Ελλάδα|18.09.2024 06:46

Αυτοψία OPEN στις Αφίδνες: Δεκάδες κλαδιά-παγίδες κοντά στις ράγες των τρένων

Newsroom

Τρεις μέρες μετά την πρόσκρουση του συρμού σε κορμό δέντρου στη Μαλακάσα, κορμοί και κλαδιά δέντρων που κάηκαν στις πυρκαγιές, συνεχίζουν να κρέμονται γύρω από το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το Οpen πραγματοποίησε αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή των Αφιδνών σε ένα τμήμα 15χλμ, καταγράφοντας δεκάδες κλαδιά, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να πέσουν πάνω σε κάποια αμαξοστοιχία, προκαλώντας κάποιο ατύχημα.


Εντωμεταξύ το μπαλάκι ευθυνών καλά κρατεί με τον πρόεδρο του ΟΣΕ να υποστηρίζει ότι εκκρεμεί αίτημα για την κοπή των δέντρων και το γενικό γραμματέα δασών να τον … διαψεύδει.

Κατατέθηκε τελικά αίτημα για την κοπή των δέντρων;

«Ενημέρωσαν ότι έχει ζητηθεί αρμοδίως άδεια για κοπή των δέντρων. Ιδιαίτερα στην περιοχή των τέως Βασιλικών Κτημάτων, που κάηκαν μέχρι το Μενίδι. Το ότι δεν έχουν κοπεί ακόμα σημαίνει δεν έχει δοθεί η άδεια», είπε χαρακτηριστικά  ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιάννος Γραμματίδης.

«Από το έλεγχό που έγινε στο πρωτόκολλο, δεν προκύπτει κάποιο αίτημα από οποιαδήποτε υπηρεσία είτε του ΟΣΕ είτε της Hellenic train για καθαρισμό. Ωστόσο, να πω ότι το νομικό πλαίσιο είναι αρκετά ξεκάθαρο, ισχύει από το 1979, και λέει ότι η εταιρεία που παρέχει το σιδηροδρομικό έργο, καθαρίζει 10 μέτρα αριστερά 10 μέτρα δεξιά, από το εξωτερικό όριο της γραμμής τροχιάς, αφού ενημερώσει τη δασική υπηρεσία. Τέτοιου είδους αίτημα δεν ήρθε από κάποια υπηρεσία του ΟΣΕ», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Ευστάθιος Σταθόπουλος.

Μάλιστα, η υπηρεσία με επιστολή της, στις 11/4 η καλούσε τον ΟΣΕ να πραγματοποιήσει άμεσο έλεγχο στο σιδηροδρομικό δίκτυο και να προχωρήσει σε προληπτικές εργασίες.

Να σημειωθεί πως, όπως καταγγέλλουν οι μηχανοδηγοί, το 2024 έχουν καταγραφεί τρία ατυχήματα με κορμούς δέντρων στην Αττική. Τα  δύο πρώτα συνέβησαν στον Άγιο Στέφανο και το τρίτο το Σάββατο στη Σφενδάλη.

σιδηρόδρομοςΟΣΕειδήσεις τώραΜαλακάσαδέντρα