Ελλάδα | 10.08.2024 06:45

Πάνω από 35 είδη καρχαριών κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες - Πόσο ακίνδυνοι είναι;

Newsroom

Περίπου 36 είδη καρχαριών υπολογίζεται ότι ζουν μόνιμα στα ελληνικές θαλάσσιες περιοχές, όπως το Αιγαίο, το Ιόνιο, το Κρητικό και το Λιβυκό Πέλαγος, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρή Τσιμπίδη.

«Είναι φυσιολογικό να παρατηρούμε καρχαρίες, κοντά στις ακτές όπου αναπαράγονται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιστατικά παρατήρησης καρχαριών μπορεί να φαίνονται αυξημένα λόγω της μεγαλύτερης παρουσίας ανθρώπων στις παράκτιες ζώνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης υπογράμμισε ότι περισσότεροι από 30 με 35 εκατομμύρια πολίτες και τουρίστες επισκέπτονται τις παράκτιες περιοχές, γεγονός που «αυξάνει την πιθανότητα να δουν καρχαρίες».

Πόσο επικίνδυνος είναι ο καρχαρίας

«Παρόλο που οι καρχαρίες μπορεί να φαίνονται επικίνδυνοι, η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι δεν αποτελούν μέρος της φυσικής τους τροφής», συμπλήρωσε.

«Οι περισσότεροι καρχαρίες τρέφονται με μικρά ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα. Οι επιθέσεις καρχαριών είναι εξαιρετικά σπάνιες στις ελληνικές θάλασσες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας καταγεγραμμένος θάνατος από επίθεση καρχαρία.

Για τους ψαροντουφεκάδες, οι οποίοι μπορεί να βρεθούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των οσμών από τα θηράματά τους, η συμβουλή είναι να εγκαταλείψουν τα ψάρια τους και να απομακρυνθούν από την περιοχή αν δουν καρχαρία.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουν ψύχραιμοι, καθώς ο πανικός μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση», σημείωσε ο Θοδωρής Τσιμπίδης.

θάλασσακαρχαρίαςκαρχαρίεςψαροτουφεκάςειδήσεις τώρα