Ελλάδα|10.08.2024 09:34

Ρέθυμνο: Μεγάλες οι καταστροφές από τη φωτιά - «Αρκετοί παραγωγοί φοβάμαι ότι θα αγοράσουν λάδι φέτος»

Newsroom

Σε συναγερμό ήταν όλο το βράδυ της Παρασκευής οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που παρέμειναν στο σημείο της μεγάλης φωτιάς στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι προς το παρόν καλή, σύμφωνα με το ekriti.gr, αλλά προκαλεί ανησυχία η ένταση των ανέμων, καθώς σήμερα Σάββατο (10/8) η Κρήτη είναι σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code, δηλαδή ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι κατηγορίας 4, πολύ υψηλός σε όλο το νησί.

H φωτιά που έκαιγε για τρεις ημέρες έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, καλλιέργειες, ελαιώνες, αμπελώνες, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και μεγάλο αριθμό από κολώνες ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, υπέγραψε την απόφαση για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου του Δήμου Αμαρίου.

«Αρκετοί παραγωγοί φοβάμαι ότι θα αγοράσουν το λάδι φέτος»

Οι ζημιές θα καταγραφούν και θα σταλούν έπειτα στα αρμόδια υπουργεία, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια που βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο σημείο να αναφέρει ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις που αναλογούν στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζάνος, μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» για την κατάσταση της φωτιάς και αναφέρθηκε στις ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες. Όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση, ωστόσο, στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Όπως ενημέρωσε, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η καταγραφή, ωστόσο, οι ζημιές είναι τεράστιες. «Μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρα», είπε και γνωστοποίησε πως «υπάρχει πρόβλημα και στην κτηνοτροφία διότι έχουν καταστραφεί και χιλιάδες στρέμματα βοσκότοπος».

«Αρκετοί παραγωγοί φοβάμαι ότι θα αγοράσουν το λάδι φέτος», είπε.

Ρέθυμνοφωτιά τώραειδήσεις τώραΚρήτηφωτιά