Εκεί που εκπαιδεύονται οι παγκόσμιοι πρωταθλητές της ΕΚΑΜ
Ευλαμπία Ρέβη«Συγχαρητήρια για την επιλογή σας. Εδώ έρχονται όσοι θέλουν και μένουν όσοι μπορούν». Αυτό είναι το μήνυμα που απέστειλε το 2017 ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, Χρήστος Κοτλίδας, προς τους εθελοντές αστυνομικούς, λίγο πριν ξεκινήσει το τρίμηνο σχολείο για την είσοδό τους στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για την πιο σκληροπυρηνική ομάδα και επί της ουσίας την τελευταία γραμμή άμυνας της Ελληνικής Αστυνομίας. Τον Μάιο, οκτώ επίλεκτοι άνδρες της ΕΚΑΜ έλαβαν μέρος στον δέκατο ετήσιο διαγωνισμό Ειδικών Δυνάμεων στο εκπαιδευτικό κέντρο «KASOTC» της Ιορδανίας και κατέκτησαν την πέμπτη θέση παγκοσμίως και την πρώτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν.
Το «Εθνος» επισκέφθηκε την «έδρα» της ΕΚΑΜ στο Μαρκόπουλο και κατέγραψε την καθημερινότητα, το δύσκολο πρόγραμμα εκπαίδευσης αλλά και τα απαιτητικά κριτήρια για να καταφέρει κάποιος αστυνομικός να φορέσει την -κυριολεκτικά και μεταφορικά- βαριά στολή τους. «Εμείς» αντί για το «εγώ» «Ο μόνος εχθρός των ειδικών δυνάμεων είναι ο αστάθμητος παράγοντας. Είμαστε πάντοτε σε άμεση ετοιμότητα και ανταπόκριση. Εδώ δεν υπάρχει το “εγώ”, αλλά το “εμείς”. Λειτουργούμε συντονισμένα ως ομάδα σαν ένα ελβετικό ρολόι. Και το Νο1 για εμάς είναι η ανθρώπινη ζωή, την οποία σεβόμαστε απόλυτα και έχουμε ως ύψιστη προτεραιότητα» μας εξηγεί ο ταξίαρχος Χρήστος Κοτλίδας. «Οταν ζητάμε να έρθουν στην ομάδα νέα άτομα, οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν βαθμολογηθεί ως εξαίρετοι, να έχουν κάνει υπηρεσία τουλάχιστον δύο χρόνια, να μην εκκρεμεί σε βάρος τους κάποιος πειθαρχικός έλεγχος και να έχουν περάσει από την ανώτατη υγειονομική επιτροπή. Στη συνέχεια θα περάσουν από κάποια προ-τεστ από εμάς σχετικά με τα σωματικά προσόντα και ύστερα απ’ όλα αυτά θα εισέλθουν στο σχολείο επιλογής, που διαρκεί τρεις μήνες» λέει από την πλευρά του ο διευθυντής της ΕΚΑΜ, Πέτρος Τζεφεράκος. Το σχολείο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Εκτός από διάφορα τεστ, όπως αντοχής, ταχύτητας και δύναμης, οι συμμετέχοντες θα πρέπει -μεταξύ άλλων- να περάσουν από ψυχομετρικούς ελέγχους, να εξεταστούν στον χειρισμό των όπλων αλλά και να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους στα ύψη ή σε κλειστούς χώρους. Φυσικά σε αυτούς τους τρεις μήνες ασκούνται καθημερινά.
Η συγκεκριμένη εκπαίδευση ξεπερνά σε φαντασία ακόμη και τα πιο απαιτητικά προγράμματα γυμναστικής. Τρέξιμο μέσα στη νύχτα ή στη λάσπη, κουβάλημα βαριών κορμών δέντρων και ένα σωρό άλλες επίπονες ασκήσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του τρίμηνου σχολείου. Πολλοί δεν αντέχουν και φεύγουν από τις πρώτες ημέρες, όμως εκείνοι που μένουν είναι στο τέλος οι πιο δυνατοί. Τους άριστους θα τους επιλέξει ειδική επιτροπή. «Στο σχολείο μαθαίνουν μερικά βασικά πράγματα. Μετά ξεκινά ένας δοκιμαστικός χρόνος. Κατά τη διάρκεια αυτού αρχίζουν να παίρνουν ειδικότητες. Διαθέτουμε ελεύθερους σκοπευτές, νοσοκόμους μάχης, παραβιαστές, καταρριχητές - αναρριχητές, δύτες και ειδικούς να επιληφθούν σε κάποιο ραδιοχημικό περιστατικό» επισημαίνει ο Π. Τζεφεράκος. Τον πρώτο χρόνο κανείς από τους νέους άνδρες της ΕΚΑΜ δεν θα συμμετάσχει σε κάποια επιχείρηση και κάποιοι μπορεί να αντιμετωπίσουν πραγματικό περιστατικό ύστερα από τρία χρόνια. «Θέλουμε να διαπιστώσουμε τι αντίληψη έχει κάποιος, πώς προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα και πόσο εύκολα μπορεί να διαχειριστεί κάποιες καταστάσεις. Αν κολλήσει σε κάποιο από τα τεστ, δεν μπορεί να μείνει. Εδώ δεν παίζουμε» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ΕΚΑΜ. Και προσθέτει: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε». Η πέμπτη και η πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό στην Ιορδανία είναι πραγματικά μια μεγάλη διάκριση, που διαφήμισε τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο. Η ελληνική ομάδα αντιμετώπισε 39 Ειδικές Μονάδες από 23 χώρες (Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κατάρ, Κένυα, Κίνα, Κόσοβο, Κουβέιτ, Λευκορωσία, Λίβανο, Μολδαβία, Μπρουνέι, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Σουηδία, Τουρκία και Τσεχία). Μια ατυχία στον διαγωνισμό, μάλιστα, είναι ο λόγος που τερμάτισε στην πέμπτη θέση, αφού κατά τη διάρκεια αγωνίσματος έσπασε ένα εξάρτημα στη σκανδάλη ενός όπλου. Οι λεπτομέρειες Οι πρώτες θέσεις κρίνονται στις λεπτομέρειες και αν δεν είχε συμβεί αυτό, η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί να ερχόταν
ακόμη και δεύτερη ή τρίτη. Στην πρώτη θέση βγήκε η Ιορδανία, στη δεύτερη η Κίνα που είχε στείλει δύο ομάδες και στην τρίτη η Αμερική. Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχε και η Τουρκία με δύο ομάδες, που τερμάτισαν η μία στην 27η θέση και η άλλη στην 28η και έτσι βγήκαν εκτός τελικού. «Στον διαγωνισμό δεν συμμετέχουν μόνο οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και του Στρατού, και μάλιστα από χώρες απ’ όλες τις ηπείρους. Είναι μια σημαντική διάκριση. Αποδεικνύεις ότι έχεις ένα υψηλό επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Είναι και μια διαφήμιση για την Ελλάδα. Κάναμε τρομερή εντύπωση» σχολιάζει σχετικά ο διευθυντής της ΕΚΑΜ. «Απαιτήθηκε πολύ σκληρή δουλειά για να κατακτήσουμε αυτήν τη θέση. Είναι η τρίτη χρονιά που συμμετείχαμε, αλλά φέτος ο ανταγωνισμός ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά. Εμείς στείλαμε μόνο μία ομάδα, ενώ οι περισσότερες χώρες έστειλαν τουλάχιστον δύο» τονίζει ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΑΜ που εστάλη στην Ιορδανία, ανθυπαστυνόμος Ν.Χ. «Χρειάζονται τεράστια ψυχικά αποθέματα, εξαιρετική φυσική κατάσταση και πάνω απ’ όλα θέληση να ανήκεις σε αυτήν την ομάδα» καταλήγει.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά