Ελλάδα|28.08.2024 06:32

Βόλος: Πόσο θα διαρκέσει η περισυλλογή των νεκρών ψαριών - Σε λίγες ώρες μαζεύτηκαν 60 τόνοι

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Από πέντε έως εφτά ημέρες εκτιμάει η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Άννα - Μαρία Παπαδημητρίου, μιλώντας στο ethnos.gr ότι θα διαρκέσει η προσπάθεια συγκέντρωσης από το νερό του Παγασητικού κόλπου και τις ακτές του η τεράστια ποσότητα νεκρών ψαριών γλυκού νερού, που έπεσε από τη λίμνη Κάρλα και τις παραλίμνιες τάφρους και ρέματα.

Όπως λέει η ίδια, από το πρωί της Τρίτης 27 Αυγούστου ξεκίνησε η προσπάθεια περισυλλογής και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου εξήντα τόνοι νεκρών ψαριών. Μια σημαντική ποσότητα έχει συγκεντρωθεί από τα ανοιχτά της θάλασσας, με το μεγαλύτερο μέρος των νεκρών ψαριών να βρίσκεται πλέον στην παράκτια ζώνη, όπου δεν είναι εφικτό να πλησιάσουν τα καΐκια και να τα μαζέψουν.

Μπορεί η τεράστια ποσότητα νεκρών ψαριών να μην εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, με βάση τις εκτιμήσεις επιστημόνων, ωστόσο, αναδύει μία έντονη δυσοσμία και προκαλεί ένα πολύ άσχημο θέαμα και μάλιστα ενώ διαρκεί ακόμα η τουριστική περίοδος.

Παράλληλα, η κ. Παπαδημητρίου σημειώνει ότι την προσπάθεια περισυλλογής δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιος φορέας διαχείρισης του Παγασητικού κόλπου. Αν υπήρχε αυτός ο φορέας, ενδεχομένως να ήταν και μικρότερο το μέγεθος του προβλήματος με τη διάχυση των νεκρών ψαριών.

«Εφτά μεγάλα καϊκια από το πρωί της Τρίτης μαζεύουν από τη θάλασσα νεκρά ψάρια και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρώσει περίπου 60 τόνους. Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, για το πόση είναι η συνολική ποσότητα των νεκρών ψαριών, ωστόσο, θεωρούμε δεδομένο ότι είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, πόσο μεγάλα ποσότητα ψαριών βρίσκονταν στην παρακάρλια περιοχή. Σε απόσταση μέχρι τριών μέτρων από την ακτή είναι πιο δύσκολη η περισυλλογή των ψαριών, διότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα μεγάλα καΐκια. Ταυτόχρονα, μαζεύουν ψάρια παράκτιοι δήμοι και βοηθάνε και επιχειρηματίες της περιοχής. Επίσης, συμβληθήκαμε με εταιρεία για την καύση των νεκρών ψαριών και με εργολάβο, ο οποίος μαζεύει νεκρά ψάρια από την περιοχή της Κάρλας και τον ποταμό Ξηριά. Σύντομα θα έρθει στην περιοχή μας και μία αντιρρυπαντική εταιρεία, με την οποία ήρθαμε σε συμφωνία», αναφέρει στο ethnos.gr η κ. Παπαδημητρίου.

«Δεν πέφτουν άλλα νεκρά ψάρια»

Κατά την ίδια, αυτήν τη στιγμή δεν φτάνει καμία άλλη ποσότητα νεκρών ψαριών στον Παγασητικό κόλπο και όπως τονίζει, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί οριστικά, μόλις επιδιορθωθεί το αντλιοστάσιο της Πέτρας, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη Κάρλα.

Όπως λέει η κ. Παπαδημητρίου, το αντλιοστάσιο βρέθηκε κάτω από το νερό μετά τις πλημύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου και πριν από λίγο καιρό «αναδύθηκε» και πάλι στην επιφάνεια. Η επιδιόρθωσή του αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα και με την έναρξη της λειτουργίας του, θα χύνεται πάλι το νερό στον ταμιευτήρα της λίμνης, διότι το θυρόφραγμα δεν μπορεί να μένει πάντοτε ανοιχτό ή πάντοτε κλειστό. 

«Θα ανοίξει νωρίτερα το θυρόφραγμα»

Σε ό,τι αφορά την αιτία που το θυρόφραγμα της Κάρλας έμεινε ανοιχτό, με αποτέλεσμα να φτάσει στον Παγασητικό κόλπο η τεράστια ποσότητα νεκρών ψαριών, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι μετά τον Daniel τα νερά κατέστρεψαν πολλές υποδομές για την άρδευση, μεταξύ των οποίων και το θυρόφραγμα, το οποίο ανοίγει, μόνο όταν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, ώστε να οδηγηθεί το νερό στον Παγασητικό.

Άρα μετά τον Daniel το θυρόφραγμα άνοιξε και έμεινε ανοιχτό διότι, αφού είχε καταστραφεί η αρχιτεκτονική πολλών τάφρων, ήταν αναγκαίο να διοχετευτεί το αρδευτικό νερό, προκειμένου να μην πλημμυρίσει ξανά η περιοχή.

ΒόλοςψάριανερόΔημήτρης Κουρέταςκακοκαιρία Daniel