συμβάλλουν στο ΕΣΥ. Μία διάταξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Τελικώς φαίνεται πως ορισμένοι ιδιώτες γιατροί βρέθηκαν για να καλύψουν κάποια κενά και εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία και τις μικρότερες μονάδες υγείας, αλλά το πρόβλημα δε λύνεται.

Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση επικρατεί έντονη ανησυχία σχετικά με το τι μπορεί να προκύψει μέσα στον Αύγουστο εξαιτίας ακριβώς της έλλειψης των υγειονομικών στα νησιά.

Εξάλλου οι περιορισμένες προσλήψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο ΕΣΥ, έχουν οδηγήσει ακόμα και το νησί της Κω να θεωρείται πλέον άγονο, αφού οι ελλείψεις είναι τραγικές ενώ υπάρχει και άρνηση του επιστημονικού προσωπικού να υπηρετήσει στην περιοχή λόγω των αποδοχών.

Είναι ενδεικτικό ότι η Κως έχει 40.000 μόνιμους κατοίκους και 120.000 επισκέπτες το καλοκαίρι και είναι άγνωστο πώς αντιμετωπίζονται τα περιστατικά που προκύπτουν με την έλλειψη γιατρών.

Περιοδεία Γεωργιάδη στη νησιωτική χώρα

Ο υπουργός Υγείας πάντως Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να περιοδεύσει στη νησιωτική χώρα, προκειμένου να δει από κοντά τις δημόσιες μονάδες υγείας και αναμένεται να επισκεφθεί και την Κω. Σκοπεύει να συζητήσει με τους Διοικητές των δημοσίων δομών, αλλά και τους εργαζόμενους και να δει από κοντά τα προβλήματα που παρουσιάζουν.

Ο φόβος βέβαια της κυβέρνησης είναι μην προκύψουν και φέτος περιστατικά που μπορεί να δυσφημίσουν τη χώρα αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, όπως άλλες χρονιές όπου ασθενείς μεταφέρονταν ακόμη και σε καρότσες αγροτικών οχημάτων, ή έσπευδαν στη γειτονική Τουρκία για τις πρώτες βοήθειες.

Γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι οδηγίες που έχουν δοθεί στην Υγειονομική Περιφέρεια είναι να γίνονται μετακινήσεις προσωπικού ακόμα και την τελευταία στιγμή, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο προκειμένου να καλυφθούν κενές θέσεις που θεωρούνται κρίσιμες σε δημόσιες μονάδες υγείας των νησιών.

Είναι και ο λόγος που ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή κατά τη διάρκεια της εξέτασης των νέων Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), τόνισε ότι δεν προτίθεται άμεσα τουλάχιστον να αυξήσει τον αριθμό των Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα διευκόλυνε στις μετακινήσεις προσωπικού από τη μία περιοχή στην άλλη.

«Δεν έχω αποφασίσει ακόμη εάν από 7 ΥΠΕ θα πρέπει να γίνουν 13 ώστε να ταυτίζονται με τις Περιφέρειες της χώρας» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως όσο μικραίνει μία ΥΠΕ τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες για μετακίνηση προσωπικού.

νησιάγιατροίΆδωνις Γεωργιάδηςειδήσεις τώραειδήσειςνοσοκομεία