Ελλάδα|01.09.2024 12:39

Αυτοψία Λέκκα στον Βόλο: «Η ταφή των ψαριών δεν είμαι σίγουρος πως είναι ασφαλής διαδικασία»

Newsroom

Την ώρα που το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην υπόθεση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό και η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στη δημόσια υγεία.

Ήδη από χθες, σε χώρο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, που διαμορφώθηκε για την υγειονομική ταφή των νεκρών ψαριών έφτασαν 70 φορτηγά και σήμερα συνεχίζεται η επιχείρηση. Το «παρών» δίνει και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ανέφερε στον OPEN «δεν είναι σίγουρος ότι η ταφή των νεκρών ψαριών είναι ασφαλής διαδικασία».

 «Υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός»

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας σχετικά: «Ο Ιανός και ο Ντάνιελ αποτελούν την τεκμηρίωση της κλιματικής κρίσης. Υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός, πως επέδρασε το γεωπεριβάλλον στο βιοπεριβάλλον στην θανάτωση των ψαριών. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που υπάρχουν συνολικά στην περιοχή, στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, στο υπέδαφος είναι θέματα που τα αποτιμούμε. Δεν είναι εύκολο να βγάλουμε συμπεράσματα. Είναι ένα πολύ σύνθετο σύστημα, το οποίο συγκροτεί μια συνθετότητα σε όλες τις κατηγορίες των επιπτώσεων και των καταστροφών».

Οι επιφυλάξεις Λέκκα

Ο κ. Λέκκας παράλληλα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον χώρο που επιλέχθηκε να γίνει η υγειονομική ταφή, επισημαίνοντας πως για να εγκριθεί μία τοποθεσία και να θεωρηθεί κατάλληλη πρέπει να τηρούνται 32 όροι και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτό συμβαίνει.

«Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είμαι απολύτως σίγουρος πως είναι ασφαλής. Δεν ξέρω αν ο χώρος πληροί τις 32 προϋποθέσεις υγειονομικής ταφής. Το 1993 είχαν 32 όροι. Στη συνέχεια με βάση αυτούς τους όρους κάναμε την αποκατάσταση 3.000 χωματερών σε όλη την χώρα. Ο συγκεκριμένος χώρος δεν ξέρω αν είναι κατάλληλος. Αυτό πρέπει να το διερευνήσουμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα χαρακτήρισε την καύση «το άριστο μέτρο» για τέτοιες περιπτώσεις, σημειώνοντας πως σε επείγουσες διαδικασίες σαν τη συγκεκριμένη γίνονται και λάθη.

«Τα θέματα είναι επείγοντα και για αυτό και γίνονται και λάθη. Θα έπρεπε να υπάρχει η αναγνώριση του χώρου. Κυρίως είναι το γεωπεριβάλλον, αν υπάρχει κίνδυνος ρευστοποίησης ή κινητοποίησης μετά από σεισμική δόνηση κ.α. Η καύση είναι το άριστο μέτρο, αλλά μπορεί να υπήρχαν κι άλλες δυνατότητες. Ο χρόνος είναι πιεστικός. Πρέπει να δω τη σύνθεση των απορριμμάτων για να ξέρω τι γίνεται» τόνισε σχετικά.

Ευθύμιος ΛέκκαςΒόλοςψάριαειδήσειςειδήσεις τώρα