Ελλάδα|16.09.2024 12:08

ΚΕΑΤ: Δεν παύει η λειτουργία του οικοτροφείου στη Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης

Newsroom

Ανακοίνωση για το ζήτημα του οικοτροφείου της πρώην Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, μετά τις αναφορές στο ethnos.gr του προέδρου της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος, Νίκου Μουζακίτη, ότι οδηγείται σε κλείσιμο, εξέδωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

Σε αυτήν υπογραμμίζει ότι δεν σταματάει η λειτουργία του οικοτροφείου στη Θεσσαλονίκη και δεν εκδιώχθηκε κανένας ωφελούμενος.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι κατά παράβαση στο οικοτροφείο φιλοξενούνταν έξι ενήλικες, αφού στα οικοτροφεία γίνονται δεκτοί μαθητές ηλικίας από έξι έως 18 ετών και τονίζει ότι από την ίδρυσή του δε διαθέτει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα και δυσίατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιοι από τους ενήλικες διαμένοντες και οι οποίοι μεταφέρθηκαν αλλού.

Η ανακοίνωση του ΚΕΑΤ

Η ανακοίνωση της διοίκησης του ΚΕΑΤ είναι η εξής:

«Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας και της αλήθειας, σε σχέση με τη λειτουργία του οικοτροφείου του Κ.Ε.Α.Τ., τονίζουμε ότι:

ΔΕΝ παύει η λειτουργία του Κ.Ε.Α.Τ.,

ΔΕΝ σταματάει η λειτουργία του Οικοτροφείου του στη Θεσσαλονίκη,

ΔΕΝ εκδιώχθηκε κανείς ωφελούμενος.

Αντιθέτως, το οικοτροφείο συνεχίζει πλήρως τη λειτουργία του και το Κ.Ε.Α.Τ. προέβη σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια προς όφελος των οικοτρόφων και των μαθητών.

Ειδικότερα, το Κ.Ε.Α.Τ. είναι ανοικτή δομή και διαθέτει τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη οικοτροφεία, τα οποία σκοπό έχουν να προσφέρουν φιλοξενία σε μαθητές με αναπηρία όρασης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που προέρχονται από την Περιφέρεια.

Στα Οικοτροφεία γίνονται δεκτοί ως οικότροφοι μαθητές από ηλικίας έξι (6) έως δεκαοκτώ (18) ετών, προσφέροντας του υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας, φύλαξης, ιματιοθήκης-πλυντηρίου. Κατά παρέκκλιση του Κανονισμού Λειτουργίας του, στο οικοτροφείο της Θεσσαλονίκης φιλοξενούνταν έξι (6) ενήλικα άτομα με οπτική αναπηρία.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι δεν είναι δυνατή η συνύπαρξη στον αυτό χώρο ανηλίκων μαθητών με τυφλά άτομα τρίτης ηλικίας με ή χωρίς πρόσθετα προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης και με την σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και με την από 06.09.2024 και με αριθ. πρωτ. 1700 επιστολή της, δύο εξ αυτών (εκ του συνόλου των έξι ενηλίκων), οι οποίες, μάλιστα, αντιμετώπιζαν σοβαρότατα και δυσίατα προβλήματα υγείας, τα οποία ήτο αδύνατο να αντιμετωπιστούν εντός του Κέντρου, μεταφέρθηκαν με επιμέλεια και φροντίδα της δικαστικής συμπαραστάτριας σε εξειδικευμένο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, όπου τυγχάνουν της δέουσας ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμισθεί, ότι το Κ.Ε.ΑΤ. εκ της ιδρύσεώς του, ως ανοικτή δομή, δεν διαθέτει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρά μόνο δύναται να παρέχει – και ουχί επί 24ώρου βάσεως – υπηρεσίες βοηθού νοσηλευτή. Καθίσταται αντιληπτό ότι οι επιμελητές/τριες και ο ένας μοναδικός βοηθός νοσηλευτή, υπερέβαιναν εαυτό επί μακρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή φροντίδα σε άτομα με πολλαπλά προβλήματα υγείας, πέραν της αναπηρίας όρασης. 

Σε έτερους δύο (2) παλαιούς οικότροφους τρίτης ηλικίας έχει παραχωρηθεί δωρεάν από το Κ.Ε.Α.Τ. για την όσο το δυνατόν αυτόνομη διαβίωσή τους διαμέρισμα πλησίον του Κέντρου, στους οποίους συνεχίζουμε να προσφέρουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη, σίτιση, υπηρεσίες πλυντηρίου, καθαριότητας, τη συνοδεία επιμελητών για την αγορά των χρειωδών προϊόντων καθημερινής ανάγκης, καθώς και την αυτονόητη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Ε.Α.Τ.

Τέλος, άλλα δύο (2) άτομα συνεχίζουν και παραμένουν μέχρι και σήμερα σε χώρους του οικοτροφείου εντός του παρατήματος του Κ.Ε.Α.Τ. στη Θεσσαλονίκη.

Κρίνεται σκόπιμο να υπογραμμισθεί ότι κατόπιν προηγούμενης ομόφωνης απόφασης του συλλογικού οργάνου διοίκησης του Κέντρου μας, ελήφθη απόφαση σχετικά με την μετεγκατάσταση από το νέο σχολικό έτος (2024-2025) των ειδικών Σχολείων και τη μεταφορά τους από το Νεοκλασικό κτίριο που στεγάζονταν στο κτίριο που βρίσκεται παραπλεύρως της παραλιακής λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου και συνακόλουθα της μεταστέγασης των φιλοξενουμένων ενηλίκων οικοτρόφων. Η λήψη της εν λόγω απόφασης ήτο απολύτως αναγκαία, δεδομένης της παλαιότητας και των σημαντικών φθορών που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις, όπου φιλοξενούνταν μέχρι σήμερα τα Ειδικά Σχολεία, ώστε να μεταφερθούν σε χώρους εντός του ΚΕΑΤ, που είναι απολύτως χρηστικοί και ασφαλείς για τους μαθητές και για το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό.

Συνοψίζοντας, είναι σαφές ότι η κοινωνική ένταξη και η αυτονομία των ατόμων με αναπηρία επιτυγχάνεται, μέσω των προγραμμάτων εκπαίδευσης στην κινητικότητα, στον προσανατολισμό και στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, τα οποία παρέχει το Κ.Ε.Α.Τ. Το οικοτροφείο στη περιφερειακή υπηρεσία της Θεσσαλονίκης, το οποίο βάσει του Κανονισμού του Λειτουργίας, θα έπρεπε να φιλοξενεί παιδιά – ανηλίκους μαθητές, το οποίο ένεκα της της παρουσίας των ενηλίκων ατόμων δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί και συνακόλουθα το Κέντρο να επιτελέσει το σκοπό του, ήτοι την κοινωνικοποίηση και την ένταξη των ατόμων με οπτική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο.

Τέλος, είναι γνωστό σ’ όλους ότι πάγιο αίτημα όλων των φορέων της αναπηρίας είναι η αποϊδρυματοποίηση και η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Το Κ.Ε.Α.Τ., θα συνεχίσει, όπως άλλωστε πράττει διαχρονικά, με σεβασμό και εκτίμηση, να συνεργάζεται προς όφελος όλων των ατόμων με αναπηρία όρασης με τους θεσμικούς τους φορείς».

Θεσσαλονίκηανακοίνωσητυφλοίυγεία